fredag 3. april 2009

Blått lys for Venstre?

Antagelig – eller forhåpentligvis – er det for tidlig å si at det brenner et blått lys for Venstre. Men ytterligere en meningsmåling som sender partiet under sperregrensen, lover ikke godt. Venstre får bare 3,4 prosent oppslutning på en måling TNS Gallup har gjort for TV 2. Det er en nedgang på 1,1 prosentpoeng fra forrige måling i begynnelsen av mars. En annen måling for bare en uke siden ga Venstre 3,7 prosent.

Med dette som valgresultat ville Lars Sponheim ikke blitt gjenvalgt, og partiet ville ha fått bare to representanter på Stortinget. Sponheim har all grunn til å karakterisere dette som ”forferdelig dårlig”. Bakgrunnstallene viser at ingen andre partier har så liten andel av lojale velgere som Venstre. Venstrelederen må spørre seg selv hva som kan være årsaken. Det er naturligvis vanskelig for små partier å markere seg, spesielt når man er i opposisjon. Men heller ikke SV og Sp gjør det spesielt bra. Det er de to store partiene som får oppmerksomheten. Stoltenberg er i alle kanaler hver eneste dag, og skal han ha en motdebattant, er det gjerne Siv Jensen som inviteres. Både Ap og Frp går fram på målingen.

Sponheim finner liten trøst i det faktum at Høyre på den samme målingen får sin laveste oppslutning siden juni 2006, bare 12,6 prosent, en tilbakegang på 3,0 prosentpoeng. Hvem som er i størst krise av Høyre eller Venstre, kan sikkert diskuteres. Alt er som kjent relativt. Men det kan ikke være spesielt oppløftende for Høyre at partiet på denne målingen nesten ikke har oppslutning blant yngre velgere, mens Ap ifølge målingen står sterkere blant unge velgere enn på lenge.

Ingen kommentarer: