torsdag 26. februar 2009

Berettiget kritikk

Europarådets kommisjon mot rasisme og intoleranse, som skal overvåke hvordan europeiske land etterlever menneskerettighetene, hevder at norsk politisk debatt har undertoner av rasisme og fremmedfrykt. Hvis noen er i tvil, er det bare å lese en del av nettdebattene som utfoldes seg på ulike nettsteder og blogger om dagen. Her florerer innlegg og kommentarer som nettopp har slike undertoner.

Jussprofessor Gudrun Holgersen ved Universitetet i Bergen er medlem av kommisjonen. Hun mener at politikerne må ta sin del av skylden for at det fremdeles finnes rasisme i landet. Jeg tror hun har mye rett i det. Politiske utspill den senere tid om innvandrere og deres kultur og religion skjemmes av sterke overdrivelser og bruk av generaliseringer, som skaper stereotype og fordomsfulle oppfatninger av andre mennesker og grupper.

Et eksempel er det siste utspillet fra Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen, som hevder at innvandringen vil få større konsekvenser for Norge enn både klima- og finanskrisen.

Selv om det går mot valg, ville det være bra med en viss besinnelse i debatten. Integreringsproblematikken er stor, vanskelig og viktig. De politiske partiene og vi alle har ansvar for å søke gode løsninger, snarere enn å bombardere hverandre med overdrivelser, usakligheter og utskjelling.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Kanskje har du rett. Men det vet ikke jeg, siden du ikke kommer med et eneste motargument i forhold til det Amundsen i FrP sier.

Jeg er så lei av at folk i innvandringsdebatten alltid angriper personene som starter debatten, og aldri møter dem med saklige motargumenter. Skulle nesten tro at noen ikke ønsket en innvandringsdebatt i det hele tatt, uansett hvordan ting utvikler seg.

Er man umiddelbart rasist eller full av fremmedfrykt hvis man ønsker å diskutere hvordan ting kan gjøres bedre mht. innvandring og integrering?

Dessuten, fremmedfrykt fremstilles som noe på linje med rasisme. Er det virkelig rettferdig at noen skal hetses fordi man er redd for noe? I hvilke andre tilfeller møtes følelsen "frykt" (rasjonell eller irasjonell) med så stor forakt som i dette spørsmålet?

Anonym sa...

Veldig rart at disse kommisjonene kritiserer kun vestlige samfunner. Ikke ett eneste gang tok de opp rasismen som islam statene viser.

Jeg er fra Marokko, og jeg støtter i den saken FRP.
The Dutch from Morocco can’t give berber names to their children according to moroccan authorities. Thus, the Islamic identity is being emphasized.

This week, the moroccan government sent a list of forbidden names to all the embassies and consulates of Kingdom of the Netherlands

Most of Moroccans in the Netherlands are Berbers. Now, they are forced to give a Moroccan Muslim name to their newborns.In this way, Morocco wants to preserve the Moroccan identity of its subjects, as well as that of the Dutch Moroccans.

"We prohibit berber names because they don’t comply with our identity and because they open the way to the dissemination of insignificant names" has declared Idris Badji, a senior officer of Moroccan Ministry of Internal Affairs.

Currently, dutch municipalities also use a list of "allowed names". The Dutch Moroccans must choose a name in this list when they register the birth of their child. http://www.north-of-africa.com/article.php3?id_article=563

Anonym sa...

Mener du at innvandring til Norge ikke vil endre det norske samfunnet. Det kom 25000 nye nordmenn hit ifjor. Hvis det kommer like mange de neste årene hvor mange nyinnflyttetde nordmenn blir det da her( velg sjøl hvor mange år fram i tid du vil se). Et flerkulturelt samfunn er F.eks når en tredje generasjonspakstaner fremfører et pakistans teaterstykke på urdu i Nasjonalteateret. Og før vi kommer hit er det mye som er endret i Norge, debatten skal dreie seg om vi er klare for dette og om det er dette samfunnet vi vil for fremtidens generasjoner.

Anonym sa...

For å si det veldig enkelt:
mennesker som hogger til alle som kritiserer innvandring,kan være av samme mening selv.
De er bare ikke modige nok til å gi høylytt uttrykk for det.

