lørdag 20. juni 2009

Smålighet og press

Smålighet er ikke noe ukjent fenomen i dette landet. Nå ser vi den igjen i full utfoldelse i forbindelse med en fillesak som helseminister Bjarne Håkon Hansen er involvert i. Han ble orientert om at en SV-representant på Stortinget var blitt syk, prøvde å få tak i ham og ble overrasket over at han var lagt inn på Ullevål og ikke på Rikshospitalet, som stortingsrepresentanter skal henvises til når de trenger sykehusopphold. Han tok kontakt med ledelsen ved Ullevål og Helse Sør-Øst for å undersøke om det var noen endringer i systemet. Han ville også forsikre seg om at representanten fikk god behandling, noe som kanskje ikke var så unaturlig når han først ringte.

Dette får Siv Jensen og andre Frp'ere til å blåse seg opp til de store høyder og snakke om forskjellsbehandling av politikere og vanlige folk osv, og skårer sikkert noen poeng i misnøyens og misunnelighetens leir på det. Sentrale kilder ved sykehuset sier til Dagbladet at henvendelsen ikke kan tolkes på annen måte enn som et press. Men hvis ledelsen ved sykehuset ikke har mer ryggrad enn at de lar seg presse av en henvendelse som dette, er det et spørsmål om de er voksne nok for oppgaven.

Helseministeren understreker på sin side at han ikke forsøkte å presse noen. Jeg tror ham. Bjarne Håkon Hansen er både for rutinert og for klok til å gjøre noe så dumt som å prøve å presse et sykehus i en sak som denne.

Oppdatering: Bjarne Håkon Hansen er lei seg for at han ble oppfattet slik at det er forskjell på folk. Men han har gjort lignende henvendelser også om andre pasienter som han ikke har kjent personlig. han forbeholder seg også retten som privatmann til å slåss for alle i sin egen familie.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe..Snåsamannen, healing via tlf? Bjarne er ikke spesielt tillitvekkende. Beklager. På den annen side er det klasseskille i Norge og forskjellsbehandling av folk, så FRP skal ikke fortelle meg at det tar slutt om de blå styrer. Det har alltid vært forskjellsbehandling og vil alltid være det.

Anonym sa...

Jeg tror du tar feil, Evenshaug. Når den øverste sjefen for helsemyndighetene ringer, vil det lett oppfattes som et press. Du har selv hatt en betydningsfull posisjon i ditt yrkesaktive liv. Gjennom den har veien til myndighetene, både i departementet og ved Universitetet i Oslo, vært kortere enn for folk flest. Det medfører ansvar på to områder: for de ene at en ikke misbruker denne posisjonen til private interesser. For det andre at en bruker den for å bidra med sin kompetanse når det er nødvendig. Du har alltid framstått som en fagperson med stor integritet, nettopp fordi du ikke har misbrukt din posisjon. Jeg tror ikke Ryan ble raskere kvitt feberen sin etter Hansens telefon. Men det er høyst uvanlig at en helseminister griper inn ved febersykdommer hos enkeltmennesker. Dette var ingen epidemi, ingen sykehuskrise. Det var dårlig dømmekraft hos Hansen.

Anonym sa...

Det skal du ha Evenshaug, du tror godt om folk, i det du skriver: "Jeg tror ham. Bjarne Håkon Hansen er både for rutinert og for klok til å gjøre noe så dumt som å prøve å presse et sykehus i en sak som denne." Jeg følger ditt eksempel. Jeg tror ham også. Men han måtte da forstå at dette kunne oppfattes som press, og at dette ville bli en pinlig sak i media, både for ham selv og for Ryan? Forhåpentligvis har Hansen lært noe nytt, men det får da være grenser for voksenopplæring også.

Anonym sa...

Nå kan Bjarne Håkon Hanssen ryke og reise til pokkerivold. Er hans venner mer verdt enn mine venner?

Det er forkastelig og ett hån mot det norske folk å ha en slik "helseminister", æsj for en mann. Kom ikke her og si at han ville forsikre seg om at vennen fikk beste behandling, for han har tidligere sagt at alle får lik behandling.


Jeg lurer på om han har ringt til sykehuset ang den 13 år gamle jenta som kjemper for livet sitt???????????

Og når andre små barn kjemper for livet, hvor er han da?

Du er en skam for det norske folk Bjarne Håkon Hanssen.

