onsdag 4. mars 2009

En selvfølgelig rett

Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund sier at muslimer må ha anledning til å opprette egne skoler. Nøyaktig det samme hevdet KrFs Jon Lilletun på 1990-tallet, da han som skoleminister fikk mye kjeft for at han godkjente muslimske skoler.

Enkelte synes å mene at dette er en oppsiktsvekkende påstand. Men det skulle bare mangle. Mile har rett når hun i likhet med Lilletun sier at det ligger føringer om dette i menneskerettighetene som Norge ikke kan ignorere. Menneskerettighetene sier at foreldrene skal bestemme hva slags undervisning barnet skal få. Derfor sier norsk lov at det under gitte betingelser skal være tillatt å drive skoler på for eksempel religiøst grunnlag og skoler som Steinerskoler o.l. Da blir det galt ikke å tillate at også muslimene kan opprette skoler på religiøst grunnlag.

13 kommentarer:

Anonym sa...

'This is OUR COUNTRY, OUR LAND, and OUR LIFESTYLE,

And we will allow you every opportunity to enjoy all this.
But once you are done complaining, whining, and griping About Our Flag, Our Pledge, Our Christian beliefs, or Our Way of Life, I highly encourage you take advantage of one Other great norwegian freedom,

'THE RIGHT TO LEAVE'.'

'If you aren't happy here then LEAVE. We didn't force You to come here. You asked to be here. So accept the
Country YOU accepted.'

Anonym sa...

hvorfor blir det så mye oppstyr rundt muslimer? Hvorfor er det værre med muslimske skoler enn med kristne?
Kanskje fordi Norge er et kristent land, og har vært det siden de kristne hogde hodet av alle som ikke aksepterte kristendommen?

Siden den gang har ting gått seg til, og vi har bygd opp ett samfunn basert på den mildeste form form for kristendom: protestantismen.
Til og med katolisismen ble for sterk kost for oss nordboere.
Hvorfor er vi da så redde for muslimenes tro? Er det fordi den er grunnleggende mer ytterliggående enn vår praktisering?

Jeg mener det!
Fortell meg hvorfor jeg ikke skal frykte den situasjonen som kan komme i nær fremtid: at muslimer får flertall i landet vårt - de er tross alt den raskest voksende religionen.
En undersøkelse konkluderte med at vi allerede i 2050 kunne ha kvalifisert flertall muslimer i Norge - mens departementet på sin side gikk ut med at dette var det reneste tøv - det kunne tidligst skje i 2070.
Altså var det ikke uenighet i at det ville bli muslimsk flertall men når det ville skje.

Når muslimene overtar et land vet vel alle de som styrer at dette vil bli en fredelig affære?
Men det er noen av oss som tviler på det! Vi tror at innføring av Sharia-lover på landsbasis vil bli et naturlig resultat siden vi er et demokrati, og flertallet bestemmer.

Hva gjør vi da? Kan vi som ikke har det minste til overs for religion generellt, og ekstremisme spesiellt finne oss i at denne retningen bestemmes politisk?

Frp får mer og mer oppslutning, hvorfor? Tror dere det handler om rasisme? I den mest utvannede definisjonen kanskje- men fakta er at folk flest ikke ønsker muslimsk flertall i landet deres forfedre har bygd opp. Og de ønsker ikke å leve under slike lover som det vil medføre.

Videre er det selvfølgelig rasisme å påstå at vold og kriminalitetsstatistikken øker med innvandringen av fremmedkulturelle. Inntil videre er det mulig å finne statistikk på dette - og den er entydig fremmedkulturelle står for en enorm andel av brutal kriminalitet. Kun Frp tjener på dette - og for hver gang noen rammes strømmer flere til valgurnene med Frps seddel.

Vi trodde vi var snille med vanskeligstilte når de fikk komme til oss - men de misforstår vår dumsnillhet til å gjenskape det helvete de kom fra hos oss.

Anonym sa...

Men er ikke dette en rett de allerede har på like linje med kristne?

Ali Lindstad drev jo en muslimsk skole i mange år. Jeg syns det virker som HEF bare forsøker med splitt-og-hersk taktikker her.

Anonym sa...

Helt enig med deg der Oddbjørn. Hva man enn mener om privatskoler og religiøse sådanne, så må man faktisk ha likebehandling for ulike religioner.

slettet sa...

