onsdag 4. februar 2009

Kutt ut juksemakerne

Tre russiske skiskyttere er dopingavslørt, bl a verdenscupleder Jekaterina Jurjeva. De tre har avlagt positiv A-prøve som viser at de har brukt Cera, eller tredjegenerasjons EPO. Cera er også stoffet flere Tour de France-syklister ble tatt for i sommer og er det samme stoffet som OL-arrangørene i Beijing lette etter da de skulle re-teste 5000 dopingprøver etter sommerens leker. Det internasjonale skiforbundets president, Anders Besseberg, er rimeligvis forsiktig med å uttale seg før det evt foreligger en positiv B-prøve, noe det som regel gjør når A-prøven er positiv.

Jeg er stadig like overrasket over at den internasjonale idrettsledelsen ikke makter å sette foten skikkelig ned for dopingsvineriet. To års utestengelse for å bli tatt er for liten straff til at den fungerer tilstrekkelig avskrekkende. NRKs skiskyting-kommentator Ola Lunde, sier til NRK i ettermiddag at utestengelse på livstid må være den riktige veien å gå for. Det vil fungere atskillig mer avskrekkende, og – like viktig – både konkurrentene og publikum slipper å se juksemakerne mer på idrettsarenaene.

"Steng hele laget ute fra VM og neste års OL", sier sjefen for de svenske skiskytterne, Wolfgang Pichler, som mener hele skiskyttersporten kan dø dersom det ikke skjer noe drastisk nå. ”Kollektiv avstraffelse er en belastet reaksjon i de fleste sammenhenger, men nå er det en samlet russisk toppidrett som sliter med å fri seg fra gamle synder. Derfor bør det reageres deretter”, skriver Esten O. Sæther i Dagbladet. - Det internasjonale skiskytteforbundet har nå midlertidig utestengt de dopingtatte russiske skiskytterne.

Oppdatering: Nå ser det ut til at ytterligere fem russiske langrennsløperer har testet positivt på EPO. Men de får stille i VM til uka. Sportssjef Åge Skinstad sier han visste noe var på gang. Idretten må nå skjerpe seg før den drukner i sin egen råttenskap.
Ikke overraskende viser de tre russiske skiskytternes B-prøver viser seg å være positive. Utesteng dem for alltid!

1 kommentar:

Oh, Idaho sa...

do you realize that your blog's in Norwegian? just checkin'. :)