søndag 19. april 2009

Aggressiv ordbruk

Lederen i AUF, Martin Henriksen, er bekymret for språkbruken til enkelte Ap-veteraner i innvandrings- og intergreringsspørsmålet Han tenker da bl a på utspillene avtroppende partisekretær Martin Kolberg og Oslo-topp Jan Bøhler, og mener det blir feil når marginale utfordringer blir fremstilt som store problemer. Når et gjelder f eks Kolberg, viser Henriksen til hans uttalelser for noen uker siden om radikal islam.

Henriksen sier han ikke er uenig i tiltakene er blitt foreslått, men mener ordbruken kan skape økt polarisering. Ordene er viktige, sier AUF-lederen: Når en 17 år gammel jente med somaliske foreldre, som har bodd hele sitt liv i Norge og har norsk pass, brunost på brødskiva og Hellbillies på Iphod-en, føler at hun må ta avstand fra religiøs fundamentalisme, da har vi brukt feil ord, sier han.

Jeg tror Henriksen har et poeng. Det er bra at Ap tar debatten om innvandring og integrering alvorlig og forlater den ”snillistiske” holdningen som alt for lenge har preget både det partiet og andre. Men det er viktig å ha tunga rett i munnen og beholde sansen for proporsjoner. Som også Henriksen påpeker, kan det være fare for at en alt for sterk ordbruk skaper økt polarisering. Det er ingen tjent med. Jo sterkere retorikk Ap tar i bruk, jo mer aggressiv vil Frps ordbruk bli. For Frp vil aldri la seg slå når det gjelder å bruke sterke ord i denne saken.

Spørsmålet er om det ikke var akkurat dette Jonas Gahr Støre hadde i tankene når han i sin tale landsmøtet, der han ved siden av å snakke om situasjonen i Afganistan også advarte mot å tegne skremmebilder av det som er fremmed. Vi skal si nei til snik-generalisering, sa Støre, som mente at debatten om integrering må over på et annet spor enn den har vært den siste tiden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Noen tror samtaler og forebyggende arbeid er løsningen, og i mens råtner Norge fordi vi tar inn for mange fremmede kulturer og mennesker med et trist menneskesyn.

REDD NORGE.
Stem på Siv.

Solfrid sa...

Anonym. Landet vårt blir beriket og styrket ved å ta inn fremmede kulturer og mennesker. Og selv om dette naturligvis er en utfordring, så er dette nødvendig for å få mer arbeidskraft og for å berike Norge.

Stem på trygghet og rettferdig het - stem Jens.