Anonym sa...

sosialisme er lik kameraderi og forfall, se på rød/grønne regjering.ÆSJ!

Anonym sa...

Du må jo være være lettlurt. Tror du virkelig at en helseminister må ringe til de som er ansvarlig for sin venns behandling for å sjekke om det er en endring i reglene. Hvor dum går det ann å bli?

Selv en iherdig AP tilhenger må greie å skille fakta og fiksjon i en slik sak. Han ringte for å påvirke. OM det var for å påvirke sin venn, eller for å være sikker på at han ville få bedre helsetilbud selv om noe skjedde han skal jeg ikke spekulere i.

BHH kan fortelle hvilke skrøner han vil, men han er smart nok til å skjønne at ethvert klokt menneske vet når han lyver i denne saken.

Snakker han sant sier han jo at hans gode venn muligens er lite troverdig. Han sier jo: " Men når jeg hører pasienthistorier som tyder på at helsesystemet ikke fungerer godt nok, må jeg kunne sjekke systemet mot enkelthistorier og utfordre det på om de har tenkt gjennom om behandlingen som gis er god nok."

Altså sier han at hans gode venn har gitt en historie som han må sjekke om den er sann.

Er vi så dumme at vi tror på sånt sprøyt?.. kanskje, for vi har hørt mange bortforklaringer i mange år, men AP er fremdeles store på meningsmålingene.

Anonym sa...

Hva mener du med "Jeg tror ham. Bjarne Håkon Hansen er både for rutinert og for klok til å gjøre noe så dumt som å prøve å presse et sykehus i en sak som denne. ". Han sier jo selv at det var dumt å ringe.... er han så fryktelig smart at han velger å ringe først for så å forstå at det ikke var smart.....

Jeg lurer på hvilken planet du lever på?

Tror du han må ringe sykehuset for å sjekke om det er endring i reglene? I så fall kan du ikke kalle han smart..

Oddbjørn sa...

For ordens skyld: Jeg er ikke Ap-tilhenger. Men for enkelte er det åpenbart sånn at når man ikke er det, må man nødvendigvis oppfatte Ap-folk som "skurker".
At Hansens handlemåte blir oppfattet som press, betyr ikke nødvendigvis at har har ment å presse noen. Det er det jeg tror ham på. Når han beklager at han ringte, er det nettopp fordi mange oppfatter ham annerledes enn han har ment det.

Geir sa...

Hvorfor "lettlurt"? Jeg la merke til at utgangspunktet var at Ryan var lagt inn på feil sykehus i forhold til de krav han har, og at det var dette Hansen reagerte på.
Selv om du er helseminister har du vel lov til å følge opp saker der det bli gjort feil som rammer dine venner? Jeg er enig med Evenshaug: Storm i vannglass, og journalister og redaktører som ikke har skjønt forskjellen mellom vesentlig og uvesentlig.

Anonym sa...

Her ville jeg gjerne hatt ei rose å tildele deg, Evenshaug!

Hvis vi i tillegg til det du er inne på minner om at det ikke er første gang Hansen har kontakta sykehus når mennesker (i mange tilfeller mennesker han ikke kjenner) har tatt kontakt fordi de følte seg utrygge på at de fikk riktig behandling - vel paranoiaen fra visse hold er rimelig stor.

Når det gjelder Siv Jensen, derimot, mener jeg det er kynisk spill: Det å framstå som hjelper for "de små i samfunnet" er noe FrP mener de er aleine om, så da får (legg inn passelig kraftuttrykk etter egen smak) sånne som Hansen holde seg unna!

Anonym sa...

Det er vel ingen overraskelse selv for stortingsfolk at Rikshospitalet og Ullevål er slått sammen til ett hus nemlig Oslo universitetssykehus. Derfor bør det være også naturlig at stortingsfolk legges inn på Ullevål.
Det skal vel ikke være slik at bevilgninger og vedtak skal virke forskjellig om du er et vanlig menneske eller byråkrat???
Sosialistene fikk min stemme sist - den får de ikke nå. Hvorfor? Før valget sist følte jeg at jeg som hjelpepleier ville jeg være best tjent med et sosialistisk styre. Slik gikk det ikke - nå må jeg etter et langt yrkesliv sloss for min eksistens i sykehus.
Mine hjelpepleierkollegaer blir sagt opp - voksne damer med stor arbeidskapasitet og unik erfaring. I stedet velges det å satse på dyre svenske vikarer. Hva skjer så med de oppsagte damene? Joda de må begynne å jage etter tilfeldige vakter i en tung eldreomsorg. Dette da de begynne å føle seg slitne etter et langt yrkesliv, og det nå da de befinner seg i 50 årene. Det er en skammelig behandling av slitere nederst i hierarkiet.
Jeg har jo forstått nå at det er læreren og sykepleieren som betyr noe for eliten i AP og SV. Den modne hjelpepleieren som har stått trofast ved en sykeseng et helt yrkesliv betyr mindre.
Pariakasten nr.2 lanserers i disse tider og det er helsfagarbeideren. Det skal bli den nye tause gruppen som skal tie og tåle - som skal bli den nye bruk og kast yrkesgruppen for eliten av politikere og høyskoleprofesjoner. Håper unge mennesker styrer unna.
Jeg er klar over at mye i min kommentar er på siden av det som er tema, men benytter sjansen til å fortelle om den kvasiintellektuelle eliten i AP og SV som fremstår som arrogante overfor noen av de virkelige slitere i vårt samfunn.

Anonym sa...

"Selv om du er helseminister har du vel lov til å følge opp saker der det bli gjort feil som rammer dine venner?"

- Nei du skal faktisk ikke det. Ikke så lenge det kan skapes tvil om pasienten får bedre behandling enn han hadde fått uten politiske venner. En helseminister skal selvsagt ikke ringe for å "sjekke" for venner. Han sier jo selv at han ikke forsøkte å legge press, hva reagerte han egentlig på da, og hva var det han ringte for?

Helsevesenet blir ikke bedre for oss andre om alle som har en venn med politisk makt blir fulgt opp. Det er snarere tvert imot. Hadde hans venn fått dårlig behandling så hadde kanskje BHH våknet og gjort noe slik at det blir bedre for oss andre.

Her er det helse, hva om næringsminister ringer på vegne av venner som har søkt om tillatelser. Hvor skal grensen gå:

Er det greit om politikere med makt ringer skolen på vegne av barn til venner?

At de ringer UDI for å sjekke søknad for venner?

Enhver oppegående politiker må forstå hvordan det oppfattes når de ringer, og jeg kan bare ikke se at de har noen annen grunn til å ringe enn å påvirke. Påvirke slik at deres venner blir behandlet bedre enn andre innenfor den sektoren de er ansvarlig for. Det er umoralsk og direkte forkastelig!

Det blir ikke bedre om man skulle tro på Hansens forklaring. Han skal bere rett og slett ikke gjøre sånt. Hans inflytelse har han fått til å drive politikk, og han misbruker den til å hjelpe, eller sjekke om man vil, sine venner.

Anonym sa...

Jeg er glad for at du har så stor tro på det gode i folk, men denne gang er jeg av den oppfatning at du tar helt feil, Evenshaug.
Det er ellers mye rart i denne saken.
Etter at saken var kommet opp, så opplyser parlamentarisk leder for SV, Inge Ryan, at han hadde "hanglet" litt i det siste. Siden bedriftslegen ikke var på plass torsdag og fredag før helgen (og Ryan har ingen fastlege),så tok kona Bjørg Tørresdal (også stortingsrepresentant) affære og fikk via en avdelingsoverlege ham inn på Ullevål sykehus. Hvordan får man til det i helgen? Den vanlige mann måtte nok satt seg på Legevakten og ventet noen timer, for så å få beskjed om å komme igjen på mandag. Det er ikke enkelt å få en innleggelse til helgen på norske sykehus!
Når det så gjelder helseminister BHH, så ga han først inntrykk av at han hadde ringt for å snakke med vennen Inge Ryan, og fikk da beskjed om at han var på Ullevål sykehus. Dette er ikke sant, da BHH i dag har opplyst at det var Inge Ryan som ringte han og klaget på forholdene ( etter opplysninger i Dagbladet idag var det "trekk" på rommet han var plassert på). Det gjør man ikke uten at man forventer at venn og helseminister skal ta affære. Dat gjorde BHH ettertrykkelig, ved å ringe ikke mindre enn 3 helsetopper for "å forsikre" seg om at vennen Inge Ryan. BHH oppgir som grunn at han også ringte for å sjekke hvorfor Inge Ryan lå på "feil" sykehus. Praksisen er ikke slik lenger at stortingsrepresentanter skal til Rikshospitalet, og det burde han som stortingsrepresentant og helseminister visst.
At disse helsetoppene ikke bare ba ham pent om "ryke å reise" er som du sier et tankekors, men de har nok næringsvett og vet nok hvem som trekker i trådene når toppstillinger innen helsevesenet skal besettes. Jeg leser også i dag at BHH er lei seg at det er skapt et inntrykk av at han gjør forskjell på kong Salomo og Jørgen Hattemaker, for det innrømmer han selvfølgelig ikke. Det er bare det at det ikke er SKAPT et inntrykk av forskjellsbehandling, men at han som helseminister GJØR forskjell på kong Salomo og Jørgen Hattemaker med sin involvering.
I dag har statsministeren på radio fortalt at disse telefonsamtalene aldri skulle vært foretatt, så derfor har BHH i dag lagt seg flat.
Men så viser det seg at han etter min mening likevel ikke har forstått noen ting!
I dag står det med stor overskrift i Dagbladet at han likevel forbeholder seg retten som helseminister å kjempe for medlemmer av sin egen familie med slik involvering.
Regner med at noen gode kolleger forteller ham at det ikke går.
Når man aksepterer posten som helseminister, gir man ganske enkelt fra seg den muligheten! Da må noen andre i familien ta den jobben, uten å blande inn BHH.
Vi får bare håpe at dette ikke blir vanlig fremgangsmåte for BHH i fremtiden, og at har lært noe i helgen!