Synes det er fint med både kristne og muslimske skoler og er enige om at de må likebehandles.

Når det gjelder menneskerettighetene gir nok de antagelig rett til å etablere religiøse skoler, men de gir ikke noe krav på å å motta den type statsstøtte som privatskoler gjør etter den norske privatskoleloven.

I USA og mange andre land mottar religiøse skoler ingen statsstøtte. I praksis er det derfor fullt mulig for norske myndigheter å blokkere alle slags religiøse skoler (da norske foreldre neppe er beredt til å betale 100% for kostnadene til en elevplass).

Filosofius sa...

Finner det svært interesant å se diskusjonene som foregår om dagen. Det kan virke som vi har 2 ulike oppfatninger av verdisyn og politikk. En basert på realpolitikk og erfaringsbasert verdisyn og en annen basert på formell og ideologisk politikk/verdisyn. Oddbjørn har formelt sett helt rett i det hans kriver her. Men av erfarinng og realistisk logikk så vet vi at en muslimsk skole vil føre til ytterligere segregering. Det er altså på et realpolitisk plan integreringsfiendtlig. Hvorfor? Hvem tror dere blir sendt på en slik skole? Jeg tror det er de mest radikale muslimske foreldre (de som vil ha mest mulig muslimsk kultur fra deres hjemland i norge) som vil sende sine barn på en slik skole. De sa det jo selv i media at de helst vil slippe å sende sine barn til Pakistan. Kan ikke på et realistisk grunnlag se at muslimske skoler er løsningen. På den andre side er jeg enig med Oddbjørn i at ideologisk sett og ifølge internasjonal rett, så burde de få lov. Ser dere motsetningene?
Som en konklusjon kan vi se av denen debatten og de andre om Blasfemisaken, Hijab, saken osv, osv. Se at det det egentlig er snakk om er en strid om hva slags samfunn vi skal ha, hvilket felles verdisyn vi skal ha, og hvordan vi vil at norge skal være om 30-50 år. Det finnes ingen fasit her. Og å forstå det jeg forklarer her er en forutsetning for å få til en konstruktiv debatt. Det som i allefall er sikkert er at muslimer har kommet for å bli. Jeg mener bestemt at norske muslimer som er integrerte har all rett til å kalle seg nordmenn. Muslimer: Ikke la dere lure av offentlig debatt. Begge leire i politkken bidra til å stigmatisere dere.
Se bort fra all denne retorikken og taktikken. Etniske nordmenn med muslimer som bekjente, vet at dere er akkuratt like gode som oss selv. Vi er mange, og vi stigmatiserer ikke. Men allikevel ser jeg og også mine muslimske venner at vi har en Islamistisk/politisk kamp som foregår i vest europa. Det handler om verdisyn og politisk makt. Det er opplagt at der Sharia styrte muslimske samfunn får politisk makt, så vil de også innføre Sharia tilpasninger/regler/normer. Dere bør alle tenke gjennom om det er et slikt samfunn dere vil ha. Etter mitt syn er ikke norske muslimer tjent med en slik utvikling.

Oddbjørn sa...

Takk til Filosofius for innsiktsfull kommentar. Det kan være du har rett i at muslimske skoler vil ha de negative konsekvenser som du peker på. Men det er faktisk ikke helt sikkert. Det kommer an på flere forhold. Husk at i Norge stilles det strenge krav både til innhold (læreplanen) og kvalifikasjoner (bl a til lærerne) for å få godkjent en friskole. Friskoler står også under tilsyn.
Det kan godt tenkes at muslimske barn får en tryggere identitet og et bedre grunnlag for å fungere godt i samfunnet ved å ha gått på en muslimsk skole av den art vil være aktuelt i Norge. Folk med en trygg identitet har et godt grunnlag for å møte andre mennesker med annen tro.
Når det er sagt, jeg anser det som en stor verdi av så mange som mulig av barn og unge i vårt samfunn kan gå i samme skole. Spørsmålet er bare om vår skole i dag er i stand til å møte både muslimske barn og barn med annen trosbakgrunn på en måte som gjør at de får en sterk og trygg identitet.

Anonym sa...

Interessant. Dette minner meg på noe fra NLA i Sandviken/Bergen, om trygg identitet som nødvendig grunnlag for meningsfull dialog med andre.

