mandag 13. april 2009

Revolusjon i Thailand?

Det er ikke lett å bli klok på den politiske situasjonen i Thailand. Landet har hatt mange politiske kriser, og statskupp har vært gjennomført uten at menneskeliv er tapt. Vi opplever thaiene som vennlige og fredelige mennesker. Nå kan det virke som volden er blitt et virkemiddel i den politiske kampen også i dette landet. Det er et tydelig signal at demonstrantene klarte å stoppe toppmøtet i ASEAN (Sammenslutningen av sørøstasiatiske nasjoner) etter at tusenvis av demonstranter stormet hotellet i Pattaya der møtet skulle vært holdt.

De rødkledte demonstrantenes krav er at Thailands statsminister Abhisit Vejjajiva går av og skriver ut nyvalg. De ønsker at den avsatte og korrupsjonsanklagede tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra kommer tilbake. Han ble styrtet i et kupp i 2006 og er i eksil som følge av en korrupsjonsdom. Nå oppfordrer han sine landsmenn til å gjennomføre en revolusjon i landet. Bildet over kan bære bud om at det kanskje vil skje.
Så langt ser det i hvert fall ut til at situasjonen bare forverres.
Oppdatering: Etter at volden ble stadig mer trappet opp, trekker demonstrantene i Bangkok trekker seg nå tilbake, og det ser ut til at de gir opp protestene så langt. Årsaken skal være at de ikke vil at flere skal bli skadet.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tidl statsminister Thaksin S. har vært en stor ulykke for Thailand. Selv om han ble styrtet for en tid tilbake av militæret, med kongefamiliens stilltiende samtykke, har Thailand lenge vært et land delt i to. For eller imot Thaksin. For å si det lettvint brukte Thaksin statens penger på å kjøpe seg støtte på den fattige landsbygda. I byene hadde han større problem, der ble han møtt av motstand og anklager om korrupsjon. Nå har han oppfordret sine tilhengere til revolusjon. Han har tydeligvis glemt at det var en revolusjon som styrtet ham selv og Thaksin marionetten som ble innsatt etter militærstyret. Det burde ikke overraske noen om Thaksins motstandere snart vil mobilisere i Bangkok, og dermed vil sjansen for blodbad øke.

Anonym sa...

Uannsett,dette skremmer skandinaviske turister med flere ved å ikke dra til Thailand,dermed blir kanariøyene bare mer og mer populær pga stabilitet og forutsigbarhet!

Anonym sa...

Jeg reiser med familien til Bangkok tirsdag 14. april og er ikke mye bekymret for uroligehetene bortsett fra evt. problemer med å komme frem. Urolighetene er foreløpig konsentrert i Bangkok sentrum og det ser ut til at hæren nå etter hvert klarer å få ting tilbake til det normale. Når det gjelder Thaksin, så må det være åpenbart at han meler sin egen kake og lyver så det renner. For egen del vet jeg med sikkerhet at Thaksins parti forsøkte å kjøpe velgere med 500 baht ved det siste valget som fikk han til makten. Dette skjedde med flere medlemmer av min svigerfamilie. Mannen har gjentattte ganger vist stor forakt for kongen, indirekte fornærmet kongen flere ganger (dog er han smart nok til ikke å gjøre det direkte) og fortsetter med å gjøre dette selv i eksil. Ved det siste intervjuet på CNN idag, mandag, hevder han sågar at de rødskjortene som har angrepet biler, ppk'er, busser, kastet brannbomber og banket opp flere, ikke tilhører rødskjortene, men at det er provokatører plassert der av hans motstandere. En liten kikk på tilgjengelig nyhetsmateriale og videoer fra demonstrasjonene burde gjøre det helt klart at dette ikke bare er naive konspirasjonsteorier, men reinspikka bevisst løgn fra Thaksins side.

Anonym sa...

Dette ble Innsendt av: Simonsen, 13/04 - 2009 kl. 15:50 til VG. og Jeg som bor i Thailand bekrefte at DET er det som skjedde!

"Bråket i Thailand startet etter at Thaksin ble styrtet av et millitært kupp i regi (uoffisielt) av Kongen. Thaksin ble beskylt for korrupsjon og folkemord. "De gule" som er loyal mot monarkiet overtok den politiske ledelsen og "De røde" (Loyal mot Thaksin) mener at de har vunnet valget inntil flere ganger, men hver gang er valget annulert med beskyldninger om korrupsjon og valgfusk. Det er de fattige som støtte Thaksin og overklassen som er loyal mot Monarkiet. Monarkiet regner som en av verdens rikeste og noen hevder Thailands konge er rikere enn selveste Dronningen av England.

Det jeg savner i mediadekkningen er en litt mer undersøkende journalistikk. Jeg har snakket med MANGE i Thailand og alle sier det samme, men få tør i si åpent imot kongen. Vi vet jo at flere er blitt dømt opp til 10år fengsel for å ha fornærmet monarkiet. Det er et skjult diktatur i Thailand og få av oss i vesten kjenner til dette. Alle sier også at selve kongen har ikke så mye å si da han er både gammel og mentalt redusert, men at monarkiet styres at Dronningen og den ene sønnen.

Thaksin har sikkert noe rusk i melet, men han kommer fra en rik familie og var rik før han kom til makten. Så hvorfor blir kun Thaksin framstilt som den skyldige(Kriminelle)? Hvorfor er det ingen som prøver å få et mer balansert bilde av saken her i vesten?"

Anonym sa...

jeg har ikke hørt om noen som har avbestilt reiser til Thailand. nu eller tiden etter tsunamien og jeg har mye med det landet å gjøre.
Alle partiene der betaler folk for å stemme, ca 5-700 bht er vanlig. men de blir ikke med inn i valgboksen. Samme som AP i Norge gjør med folk som bor på institusjon, sosialt samvær, kaffe og kaker er vel ikke bestikkelser for ensomme folk? Ellers så er Thaksin en helt for fattige folk som sier deres liv var lettere da.
Men rikfolk hater han fordi han ville innføre skatt, min svigerfamilie i Thailand hater han. Deres ansatte elsker han. Det er enkelt i Thailand å sette en motstander i dårlig lys, si bare at ditt parti er for kongen og motstanderens parti er mot. Hvordan kan noen bevise det?
Latterlig, men de røde tenker på Thailands beste de og