onsdag 15. april 2009

Et land nær Nordpolen

Munnhellet om at nordmenn lever i ei steinrøys like oppunder Nordpolen, har nå fått en viss dekning. Det vil si, det er ikke akkurat land det dreier seg om, men havområder. Med tilfredshet kan Jonas Gahr Støre melde at FNs Kontinentalsokkelkommisjon (CLCS)har gjort klart sitt syn på utstrekningen av Norges kontinentalsokkel i nordområdene. Avklaringen innebærer at den norske kontinentalsokkelen strekker seg til 84 grader og 43 minutter nord - som er litt over 5 grader fra Nordpolen. Norge er dermed blitt en superhavmakt.

Grensavklaringen sikrer Norge betydelige rettigheter og ansvar i et havområde på omkring 235.000 kvadratkilometer, som tilsvarer et område på størrelse med Storbritannia.
Ressursutnyttelse på havbunnen i de nye sokkelområdene ikke er aktuell politikk nå. Men det kan jo tenkes at man en gang i fremtiden finner drivverdige ressurser på havbunnen der. I så falle er det norske ressurser – med de muligheter det innebærer.

1 kommentar:

Montag sa...

Ressursutnyttelse på havbunnen i de nye områdene er ikke aktuell politikk nå, og vil heller aldri bli det. Det sier vel seg selv, klimautfordringen, det sårbare miljøet i nord og de tekniske utfordringene forbundet med olje- og gassvirksomhet i arktiske områder tatt i betraktning.