onsdag 25. mars 2009

Urettferdig

Nedsettelsen av den norske styringsrenta til rekordlave 2,0 prosent vil ganske sikkert bli etterfulgt av at bankene ganske omgående vil kutte ned på boligrenta. Muligens vil styringsrenta komme ned på ett-tallet til høsten. Det betyr at alle som har boliglån vil få mer penger å rutte med. Vi er i en paradoksal situasjon: Alle som har sikker jobb og store boliglån, vil spare en masse penger på den krisen. Samtidig øker arbeidsledigheten kraftig, og vi har etter alt å dømme bare sett begynnelsen på økningen i ledigheten.

Mens noen altså høster store fordeler av krisen, må andre – dvs de som mister jobben - betale dyrt. Fryktelig urettferdig. Regjeringen bør få all mulig støtte for sin oppgave nummer én – å redusere økningen i ledigheten så mye som bare mulig. De kronene folk med penger i banken taper på den lave renten, er for innen ting å regne mot de problemer som arbeidsledigheten skaper.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det hører med at lavere rente fører til økt kjøpekraft for mange, og at dette bidrar til økt etterspørsel, som igjen kan dempe økningen i antall arbeidsledige.

Videre, den lave(re) renten har allerede hjulpet mange dobbeltarbeidende husstander - der den ene mister jobben - til å fortsatt kunne betjene huslånet. Og til at mange arbeidsledige fortsatt kan betjene huslånet.

Altså: Lavere rente bidrar direkte til bedre økonomisk situasjon for veldig mange, og indirekte til bedre situasjon for "alle", uten at noen "casher inn" "urettferdig mye" på den.

Målrettede tiltak for å redusere arbeidsledigheten er selvsagt fortsatt nødvendig.

Både flere prosjekter i offentlig regi, og skatteletter - for å ytterligere øke privat etterspørsel - er relevante tiltak.

Anonym sa...

Det er mange som har sin formue i form av bankinnskudd, bl.a, meg. Av de pengene betaler vi formueskatt. Rente på 1,53 prosent vil si at pengene heller burde puttes i en bakboks og undratt fra beskatning. Det er naivit å tro at folk ikke vi gjøre slikt. Eller som jeg nå tenker, kjøpe eiendom selv og ikke la de med fast jobb og lån tjene seg rike på lav rente.

Anonym sa...

Vet ikke om jeg helt forstår poenget ditt:

Ja det er et faktum at du ikke tjener gode penger på bankformuen din i disse tider..

Men hva så?

At noen kanskje velger å gjøre seg til kriminelle for å spare 0,5% (eller mindre?) i netto formueskatt, er neppe et vektig argument for å ikke sette ned renten...

Hvis du velger du å kjøpe eiendom, eller investere i andre ting, i stedet for å ha pengene i banken når renten er lav - er det helt flott :-).

Eller du kan velge å kjøpe aksjer, og håpe på oppgang. Eller la pengene stå i banken..

Men jeg forstår fortsatt ikke hva som er ditt anliggende.. Du mener vel ikke for alvor at et vektig argument mot å sette ned renten, er at folk som har penger i banken da vil få litt mindre avkastning på sparepengene sine....?

Oddbjørn sa...

Til Anonym ovenfor: Nei, det er jo nettopp det jeg sier til slutt i posten. Det bekymrer meg ikke i det hele tatt at folk med mye penger i banken taper noen kroner på at renten går ned.

Anonym sa...

Norge trenger mer know-how og forskning. Hvorfor da ikke ettergi studielån til mastergradsstudenter når de har fullført studiet (dvs de 2-3 siste årene)?!

Sats på bedr infrastruktur slik at folk ikke trenger å bo i storbyer, og presse husprisene og dermed lønnen oppover! Slik det er nå er det bare "lappverk" nasjonal transportplan legger opp til. Alt for lite visjonært.