lørdag 7. mars 2009

Brenne for en sak

I en kronikk i Aftenposten inviterer Sara Azmeh Rasmussen, som forstår seg selv som kulturell muslim, sine muslimske hijab-medsøstre til dialog. På kvinnedagen skal hun brenne en hijab på Youngstorget som en protest mot kodene som ligger lagret i dette plagget, sier hun. Hvor mye en slik handling inviterer til dialog, kan sikkert diskuteres.

Men hvorfor må man absolutt brenne ting for å brenne for en sak? Jeg spør som bloggeren Dan Aksel: ”Hva er det med muslimer og brann? De tenner på alt de ikke liker.” - De er forresten ikke alene. Også andre har en tendens til å tenne på det de ikke liker. For eksempel kan det tenkes at hijab-brenneren har hentet inspirasjon fra Otto Jespersen.

11 kommentarer:

Roy Robin sa...

Otto Jespersen var "uheldig" med et stearinlys som satte det amerikanske flagget i brann.

Vil tro at det blir et helvetes liv blandt venstreforvidde og ytterligående muslimer hvis damen får satt hijaben i brann.

En Hijab som de gjerne omtaler som et tøystykke for å ufarliggjøre det politiske og voldlige budskapet "tøystykket" symboliserer.

Hijab er frivillig å bære, sier islamistene. Valget står mellom juling eller hijab.

Anonym sa...

HALLO,,,er vi ikke i det 21-århundre.jeg synes mine medsøstre verden over må vokne NÅ,,hvem føder barna,,hvem holder familien sammen,,,NÅ,må vi vise at det er VI,kvinner og Jenter som er JORDENS ryggerad,,uten oss er ikke mannfolka,,verd en dritt,,de er som små sutrene unger,,får dem ikke viljen sin,,så dekker de de fleste kvinner med KLÆR FILLER,,nei BRENN bort all under trykking,...

assman666 sa...

Hei du frøken som skal brenne hijabbet fordi du fikk betalt for å fornorske seg !!

Hijab er bare et hodeplagg !! er du ute etter nye norske venner !! Jeg syns du er enten veldig klok eller veldig dumt !!

Sender inn gjerne gamle søkkene mine ,for at du kan ha litt mer tid på showet ditt );

Anonym sa...

Den muslimske kvinne undertrykkes av Vesten, ikke av islam. Når hun prøver å praktisere sin religion ved å dekke seg til blir hun kalt hjernevasket. Hun trenger å reddes fra sin uvitenhet. Er ikke denne holdningen en form for undertrykkelse av hennes valg? Undervurdering av hennes intellekt? Jeg er dritt lei av at folk tror jeg er underordnet enn mann. Jeg studerer ved universitetet, har en mann som tar oppvasken, steller hjem og barn - som selv studerer, har mange norske venner og bærer en halv-burka. Gi oss litt pusterom og respekter vår tro.

Anonym sa...

Huffda. liker ikke brenning av verken bøker, flagg, hus eller hodeplagg. Uverdig og tilslører (!) debatten. Skaut-kvinner provoserer meg fordi de bærer et symbol på et mannsamfunn vi heldigvis har vokst fra. Men forbud og forbannelse? Nei. Skautet vil falle også blant flertallet av muslimske kvinner. Vi bør støtte kvinner som vil bekjempe skaut-påbudet, men ikke håne de som ennå bærer det.Spesielt ikke på 8. mars.

Anonym sa...

Neida, hijab er faktisk et valg, og Sara har valgt å ikke bruke det. Det skal hun respekteres for. Enhver som har vært i Syria vet at gatebildet der også preges av utilslørte kvinner, det samme gjelder stort sett hele den muslimske verdenen. Fra Palestina til Indonesia, med unntakene Iran og Saudi Arabia.

Når det er sagt, jeg er helt enig med deg - muslimer må slutte å brenne ting.

Det er ikke feministisk å brenne en hijab, det er feministisk å anerkjenne at kvinner kommer i alle farger, fasonger og forkledninger. Og at en kvinne med burka er like stolt, selvstendig og sterk som en uten.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Brenne for en sak... Den som blir stimulert av noe slikt er vel de som tenner på eller ser på brannen. Er det ikke kvinnene som bærer dem de skal gi et signal til? Hvordan vil de bli stimulert av dette?

Anonym sa...

Det er veldig mye misforståelse her rundt hijab. Hijab er ikke, som de fleste i vesten tror, en måte å undertrykke kvinner på i Islam. De fleste kvinner som går med hijab gjør det fordi de har faktisk selv valgt å gjøre det. Hvorfor kan man ikke bare respektere at folk har forskjellige meninger, og det som er "uvant" trenger ikke å være tvang. Det er på tide å gi likestilling til alle kvinner, og ikke undertrykke de som selv velger å gå med hijab.

Shoaib sa...

Roy Robin, nå stemmer det jo ikke at det blir så veldig mye bråk om hun brenner en hijab. Uttalelsene her ( http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=551254) tyder ihvertfall på at dette ikke akkurat er noe som de fleste muslimer bryr seg med å hisse seg opp om.

Oddbjørn, nå er jo ikke damen her selv muslim da, selv om hun bruker termer som "kulturell muslim". All den tid en muslim nødvendigvis er en som tror på islam. Noe hun da altså ikke er.

Anonym sa...

Jeg er muslim fra Bosnia og vi har ingen tradisjon for å bruke hijab. Min datter ble mobbet, slått, de sa at hun ikke var muslim, hun vile ikke si noe så det tok tid før vi fant ut hva som hadde skjedd. Gamlebyen skole og foreldrene til mobberene ville ikke stoppe det og foreslo at hun kunne bruke hijab som de andre barna. Da solgt vi leiligheten og flyttet til Ås. Hijab symboliserer en annen type Islam som vi ikke vil kjenne oss igjen i.