onsdag 11. mars 2009

Skandaløs forvaltning?

Avkastningen på Statens Pensjonsfond Utland - bedre kjent som Oljefondet var i fjor i minus 23,3 prosent. Dette tilsvarer minus 633 milliarder kroner, målt i internasjonal valuta, en sum som er på størrelse med bortimot et helt norsk statsbudsjett. Oljefondet er våre framtidige pensjonspenger.

Det dreier seg om summer som går over fatteevnen til de fleste av oss. Men vi forstår nok til å kunne spørre om forvaltningen har vært god nok. Jeg synes investor Øystein Stray Spetalen stiller et betimelig spørsmål når han spør om regjeringens vedtak i 2007 om å øke aksjeandelen fra 40 til 60 prosent var klokt. Det vil si, Stray Spetalen spør ikke. Han mener dette vedtaket var en skandale. Jeg kjenner meg igjen i hans poeng når han sier at når man vinner i Lotto, har man én oppgave, det er å ikke miste pengene. Han mener regjeringen har gamblet bort penger fordi man har tatt altfor høy risiko med sparepengene til vanlige nordmenn.

Direktør Gjerdrem i Norges Bank sier at lønnen til Oljefondets direktør skal settes ned. Det hjelper vel ikke akkurat så mye for å rette opp tapet, men på bakgrunn av det faktum at direktøren i fjor fikk 11 millioner inn på lønnskontoen, hvorav 5.3 millioner som bonus og provisjoner for vel utført arbeid (!), så vil det vel være enighet om at lønnsjusteringen er rimelig.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har alltid hevdet at de pengene ikke kommer folket her i landet til gode noensinne. Og jeg er ikke synsk :-) Det er noe som heter å spare seg til raka fant,- mulig man burde bytte ut ordet "spare" med "gamble" når det gjelder Oljefondet.
Men trist er det. Politikerne skal få lære seg hvor vanskelig det er å styre når pengene ikke er der. Misnøyen vil bare vokse. Det var mye som kunne og burde vært gjort med de pengene, slik at forfallet ikke var så stort når det gjelder veier, bygninger og sikkert mye annet.

Anonym sa...

Spetalen har nok et poeng ja, men aksjeandelen var ikke mer enn 50% ved årsslutt. Og 40% av aksjeportefølgen var kjøpt det siste året. Det betyr av det kjøpes masse aksjer på "billigsalg" som vil, når finanskrisen er over, ha gitt en meget god avkastning. Forsatt vil børsene antagelig gå noe ned og aksjeandelen vil øke i pensjonsfondet som betyr større andel "billige" aksjer. Jeg tror at om noen år vil de aller fleste si at dette var en veldig god besluttning.
Debatten om at pengene skulle vært brukt på veier ol mangler innsikt i at det er to faktorer som må til, penger og arbeidskraft. Norge har veldig manko på det siste.

Anonym sa...

Var det ikke den samme Spetalen som advarte vanlig folk mot å sette penger i aksjefond - like før den virkelig store oppgangen begynte?

Jobben hans er å få tak i pengene våre, så jeg tar ikke hans råd helt på alvor.

Anonym sa...

Jeg lurer på hva denne Spetalen har tilført det norske fellesskapet. Har han på noen positiv måte vært med å bygge det norske samfunn. Jeg vil påstå at han har gjort hva har kunnet for å tilrane seg mere enn det han har rett på. For kortsiktige aksjespekulanter er jo dette målet - mest mulig penger for minst mulig innsats. Jeg skjønner ikke at slike personer skal være deltakere i såkalte seriøse debattprogrammer i NRK.

I tillegg gjorde han et nummer ut av at Frp var i mot stortingsflertallet som bestemte at aksjeportefølgjen skulle være 60% i stedet for 50 slik Frp mente. I dag har vi ca 50 %, noe som betyr at frp er like ansvalig for det såkalte tapet som hvilket som helst av de andre partiene på Stortinget.

Anonym sa...

spetalen har mange kilder hos dem som forvalter pensjonsfondet vaart. Det gjoer at man maa lytte. Han har ingen ting personlig gevinst i dette.

I det siste har de bankene med mandat i fondet solgt all den dritten deres egen bank (citi, barclay, lehman brothers, dnbnor og hva de naa heter alle som forvalter fondet) IKKE ville ha av amerikanske boilg obligasjoner,obligasjoner til lehman brothers, amerikanske bilfabrikker, AIG, etc. (hviss terra kommunene sitter med sjegget i postkassen tror jeg oljefondet sitter med hele kroppen), og jeg er spesielt redd for de andre 50% en akjene her. INGEN snakker om obligasjonene. her er det nok mye soeppel og terra skandalen er bare barnemat i forhold til det som kommer i oljefondet.....

Jeg har selv en del kontakter som forvalter fondet og de bare ler av norge og all det de kan pakke paa fondet. jeg blir jo flau, men hva skal man si.....

Anonym sa...

Finn,
spetalen kan spillet paa boersen og er nok en av europas beste aksjetradere. han kan triksene. det er derfor hoderystende naar ingen tar det alvorlig naar han sier at tapene i fondet er laaaangt mere en det myndighetene sier...han vet det kanskje???