Anonym sa...

Enig med Evenshaug, dette er en fillesak. Det morsomme er at legene blåser seg opp. Er det noen som vet hvordan en skal få god behandling i det norske helsevesenet, er det legene og de som er heldige å ha leger i familie eller vennekrets. Her tas det nok ikke få telefoner i løpet av et år. Det er forsåvidt forståelig. Vi vil jo alle det beste for "våre" og bidrar med den kunnskapen vi har. Men aldeles rettferdig er det slett ikke. Like lite som det er rettferdig at de som kjenner håndverkere får billigere håndverkertjenester, de som kjenner advokater får sikret sine rettigheter og de som "kan" skolen får hentet ut flere ressurser for sine barn.

Men da er det verre at systemet er lagt opp slik at spesialkunnskap gir noen bedre tilgang til kvalitativt gode helsetjenester enn andre. Det er fritt sykehusvalg i Norge, men statistikkene over hvilke sykehus som har gode og dårlige resultater, er det bare "noen" som har tilgang til. Gjett hvem?

Oddbjørn sa...

Enda en gang: Mitt poeng er at jeg ikke tror Bjarne Håkon Hansen forsøkte å presse sykehuset til noe som helst. Ingen har bevist at jeg tar feil i det, rett og slett fordi det ikke kan bevises, med mindre Hansen selv sier at det var hans hensikt. Det gjør han ikke, og jeg tror ham. Så får andre tro hva de vil. At andre oppfatter ham slik, er en annen sak. Videre: detaljer i saken, som når han har ringt hvor, synes jeg er av mindre betydning og beviser ikke noe som helst. Når saken så til de grader blåses opp med ditto reaksjoner i opinionen, sier det seg selv at Hansen legger seg flat og statsministeren må si at han ikke burde tatt telefonene. Ikke fordi det nødvendigvis var galt i seg selv, men fordi reaksjonene ble som de ble. Det er som kjent valg til høsten. Om et par dager er saken glemt.

Anonym sa...

Evenshaug er selvfølgelig i sin fulle rett til å tro på BHH. Det er bare det at andre også er i sin fulle rett til ikke å tro på BHH. Evenshaug sier det ikke er bevist forsøk på påvirkning, men det er da leger som uttaler seg om at det føltes som utidig press. Så kan man kalle det hva man vil.
Det er også meget besynderlig at helseministeren finner det nødvendig å ringe privat på en lørdag til diverse helsetopper i Oslo for å sjekke reglementet for innleggelse av stortingsrepresentanter. Dette ville jeg tro kunne være en grei oppgave for ansatte på helseministerens forværelse å finne ut av på mandag. Når det er sagt, burde vel Helsedepartementet av alle vite at
Ullevål og Rikshospitalet er slått sammen?

Anonym sa...

Når jeg har hatt mine kjære innlagt på sykehus, og vært bekymret har jeg ringt avdelingen og snakket med behandlende lege. Hvis det var så at det var "trekk" som var problemet kunne vel det ha vært avklart med avdelingens personale??
Uansett det blir feil når helsetopper i foretaket blir ringt, og man bruker sin stilling som helseminister for å fremme sin bekymring for t.o.m en venn. BHH er ikke engang nærmeste pårørende hvis jeg har forstått det riktig.
Fru Olsen som kanskje er neste " gjest " på det trekkfulle rommet kommer nok ikke igjennom til helsetopper og byråkrater. Antagelig hadde fru Olsen eller hennes nærmeste ikke tenkt tanken engang.
BHH skal selvsagt ha sin soleklare rett som pårørende som alle andre- og det er klart han kan formidle sin bekymring som privatperson, men IKKE som helseminister. Det blir feil.
I denne historien blir det bare en usmakelig oppførsel av BBH. Han bruker sin makt og viser overfor vanlig folk en arroganse og et inntrykk av at stortingsfolk i AP og SV skal behandles på en annen måte enn vanlig folk.
Det er godt eliten i AP og SV viser sitt sanne ansikt før valget.
I min naivitet trodde jeg maktarrogansen var hos helt andre partier. Jeg tok feil - AP og SV er nok hardest angrepet av maktarrogansen.

Anonym sa...

Foreslår at du setter deg ned med fakta slik BHH gir de nå, og ser på ditt innlegg.

"Han ble orientert om at en SV-representant på Stortinget var blitt syk, prøvde å få tak i ham og ble overrasket over at han var lagt inn på Ullevål og ikke på Rikshospitalet, som stortingsrepresentanter skal henvises til når de trenger sykehusopphold. Han tok kontakt med ledelsen ved Ullevål og Helse Sør-Øst for å undersøke om det var noen endringer i systemet. Han ville også forsikre seg om at representanten fikk god behandling, noe som kanskje ikke var så unaturlig når han først ringte."
- Dette er nå beviselig feil. Han ble oppringt av sin venn som klaget på forhold ved sykehuset. BHH ringte for å diskutere dette, og benyttet anledningen til å spørre om regelverket (i tilfelle han selv skulle bli syk antar jeg). Dermed blir det som du kaller ikke så unaturlig allikevel unaturlig, for det var ikke sant det som kom ut først.



"Sentrale kilder ved sykehuset sier til Dagbladet at henvendelsen ikke kan tolkes på annen måte enn som et press. Men hvis ledelsen ved sykehuset ikke har mer ryggrad enn at de lar seg presse av en henvendelse som dette, er det et spørsmål om de er voksne nok for oppgaven."
- Dette er tåpelig. Det kan du bruke på samtlige som blir presset av politikere, altså aldri politikernes feil! Det er jo ikke avslørt om han fikk nytt rom eller annet heller, så vi vet jo ikke om presset nyttet. Jeg tipper det, for det er jo en gammel venn av BHH som er sjef på Ullvål også.

"Helseministeren understreker på sin side at han ikke forsøkte å presse noen. Jeg tror ham. Bjarne Håkon Hansen er både for rutinert og for klok til å gjøre noe så dumt som å prøve å presse et sykehus i en sak som denne."
- Da er spørsmålet - hvorfor tror du han ringte? Han har jo nå innrømmet at det ikke er fordi han skulle sjekke regelverket, så hva tror du det var da?

Les hva BHH sier nå om andre saker han har blandet seg inn i, uten å kjenne personen det gjelder. Ja da viser han at han følger nøye med slik at helsevesenet skal forbedre behandlingen av pasienten. Men når han gjør det for sin gode venn, ja da er det bare for å koseprate?

Ikke rart at det er utbredt med politisk korrupsjon, dvs at man hjelper sine politiske venner til både jobb og annet i Norge. Vi er jo så blåøyde her på berget at vi tror på de mest usannsynlige og selvmotsigende forklaringer som man kan komme opp med.

Siden du velger å tro på BHH, hvorfor tror du han ringte?

Anonym sa...

Stortingsrepresentanter skal legges inn på Rikshospitalet???? Ja det stemmer - det var slik FØR. Nå er Rikshospitalet og Ullevål slått sammen!! Helsedepartementet var vel tungt inne i avgjørelsen om det??
Man kan vel ikke bli innlagt på Riksen hvis Ullevål har behandlingstilbudet. Hallooo....
Rikshospitalet og Ullevål heter nå Oslo universitetssykehus!!!
Den første som skulle vite om det er vel helseministeren??