onsdag 15. april 2009

Løsning før landsmøtet

Jeg tror E24s redaktør, Per Valebrokk, vil få rett når han spår at regjeringen vil komme fram til en eller annen form for løsning konflikten med Kjell Inge Røkke ”på bakrommet” i løpet av en dag eller to. Rett og slett fordi Ap har landsmøte til helgen. Stoltenberg har ikke råd politisk sett til å møte landsmøte uten å ha en løsning på Akerkonflikten som Ap kan si seg rimelig fornøyd med. Det betyr at Røkke er den som må gi mest. Det tror jeg han kommer til å gjøre, fordi heller ikke han kan leve med en varig krig med sine venner i Ap.

Det betyr ikke at Ap er ferdig med saken. Selv om den finner en slags løsning før helgen, vil den ganske sikkert ”fargelegge” landsmøtet, slik BTs redaktør uttrykker det. Valgforsker Frank Aarebrot er mer pessimistisk på Aps vegne: Aps landsmøte er ødelagt, sier han til VG. Vi får se. Men de politiske sidene ved saken vil plage Ap lenge. Det sørger nok opposisjonen for, og det er sant å si regjeringen vel unt. For som man som man reder, ligger man.

Oppdatering: Det kan se ut som Røkke vil gi regjeringen det halmstrået som gjør at de kan møte landsmøtet med en aldri så liten seier i striden: Aker ASA skal i forhandlingene med staten være villig til å senke prisen for de omstridte selskapene. En nærliggende løsning å gripe til for staten, ikke minst fordi staten neppe ville nå fram i en rettssak, ifølge uavhengige eksperter. Men Stoltenberg må nok likevel vente seg harde tak på landsmøtet: Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen (med bakgrunn i Ap) sier til Dagsavisen at staten forvalter sitt eierskap i næringslivet på en naiv og uprofesjonell måte og maner til oppvask på Aps landsmøte.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det er vel heller motsatt. Ap MÅ ha en enighet før helgen. Røkke kan godt vente til mandag. Dermed er det Ap som må gi (våre skattepenger) til Røkke - igjen.

Nyx sa...

Røkke er en dreven forhandler. Han vet at det er Ap som har dårlig tid. Han kan vente. Det kan ikke Ap. Og Røkke frykter nok ikke rettssak fra Ap. Han skjønner at det bare er et forsøk på å legge press på Røkke. Det er et tomt forhandlingsutspill. Og om det ikke er det, så har likevel ikke Røkke det travelt. For jo lenger han venter, jo mer travelt for Ap, og jo bedre for ham. Ap skjønner nok at det beste er å gripe den retrettmulighet som Røkke har gitt regjeringen, og ta tapet med en gang.

At Røkke har opptrådt umoralsk, det kan man si, og en kapitalist med partiboka i orden viser seg som en rå kapitalist. Han har brukt partiboka som en bankbok, men nå har han tatt ut det siste innskuddet. Og da har ikke Ap mye mer å gi Røkke. Og uansett må vel Røkke belage seg på å bli behandlet som en annen Rimi-Hagen av Arbeiderpartiet, etter dette.

Philip sa...

I Norge kan man bli politiker ved å være medlem som ungdom. Man er på en del sommerleirer hvor gitarspill, sanger og viktige gamle skikker blir ført videre. Etter en del somre, så er man blitt en skikkelig politiker.

Da har man lov til å stille til ulike lister, og har man skikkelig flaks, så sitter man på stortinget med en fet lønn, pensjon, sjåfør og betalte reiser verden over.

Man trenger ikke selv ta de tunge avgjørelsene, det gjør konsulentene du leier inn for 100 vis av millioner i året. Man slipper å ta stilling til spørsmål og valg man ikke vet noen ting om, de sendes vider til "de" som kan det.