Sigrun sa...

Man skal ikke gjøre forskjell på religionene. MEN Jjeg er så eli av at det alltid er voksnes interesser som er i fokus. Hva med barns menneskerettigheter? Hvorfor tar man hensyn til foreldre, men ikke til barn? Burde ikke barn i større grad få bli ansett som selvstendige individer? Burde ikke barn få religionsfrihet?

Å tro at alle foreldre handler til barns beste er naivt. Religion kan faktisk i en del tilfeller være undertrykkende for barn. For religion kan jo være så mangt.

Jeg er sjeleglad for at jeg gikk på en vanlig skole, fordi det ikke var noen kristen privatskole der jeg vokste opp. Jeg hadde mer enn nok med den fundamentalismen jeg opplevde ellers i hverdagen.

Sissel sa...

Man kunne løst det på den måten at man ikke hadde lov til å forkynne livssyn overfor barn under 18 år. Det skulle ikke vært lov at foreldre på barnas vegne, meldte dem inn i Statskirken heller. Den dagen man er 18, skulle man selv fått lov å velge om man ville melde seg inn i noe eller ikke. Det er en VOLDSOM påvirkning å få en religion, ikke bare hjemmefra, - men også på skolen. I en viss alder er jo alt det læreren sier riktig.

I en drømmeverden burde alle lærere vært agnostikere :D

Sigrun sa...

Sissel: Nå henger ikke jeg med, altså.
For det første må jo folk få lov til å tro, til å finne eller skape seg en mening med livet før de er 18. Barn blir vel ikke per definisjon skadet av å ha en religiøs tro. Men det vil alltid finnes barn som ikke har det bra med foreldrenes tro.
Aldersgrensen for religionsfrihet for barn burde vært lavere enn 15 år, mener jeg.

I min drømmeverden var det samme skole for alle. Når det gjelder lærernes livssyn, så burde det være irrelevant, så lenge det var undervisning, ikke forkynnelse som gjaldt.

svein sa...

"Fortell meg hvorfor jeg ikke skal frykte den situasjonen som kan komme i nær fremtid: at muslimer får flertall i landet vårt - de er tross alt den raskest voksende religionen.
En undersøkelse konkluderte med at vi allerede i 2050 kunne ha kvalifisert flertall muslimer i Norge" skriver en av de anonyme her.

Nå har jeg googla dette en del ganger, uten å finne denne undersøkelsen. Det jeg finner er følgende fra Statistisk Sentralbyrå:
"Innvandrerbefolkningen vil øke sterkt i årene framover, fra 460 000 i dag til mellom 1,1 og 2,6 millioner i 2060".
SSB sier også at Norges totale befolkning i 2060 trolig vil være 6,9 millioner.
2,6 av 6,9 millioner er altså "innvandrerbefolkningen". Ønsker de sharialover alle sammen?
SSB har tall som kan si noe om det også:
* 677 800 fra EU/EØS/EFTA, Nord-Amerika og Oseania.
* 208 000 fra Øst-Europa
* 886 100 fra Afrika, Asia med Tyrkia og Latin-Amerika.
I denne siste gruppen finnes trolig noen av de mange anonyme - og FrP - er redde for. Hvis vi trekker fra 100 000 katolikker fra Latin-Amerika, og 100 000 buddhistiske ektefeller fra Thailand o.l, står vi igjen med nesten 700 000 fra Afrika, Asia og Tyrkia.

Skummelt nok, hvis alle har et lettvint forhold til kniver og bomber og ønsker sharialover så fort som mulig.

Jeg kjenner noen få av dem. De er lykkelige over å ha sluppet unna taliban og andre gode demokrater, og er i full gang med å tilpasse seg det norske samfunnet.

Altså, kjære "anonym": Selvfølgelig skal vi frykte udemokratiske og kvinneundertrykkende gærninger overalt der vi finner dem. Men å si at flertallet av muslimene i Norge er slik, nærmer seg rasisme, og at mulimene får flertall i Norge i 2060 er dårlig matematikk.

Sissel sa...

Til Sigrun:

Selvsagt skal man få ha en tro før man er 18, men man burde ikke være innmeldt i noe før man er myndig. Jeg mener at foreldre ikke burde ha lov til å bestemme at barn skal ha hull i ørene heller, jeg da :D