tirsdag 31. mars 2009

Nytter det?

Den internasjonale olympiske komite (IOC) gir håndballen en betimelig advarsel om det må ryddes opp i korrupsjonen i håndballen. Hvis ikke forholdene forbedrer seg, kan håndball bli utestengt fra det olympiske programmet. Håndballskandalen var tema da IOC i forrige uke hadde styremøte i Denver i USA.

Mistanken om juks og korrupt dømming er sterke, og det finnes mange eksempler på at vi har å gjøre med mer enn mistanker. Det mest kjente er OL-kvalifiseringen der Kuwait slo Sør-Korea i den asiatiske kvaliken etter at de jordanske dommerne hadde gjort 38 beviselige feil, alle i favør av Kuwait. Kvaliken ble annullert. Det sier sitt at presidenten i det kuwaitiske forbundet er IOC-medlem og president i det asiatiske håndballforbundet. Herrefinalen i Beijing-OL ble dømt av to av dommere som nå har karantene etter at de ikke er i stand til å forklare de 50 000 dollarene som beslaglagt fra håndbagasjen til en av dem etter en europacupfinale for tre år siden.

Spørsmålet er om håndballen har ledere med evne og vilje til å rydde opp. Lederen av det internasjonale håndballforbundet (IHF) ser i hvert fall ikke ut til å ha sans for en ærlig idrett. IHF-presidenten, egypteren Hassan Moustafa skal ifølge Aftenposten ha visst om Kuwaitskandalen i fjor. Den svenske håndballpresidenten sier rett ut at Moustafa har klusset med reglene. New Zealands håndballpresident kaller ham en skam for sporten, og presidenten i det europeiske håndballforbundet, nordmannen Tor Lian, sier Moustafa er en belastning for håndballen. Moustafas forhold til de pengemidler han har ansvaret for å forvalte, utfyller bildet av en idrettsleder som ser ut til å fortjene karakteristikkene. Etter at han ble bedt om å forklare kjøp av flybilletter for 2,6 mill kroner, svarte han: ”Ingen har fortalt meg at bilag er nødvendig.”

Men det ser ut til at mannen sitter trygt. Alt tyder på at han blir gjenvalgt som president. Han støttes også av nasjonale ledere i europeiske håndballforbund, som ser ut til å ha sine svin på skogen når det gjelder korrupsjon og annet juks.

Håndballsporten er en fascinerende idrett. Det ville være trist om udugelige ledere skulle ødelegge sporten. Ikke minst for oss nordmenn som har hatt store opplevelser de siste årene gjennom damelandslagets serie av topprestasjoner i internasjonale mesterskap.

Ingen kommentarer: