torsdag 30. april 2009

Skal KrF hjelpe Frp til regjeringsmakt?

KrF-ledelsen gjør det klart at det ikke vil være aktuelt å gå inn i noe regjeringssamarbeid med Frp. Denne linjen vil ganske sikkert få solid oppslutning på partiets landsmøte i Kristiansand, og gruppen som nylig gikk ut med sterk appell om å inkludere Frp i en regjeringsplatform, vil lide nederlag. Denne gruppen er så opptatt av å bli kvitt den rødgrønne regjeringen at de er villige til å gamble med KrF’s sjel og troverdighet som sentrumsparti for å få det til. Ironisk nok kommer utspillet samtidig med at Frp bryter byrådsamarbeidet med KrF i Bergen på et bompengespørsmål. Det sier kanskje noe om verdivurderingene.

Gruppen kan ha rett i at en regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF synes lite sannsynlig, i hvert fall slik oppslutningen om de tre partiene avspeiles i de politiske meningsmålingene per i dag. Sannsynligheten for at dette skal endres vesentlig ved valget til høsten synes å være heller liten. Men det undrer meg at KrF’ere som sier de er opptatt av verdispørsmål, er villige til å hjelpe Frp til regjeringsmakt, der Frp blir den klart dominerende faktor. Høyre ønsker merkelig nok å bli med på en slik løsning, mens Venstre har gjort det klart at de avstår. Dermed vil KrF eventuelt bli en liten juniorpartner med minimal innflytelse, men vil måtte være med å forsvare en Frp-dominert høyrepolitikk som det er vanskelig å se kan være i samsvar med de verdier KrF ønsker å stå for.

Den rødgrønne regjeringen har i enkelte verdispørsmål stått for en politikk som frontkolliderer med KrF. Det skulle være nok å nevne ekteskapsloven. Men den har Høyre stemt for, og ikke tror jeg at et Frp med regjeringsmakt vil anstrenge seg mye for å få endret denne loven. KrF’s eksistensberettigelse i norsk politikk ligger i å holde fast på sentrumsprofilen – med en klar verdimessig forankring i et kristent menneskesyn og den kristne nestekjærlighetstanken. Frp har en retorikk som skaper inntrykk av det samme verdigrunnlaget, men som kommer lite til uttrykk i praktisk politikk, snarere tvert imot, jfr for eksempel partiets politikk på områdene bistand, bioteknologi, miljø og utdanning. Frp’s reaksjon på dagens KrF-utspill om å investere i ungdoms livskvalitet og gode vaner, kan være en liten test på Frp’s vilje til å ta KrF-politikk på alvor.

Sentrum står ikke spesielt sterkt om dagen, men det er tross alt en god del velgere som ikke finner seg til rette i den sterke høyre-venstre-polariseringen som Ap og Frp så gjerne vil opprettholde. Som et troverdig sentrumsalternativ med et noe annet ideologisk grunnlag enn Venstre, bør derfor KrF holde seg unna et regjeringssamarbeid både med ytre venstre (SV) og ytre høyre (Frp), slik Høybråten også framholder. En slik linje kan i første omgang bety ytterligere fire år i opposisjon for partiet, men det behøver ikke å bety at man blir uten innflytelse på politikken. Etter min mening vil det beste KrF kan håpe på til høsten, være at de rødgrønne mister flertallet og Ap danner mindretallsregjering alene. Erfaringen fra tilsvarende situasjon på 1990-tallet var slett ikke bare dårlige for KrF. Dessuten vil en slik situasjon i neste omgang kunne danne grunnlag for en ny styrking av sentrum i norsk politikk.

Oppdatering: KrF's landsmøte avviste torsdag kveld kontant kravet om å åpne for regjeringsamarbeid med Frp. Med 183 mot 12 stemmer fulgte landsmøtet forslaget fra landsstyret om å si nei til samarbeid med både ytre venstre og ytre høyre.

Les også:
SV har sviktet de fattige
Hareide: De fattige ble glemt
Kontantstøtte til miljøbilister
Ønsker samarbeid mellom Ap og Høyre
Høybråten: Høyre vil velge KrF
Hån og trakassering av Gud (se også Dagbladet)
Slik vil KrF hjelpe barna
Foreldreperm til barna er ti
Alle eldre skal få enerom
10 000 nye fatttige under de rødgrønne
Vil gi 10 mrd mer til bistand

5 kommentarer:

Anonym sa...

KRF er et parti som har gått ut på datoen og de bør være glad hvis et parti som FRP vil samarbeide med dem, noe jeg forsåvidt ikke tror de vil.


Som kommentar til dagens forslag om månedspenger på 500 kroner til ungdom trodde jeg ærlig talt ingen politikere kunne lire av seg noe så dumt. Er det noen som kanskje trenger dette så er det studenter, som såvidt klarer å få hjulene til å gå rundt med stipendet.

Sondre Olsen sa...

KrF er langt fra villig til å samarbeide med Frp. 12 av 183 svarte at de ønsket det, omtrent som forventet.

Det er veldig kjekt å være på landsmøte. Utrolig masse bra folk og god stemning!

Anonym sa...

Hvis demokrati dreier seg om forhandlinger og kompromisser, vet jeg ikke om det er så klokt av KrF på et så tidlig tidspunkt før valget å avfeie FrP. Jeg er overbevist om at FrP vil/ville strekke seg langt for å tekkes et KrF som hadde vært på gli angående et regjeringssamarbeid med dem. Avskaffelse av den nye ekteskapsloven er viktig for KrF. Det kan godt tenkes at FrP faktisk kunne innvilget å fjerne denne for få KrF med på laget. Med en avvisende holdning fra KrFs ledelse overfor FrP, oppnår man ikke annet enn å stille KrF på sidelinjen når det gjelder sjansen til direkte innflytelse i samfunnsformingen. KrF ønsker ikke mer rødgrønn politikk, og vil ikke selv slutte seg til noen rødgrønn regjeringsdannelse. Nei vel, hva er alternativet da? Det kan se ut som det går mot nye 4 år der det eneste man merker av KrF på Stortinget og i samfunnsdebatten, er når innvalgte representanter eller partiledelse uttrykker KrFs syn for et eller annet. Det blir i beste fall velvalgte ord som likevel taper mot realmaktens alltid avgjørende kraft. Hadde KrF satt døren på klem for FrP nå, hadde man hatt et verdifullt forhandlingskort. Nå smeller man døren igjen. Man ønsker forandring/mer KrF-politikk, men velger altså å kaste vekk de redskap som kunne fått effekt. Hilsen Petter

Oddbjørn sa...

Til Sondre: Var det ikke 12 av 195?
Altså bare 6 prosent, ikke 10 prosent, som enkelte medier har sagt i kveld.

Synøve sa...

Sondre mente vel at 12 stemte for samarbeid med FrP,mens 183 stemte mot:]