fredag 6. februar 2009

Den alkoholpolitiske overtroen

Jeg tror knapt det finnes et tema der så mange er så lite innstilt på å bøye seg for erfaringer og forskningsresultater som når det gjelder alkoholbruk og de samfunnsmessige rammene for omsetning og skjenking av alkohol. For bare å ta det siste: Forskningsleder Ingeborg Rossow sier at forskningen er ”samstemt” om at jo mer liberale skjenketider, desto mer vold og skader: ”Sene skjenketider skaper mer fyll, og forskningen viser en klar sammenheng mellom vold og hvor mye man har drukket.” Politimestrene i våre fire største byer skrev i 2007 til sine ordførere at det viktigste tiltaket for å endre på den klart uønskede utvikling i helgenettene, er at tidene for skjenking av alkohol reduseres.

Regjeringen signaliserer nå at den vil stramme inn alkoholloven slik at kommunene ikke lenger skal kunne tillate skjenkestedene å ha åpent lenger enn til kl 0200, mot kl 0300 i dag. Dermed skriker bar- og restauranteierne over seg. Kortere åpningstider fører til mer bråk, sier de, fordi folk får kortere tid til å drikke. Forskningen får si hva den vil. Dette er da enkel logikk som alle må skjønne? Og jeg synes allerede jeg hører Siv Jensen: Folk må da få lov til å gå på byen å ha det hyggelig! Det er politiets jobb å holde orden!

En Facebook-gruppe har samlet 3000 medlemmer som protesterer mot at bystyret i Tønsberg bestemte seg for å redusere åpningstiden med en skarve time. På enkelte blogger prøver man nå å overgå hverandre i å latterliggjøre regjeringens forslag. – Vi har et par uker bak oss der noen har vært opptatt av å latterliggjøre et godt menneske i Snåsa som legger varme hender på folk. Hva skal man da si om folks overtro når det gjelder alkoholens frie flyt?

2 kommentarer:

Sondre Olsen sa...

Bra innlegg!

Morsomt at Frp som vanligvis er så glad i å tale politiets sak, nå plutselig er helt uenig med dem. Da gjelder det selvfølgelig alkohol...Jeg er overbevist om at mange Frp-ere tror på forskningen, men at de heller velger å overse den, da deres ruspolitikk er en velgermagnet av de sjeldne.

Anonym sa...

Kortere åpningstid ville nok være en fordel, erfaringene er vel entydige. I tillegg mer differensiering slik at noen stenger tidlig.