fredag 20. februar 2009

Ingen kommentar – dårlig kommentar

Vi har hørt mye ”Ingen kommentar” fra regjeringens side de siste dagene. Politikere som Knut Storberget og hans politiske rådgiver Hadia Tajik har tidligere vært svært opptatt av å vise seg i mediene. Men når de kommer opp i situasjoner som virkelig krever at de uttaler seg, blir tausheten øredøvende. I kveld skal vi se Hadia Tajik i underholdningsprogrammet ”Nytt på nytt” i NRK. Jeg regner med at hun ikke vil være taus der. På vei inn til programopptaket prøver en nyhetsreporter i NRK å intervjue henne om hajibsaken, som hun er brennhett involvert i. Svar: ”Ingen kommentar”. Jeg noterer prioriteringene.

”Ingen kommentar” er utvilsomt den dårligste av alle kommentarer. Når det er åpenbart at man skylder offentligheten en kommentar, svekker det både troverdigheten og tilliten ikke å si noe som helst. Eller – man svekker sitt ”omdømme” som det heter i dag. Ingen venter at en politiker til enhver tid og på et hvert sted skal kunne svare på alt eller kunne utdype alt. Men det går faktisk an å si nettopp det, at jeg kan ikke svare nå, kom tilbake om en time eller to, så skal jeg svare. Alle ville akseptere et slikt svar, ja, det ville faktisk inngi respekt.

I dag skal Storberget bryte lydmuren. Vi får håpe han har tenkt seg godt om. Fremfor alt bør han forklare hvordan det kan henge sammen at han ikke kjenner til hva hans eget departement har vedtatt. Og gjør Storberget som mange nå forventer og legger hijab-saken død, betyr det at hans sjef, statsministeren, også denne gang har klart å sette seg selv i forlegenhet. Onsdag stod Stoltenberg i Stortinget og sa til folkets kårne og alle oss andre at vi nå må ta oss tid til i ro og mak å ta en debatt om hijab i politiet. Han mente vel da mer enn i to dager? Så får vi se om konsekvensen for Storberget selv blir at han også legges (politisk) ”død”. Langt inn i Ap, der grasrota har presset Storberget til å gjøre retrett, er det nok dem som mener det ville være det beste. Andre ser det som sin oppgave å beskytte rådgiveren. At enkelte i opposisjonen er på statsrådjakt, er ingen overraskelse.

Oppdatering: Som ventet stoppet Storberget det videre arbeidet med departementets vedtak om å tillate hijab i politiet. Et vedtak han for bare kort tid siden mente var meget godt og som han bare noen dager senere plutselig mente det var veldig viktig å få debattert før det ble gjennomført, men som det altså nå er riktig å droppe.
For øvrig ønsket ikke statsråden å si noe som helst om hva som hadde skjedd i departementet i saken, eller "prosessen" som han kalte det, et ord som ble et slags mantra på pressekonferansen, gjentatt til det kjedsommelige, og som i virkeligheten blir det samme som "Ingen kommentar." På ett punkt var han imidlertid krystallklar: partikollega Karita Bekkemellems sammenlikning av bruk bruk av hijab med kjønsslemlestelse karakteriserte han som uhyrlig.
En ting synes det å være enighet om - håpløst dårlig håndtert. Han får trøste seg med at han har tillit hos statsministeren, som kaller Storberget en "formidabel statsråd" - intet mindre. Antagelig vil noen mene det er en aldri så liten overdrivelse. Og Politidirektoratet som også har gått på ei blemme i saken, velger "Ingen kommentar".

3 kommentarer:

Anonym sa...

Godt sagt! (skrevet...)

Anonym sa...

Jeg gleder meg til den dagen vi er kvitt gjengen av udugelige guttunger som styrer dette landet.De prøver og se ut som de er seriøse men det er som spurv i tranedans.Om ikke hele verden ler så er det ikke langt unna. Sørgelige greier.men er vi heldige så blir vi kvitt de til høsten.

Anonym sa...

At det gaar an.
Jeg er glad for at vi har en person som kan ta riktig avgjoerelse. Ut med Hijab i skoler, og andre etater.
Naa maa Norge snart bremse denne innvandringsgruppens uendelige rekke med krav.
Vil du vaere i Norge, vaer norsk.