lørdag 21. mars 2009

La biskopen bli seniorprest

Tidligere biskop i Nidaros, Finn Wagle, har slått til lyd for en ordning som kan gi biskoper muligheter for en mer tilbaketrukket tjeneste etter fylte 60 år. Finn Wagle ble selv biskop i relativt ung alder (49 år) og har erfart på kroppen at en lang bispeperiode tar på. Å være biskop er en hard jobb. Det har jeg hatt anledning til å se på nært hold. Utsiktene til en 20 års tjeneste eller mer i stillingen ser ut til å skremme bort yngre bispekandidater, kanskje særlig kvinner.

Det kan derfor være en god ide å legge til rette for kortere bispetjeneste. Wagle foreslår at en ordning for ”seniorbiskoper”, etter modell av ordningen med seniorprester. Han tenker seg at biskoper som har fylt 60 år kan tilbys en noe enklere og mindre krevende bispetjeneste uten ansvar for et bispedømme og med andre arbeidsoppgaver enn før, f eks funksjoner som mentor og rådgiver for andre kirkelige medarbeidere o l.

Jeg forstår intensjonen, men har liten sans for forslaget. En slags ”biskop light” har etter min mening lite for seg. Det finnes en mye mer nærliggende løsning som ville ivareta Wagles anliggende. Det er at biskoper som synes de har hatt lang nok bispegjerning, men fortsatt har noen år igjen i aktiv tjeneste, går tilbake til vanlig prestetjeneste, gjerne som seniorprest. I en slik stilling kan de også fungere som rådgivere og mentorer, slik Wagle ønsker.

Det er ikke ofte man ser eksempler på at folk ”går ned” på rangstigen i det yrkesmessige hierarkiet. Men etter min mening burde det bli mer vanlig, i alle sammenhenger. Det ville faktisk være meget passende om biskopene her kunne gå foran og vise vei med sitt eksempel. Dette desto mer som det nettopp er prest biskopen er. Hensynet til prestisje og status burde ikke være noe argument, aller minst i kirken.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hvorfor vil du at det skal være ulike ordninger for biskoper og prester? Dersom prestene skal få lov til å ha en seniorordning, ser jeg ingen grunn til å la biskopene bli forskjellsbehandlet. Du får isåfall gå inn for å i tillegg fjerne den eksisterende seniorordningen for vanlige prester.

Oddbjørn sa...

Til Anonym:
Mitt poeng er at en biskop er en prest som har fått seg tillagt noen spesielle funksjoner og oppgaver. Hvis en biskop ikke lenger ønsker å ivareta disse oppgavene, ser jeg ingen grunn til at han/hun skal fortsette som en "biskop på liksom". Da er det fint at vi allerede har en seniorordning som også kan tilbys biskopene. Dette er snarere likebehandling enn forskjellsbehandling. forskjellsbehandling, men likebandling av