Det samme gjelder politikere som er bundet av sin partipolitikk og må være lojale mot de grunnholdninger som er stadfestet i dets politiske program.

Derfor blir FRP og Siv jensen en yndet hoggestabbe.
De overfører sin egen skepsis over på henne for selv å fremstå som ren og ryddig i sine holdninger til innvandring.

Det er ikke mange som ville tålt å bli hengt ut som rasist, spre fremmedfrykt,bli sammenlignet med Hitler og jødeforfølgelse hver gang de kritiserer integrering og innvandring. At noe er galt er åpenlyst for alle.

Anonym sa...

Det er nok sannheten hvis vi ikke gjør noe snart, og det at invandrer motstandere kalles rasister ligner på hersker metoder som sykopater bruker.
Den sittende regjeringen og resten av sosialistene er på vei til å ødelegge Norge som jeg elsker, det de gjør er på grensen til å være forederi/landssvikere. Invnadrere som kommer hit skal innrette seg etter oss etniske nordmenn og våre lover/regler. Vi skal ikke forandre lover/regler slik de vil/krever vi skal gjøre, hvis de ikke er fornøyd med landet vårt så kan de bare reise dit pepperen gror.

Anonym sa...

Jeg tror vi nordmenn bør se litt på oss selv også når integrering av en del innvandrere ikke er helt vellykket.

Ikke glem at det finnes ganske mange innvandrere, muslimer til og med, som gjør en bra jobb, betaler skatt og følger norske lover og regler.
Det finnes en del nordmenn som ikke gjør dette.

Jeg vet det kommer som et sjokk at det faktisk finnes en del rasisme i det norske samfunnet som setter folkegrupper tilbake i forhold til oss nordmenn.

Jeg er selv norsk men har alltid levd i flerkulturelle omgivelser og har derfor sett dette med egne øyne.

Vi er ikke så uskyldige i denne problematikken som vi vil framstille oss.

Anonym sa...

....noe som forundrer meg ganske mye er at jo mer utdannelse en person har innen sosiologi, psykologi osv - jo mer virkelighetsfjerne blir de?! Kan det være pga at de kun møter mennesker i fra andre kulturer som er på deres eget mentale plan?! De 97% andre som er på det "vanlige nivået" er jo de som "vi andre" møter og hvor den delen av de mest ekstreme elementene opptrer! Nå må dere se og våkne!
ALT som FRP har advart mot - har vist seg og bli (dessverre) resultatet..
Hva med å stikke fingeren i jorda og innse realitetene?! Vi bor ikke i Kardemomme by - og kommer ALDRI til å gjøre det heller -dessverre!!

Anonym sa...

Hvordan skal vi nordmenn se på oss selv for å få til en bedre integrering. Konkret eksempel?

Selvsagt ser vi at mange innvandrere er flinke til å jobbe og betaler sin skatt.

Vi vet også at mange nordmenn ikke er like flinke til det.

Hvordan setter vi mange folkegrupper tilbake i forhold til oss? Konkret eksempel?

Jeg har også bodd i flerkulturelle omgivelser hvor etniske nordmenn har vært i mindretall.

Anonym sa...

Synd å si det, men....
Dette landet går rett til helvete!
Hva kommer det av at stort sett alle nordmenn jeg møter privat og i jobb, mener og sier akkurat det samme, mens politikere (unntatt FRP) tydeligvis er helt blinde for hva som er i ferd med å skje????
Dette må da i det minste være smertelig åpenbart for alle som har ferdes på gaten i Oslo i løpet av de siste 10 årene !

Nå er det slutt på å stemme AP, dette her går ikke lenger.
Fra og med nå skal jeg stemme FRP!
Jeg håper inderlig at FRP virkelig følger opp ord med handling, i den grad de har/får muligheten.

Øystein sa...

Så vidt jeg skjønner Amundsen så er det han frykter et 'worst case scenario': at Norge blir det nye Iran. Og så mener han det er verre enn finanskrise og klimakrise.