Konsulentene kommer fra forskjellige sosiale kretser i Norge, og mingler med blant annet lobbyistene. Det er kort vei fra anbefalinger til å ta en avgjørelse bassert på info fra en lobbyist.

Så hvem er det som styrer Norge? Det kan ikke være politikerne, for de vet jo ingenting. Nei en vanlig politiker i dag har som regel grunnfag i noe ... over 1 år, tatt en del kurs og hatt "angasjement" innen noe... Men en mastergrad i økonomi eller finans er det INGEN som innehar.

Ingen på stortinget besitter kompetanse innen forvaltning, investering, plassering av kapital, men allikevel så forvalter de milliarder av norske skattebetalers kroner.

Hadde DNB Nord byttet ut alle sine ansatte og ledere med politikere, så tror jeg neppe denne banken hadde hatt kunder eller overskudd.

Alikevel kan man i dag bli finansminister uten å ha økonomisk bakgrunn eller erfaring. Kristin Halvorsen et levende bevis på dette.

Men da er det heller ikke rart at det blir tatt feil valg gang på gang. Vi har mye penger i Norge i dag. Men det blir ikke mye penger igjen når politikerne gambler bort 4-5 milliarder i slengen.

Politikerne bruker oljepengene som egen lommebok. Reiser på demokratiserings - omvennings - turer til utlandet til nærmere 60 millioner. Donerer milliarder til regnskogen i Brasil, oppbyggingen av Afganistan, Irak og land i den tredje verden.

Hver gang investeringen eller mediene får vite om sløseriet, settes det ned en uavhengig komite til millioner av kroner. Konklusjonen blir den samme hver gang; "vi finner ingen vesentlige feil, og alle beslutniger ble gjort i god tro".

Når bare 3 av 12 styremedlemmer i oljefondet har finansbakgrunn, så kan det heller ikke gå bra. Jeg tror egentlig at det ikke blir mange penger igjen etter politikerne har herjet ferdig. Det hele kan sammenlignes med en stor "politisk klasse fest" hvor Ola & Kari sitter igjen med regningen.

Ja vi sitter igjen med sjegget i postkassen bokstavelig talt. Hver gang politikerne har hatt en "fest" så er det ikke lenge før det kommer en skatteøkning.

Mens Jens Stoltenberg pusser opp sin bolig med 303 millioner og regjeringskvartalet svir av milliarder, blir Ola & Kari bedt om å tenke moderasjon og spare pengene sine.

Jeg er ingen politiker, har ikke sittet rundt bålet og nynnet politiske toner på en sen sommerkveld. Jeg har ikke norges skattebetalers kroner som egen lommebok. Har heller ingen fet lønn, sikker pensjon, privat sjåfør og konsulenter jeg kan gjømme meg bak.

Angrer bittert at jeg tok 5 år med økonomi og lært at politikerne driver med underslag, korrupsjon og gamling med norges skattebetalers kroner.

Jeg skulle blitt politiker, da kunne jeg reist rundt og vært Gud. Reist inn i dypeste jungelen og velsignet regnskogfolket med 3 milliarder norske kroner, og reist ut igjen med glorie på hodet. Fylt tanken på privatflyet og staket nye kurs til krigsherjede Afganistan. Satt meg ned og snakket med landets korrupte ledere og sjenket dem noen milliarder før jeg måtte dra hjem til Inkognitogate 18 for å lufte hunden min.

Tatt på meg sandalene, kjortelen og bedt Jonas Gahr Støre på en saftig biff med rødvin. Klekket ut nye eksotiske reisemål & konflikt herjede land som MÅ reddes med norske kroner.

Det hadde vært hærlig....nei...det hadde vært vidunderlig å vært en NORSK POLITIKER....

Anonym sa...

Jeg flirer meg snart i hjel av alle sakene regjeringen roter med. Ikke det at jeg tror den blå siden hadde vært noe bedre,- de er like, hele gjengen.

Hilsen nok en person med noe øk.utdannelse