søndag 8. februar 2009

En sovepute?

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har vært i Sveits og studert landets praksis når det gjelder gratis heroinutdeling til tunge misbrukere. Selv om han sier noe annet, virker det som han er innstilt på å innføre en lignende ordning her i landet. VGs meningsmåling viser at folk er på glid i saken, og som så ofte før ser det ut til at det er det liberale standpunktet som vinner fram. Men meningene er fortsatt delte. Rød-grønne politikere har talt imot, også Ap-folk. Heller ikke alle narkomane er for forslaget. Blå Kors-direktøren kaller det misforstått hjelp. Også Landsforbundet mot stoffmisbruk synes det er en dårlig ide.

Jeg ser at det er argumenter som taler for. Noen mennesker er kommet så langt i sin rusavhengighet at det er vanskelig å se at det er noen vei tilbake. Når en ser hvilken uverdig livssituasjon enkelte har, kan det hevdes at utdeling av et stoff de uansett må skaffe seg gjennom kriminalitet, vil kunne gi dem et mer verdig liv. Situasjonen for mange stoffmisbrukere er fryktelig vanskelig og uverdig. Svært mange dør av overdoser. Alt må gjøres for å redde liv og gi mennesker et mer verdig liv.

På den annen side: I Sveits er kriteriene for å få utdelt heroin at man er minst 18 år, har vært avhengig av opiater i minst to år, har vært gjennom minst to mislykkede behandlingsopplegg samt at både helse- og sosialtilstand er preget av misbruket. Men – skal man virkelig gi opp 18-åringer? Og etter bare to mislykkede behandlingsopplegg? Behandling av tunge heroinbrukere er ekstremt vanskelig. Gjennomføres forslaget kan det bli fristende å gi opp for tidlig. Tiltaket kan bli en sovepute. Jeg synes saken er vanskelig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, dette er en veldig vanskelig sak. Det kan, som du skriver, bli en "sovepute".
Enkelte drar også sammenligningen til alkoholikere - skal de også få gratis alkohol?
Personlig tror jeg at større ressurser til hjelpeapparatet er en bedre løsning. Dette vil kunne hjelpe de rusavhengige ut av "helvetet" de lever i, og det vil også gi flere arbeidsplasser. Det offentlige - altså staten - må ta ansvaret. Ikke legg byrden på kommunene.

Anonym sa...

Alkohol er jo ikke ulovlig og koster veldig lite i forhold til heroin. Legemiddelfirmaer kan produsere 1 gram heroin for 12kr. Kan ikke sammenligne alkiser med heroinmisbrukere. Ingen som fengsler og gir bøter til alkiser, det hadde jo bare vært helt idiotisk?.. forbud hjelper ikke. Man straffer mennesker som er syke for noe de gjør mot seg selv, det hjelper lite.

Rekrutering av nye heronmisbrukere i sveits har gåt ned siden de innførte heroin på resept, det er jo veldig bra synes nå jeg. Noe norge aldri har klart eller er i nærheten av og klare, antall misbrukere bare øker og øker.