søndag 12. april 2009

Fortjent renvasking

I kveld viser NRK en film om Kirsten Flagstad, laget av Karoline Frogner. Kirsten Flagstad, som døde i 1962, var operasangerinne. Mange mener hun var verdens største dramatiske sopran. Hun er en av Norges internasjonalt mest kjente kvinner. På grunn av spesielle omstendigheter under 2. verdenskrig ble hun hengt ut som nazisympatisør. I USA ble de holdt demonstrasjoner der det ble rettet sterke anklager mot henne.

Det er ingen tvil om at anklagene var uberettiget, og det ble gjort mye urett mot den store sangerinnen. Det hører ikke med til kong Haakon 7’s største bragder at han nektet å komme på de første Festspillene i Bergen hvis Kirsten Flagstad ble invitert.

Flagstad har etter hvert fått oppreisning. Plassen det nye operahuset i Oslo ligger ved, er oppkalt etter henne. På plassen ble det i samband med operaens åpning i 2008 avduket en statue av henne. I Karoline Frogners film bidrar også krigshelten krigshelten Gunnar Sønsteby til å renvaske Kirsten Flagstad fra anklagene om nazisme. Det er flott.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nå er vel dette å slå inn åpnede dører,for ikke å si vegger?

Kirsten Flagstad var fast inventar i "Ønskekonserten" - husker ikke hvor langt tilbake. Og hun var altså første leder av Den norske Opera, et fenomen som vel mer eller mindre ble opprettet med tanke på at hun skulle ha den posisjonen, var det ikke i 1958?

(PS - jeg veit ikke hvor streng du er på det, men via en av de som av og til kommenterer ting er det lett å komme til ting du ikke liker. Jeg finner ikke ut hvordan å komme i kontakt med det, så hvis du er interessert i, så får du tak i meg på hotmail - raag_raaum.)

Odd Reknes sa...

Det vaar vel det faktum at hun var gift med en nazist og at hun valgte aa flytte tilbake til Norge fra USA for aa stoette sin ektemann som gjorde henne til "nazisympatisoer" Helt sikkert ufortjent, og jeg synes at det er synd at om "kjakan" hadde kunnet renvasket henne, saa skulle han ha gjort det mens hun var i live, og kunne hatt glede av det. Jeg er en stor beundrer av Flagstad, og synes det er flott at hun faar oppreisning, men det er en smule for sent for henne!
MVH
Odd Reknes

Anonym sa...

Odd reknes - det er 50 år siden oppreisningen. 1958 - 1958 - 1958!

I et samfunn som Norge blir man ikke operasjef, og slettes ikke i det tidligere Folketeateret i Folkets hus uten at det er en oppreisning.