Overraskende nok bruker han ikke 'worst case scenarios' for disse to. Ok, det er ikke overraskende, intellektuell ærlighet ligger ikke for politikere (og for å være helt ærlig vil mistenker jeg Amundsen for ikke å være all verdens inetellektuell heller..).

Så hva blir så problemet med argumentasjonen? Vel, Amundsen mener at 'Norge-som-Iran' er verre enn 'verden-går-under'. Mener han det?

Det er slett ikke umulig

Heimland sa...

Omfanget og typen av innvandring vil meir enn alle andre saker som vi har styring med, avgjere korleis samfunnet vårt blir i framtida. Alt no ser vi kva betydning dette har for heile justissektoren, utanrikspolitikken, kulturlivet, helse- og sosialsektoren, skulen, media og næringslivet. Det er fordummande å diskutere saka eine og åleine ut frå "framandfrykt og rasisme". Økologi og demografi er ei langt viktigare referanseramme. Det er elles god grunn til å frykte eit meir oppsplitta samfunn. Dei som enno ikkje har forstått det, bør byrje med å lese følgjande bøker:
Sigurd Skirbekk: Ideologiavsløring som ideologi (Universitetsforlaget 1986)
Sigurd Skirbekk: Ideologi, myte og tro ved slutten av et århundre (Tano Aschehoug 1999)
Oriana Fallaci: The Rage and the Pride (Rizzoli 2002)
Brox, Lindbekk, Skirbekk: Gode formål – gale følger (Cappelen 2003)
Oriana Fallaci: Fornuftens styrke (Gyldendal 2004)
Hallgrim Berg: Amerikabrevet: Europa i fare (Koloritt Forlag AS 2006)
Hege Storhaug: Men størst av alt er friheten (Kagge Forlag 2006)
Ayaan Hirsi Ali: Mitt liv, min frihet (Cappelen 2007)
Jespersen, Pittelkow: Islamister og naivister (Kagge Forlag 2007)
Kai Sørlander: Forsvar for rationaliteten (Informations Forlag 2008)
Sigurd Skirbekk: Nasjonalstaten. Velferdsstatens grunnlag (Kolofon forlag AS 2008)

Anonym sa...

For det første er den rapporten du refererer til laget av en PK-organ i EU. At dette trekkes fram nå er bare for å insinuere ting overfor FrP

For det andre er det feil det du refererer til som FrPs utsagn er.

Her er hans egen reaksjon på aftenpostens intellektuelt gjennomkorrumperte journalistikk.

Du kan da ikke uten videre ta det som står i norske aviser som troverdige kilder om det FrP har sagt, gjort eller ment! Alle vet at mediafolk stort sett er politiske motstandere av FrP.

"Per-Willy Amundsen føler seg misbrukt av Aftenposten som skriver at han mener innvandring er et større problem enn finans- og klimakrisen.

- Det er ikke det jeg mener eller det jeg har sagt. Jeg er skuffet over hvordan norske medier nå forsøker å skandalisere FrP og vår innvandringspolitikk, sier Amundsen, som er innvandringspolitisk talsmann i FrP.


Aftenposten skriver i dag at Per-Willy Amundsen har sagt at ”innvandringen får større konsekvenser for Norge enn både klima- og finanskrisen”

- Det jeg tvert om mener er at innvandring er et så stort og viktig tema, at det må diskuteres med samme bredde og tyngde som klima- og finanskrisen.

FrP har lenge bedt om en bred verdidebatt om innvandringspolitikkens langsiktige utfordringer. Amundsen er glad for at Venstre i går onsdag i Stortinget også tok til orde for samme type debatt.

- Vi trenger en grunnleggende debatt om innvandringspolitikk og hva slags løsninger landet på lang sikt skal ha. Dagens innvandringspolitikk er ikke bærekraftig når integreringen fungerer så dårlig som i dag.

- Finanskrisen er en alvorlig tilstand som landet står midt oppe i. Innvandring er en langsiktig utfordring som fortjener en bred debatt. Dessverre er det bare FrP som tar denne debatten på alvor, mener Per-Willy Amundsen."

http://www.frp.no/Innhold/FrP/F%C3%B8ler+seg+misbrukt+av+Aftenposten.d25-TgBvGYF.ips