tirsdag 21. april 2009

Aps vegring i miljøspørsmål

I kanskje den aller viktigste saken på landsmøtet vegrer flertallet i Ap seg for å ta et standpunkt. Ledelsen vant fram med sitt forslag om å utsette avgjørelsen om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen til forvaltningsplanen for området skal behandles neste år.

En kan undre seg over at landets største parti ikke vil mene noe om det mest brennbare miljøspørsmålet siden gasskraftsaken. Men årsaken er åpenbart taktisk. Saken er vanskelig for partiet. Miljøorganisasjonene presser på, og det står om partiets troverdighet som miljøparti, noe de ganske sikkert kommer til å bli minnet om under valgkampen til høsten. Og så dreier det seg om hensynet til fortsatt regjeringsmakt etter stortingsvalget. Ap vil nok helst ha boring, men de vet at hvis de rød-grønne får fortsatt flertall, må de droppe tanken om boring i nord, fordi SV aldri vil gi seg på at området må vernes. Blir resultatet at de må regjere alene, kan de søke flertall for det de helst vil, sammen med Høyre og Frp.

Oljemotstanderne i Ap håpet før avstemningen at et stort mindretall på Ap-landsmøtet kunne bidra til å presse partiledelsen til å skrinlegge planene. De prøvde seg med et kompromiss forsøk på et kompromiss som gikk ut på at Ap skulle holde døren på gløtt for oljevirksomhet, men stille svært strenge krav til både utslipp og ringvirkninger for regionen. Men de tapte. Med det resultat at miljøbevegelsen anbefaler miljøbevisste velgere ikke å stemme på Ap. Så lenge de ikke kan si hva de mener om den aller viktigste miljøsaken i dag, så kan heller ikke velgere som er opptatt av klima og miljø gi Ap sin stemme, sier leder i Natur og Ungdom Ingeborg Gjærum.

Ingen kommentarer: