tirsdag 19. mai 2009

Mener å ha hørt det før

Den norske forskeren Jørn Hurum viser fram et bilde et 47 år millioner gammelt fosil av skjelettet av en ape på en pressekonferanse i New York. Fosilet, som ble funnet sør for Frankfurt i Messel i 1983, og deretter kjøpt av Naturhistorisk museum i Oslo i 2007, er blitt studert av norske forskere. Funnet karakteriseres som en historisk sensasjon. ”The missing link” er funnet, proklamerer Naturhistorisk museum i en pressemelding.

Jeg synes jeg har hørt det før, det med at ”the missing link” er funnet, mener jeg. Men det er jo artig at norske forskere har gjort en virkelig stor oppdagelse. Så får vi overlat til de lærde å tolke funnet. Der vil det nok bli strid.
Les også: Hemmelighetskremmeri

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hei
Uttrykket "Missing link" brukes om alle manglende deler i puslespillet mellom to relativt like arter. Hver gang man finner en "felles forfader" rapporteres det at et missing link er funnet.

Dette er et gedigent funn fordi det uttrykket vanligvis brukes om en felles forløper for haplorrhines-primater (aper, menneskeaper og mennesker) og strepsirrhines-primater (lemurer og lignende) Og denne "apen" (som den da ikke BARE er) er nemlig dette bindeleddet.

freak sa...

Skjønner ikke hvorfor det kommer ut i avisene nå? Ble ikke dette fossilet oppdaget i 1982?

Anonym sa...

freak
Nå er de vitenskapelige rapportene klare. Tar litt tid med slikt.

Anonym sa...

Når jeg leser kommentarer dag ut og dag inn på Dagbladets sider, er det ingen tvil om at en drøss "missing links" er høyst nålevende. Hjernefunksjonen deres er beviset :-)

Anonym sa...

Hvordan vet man at det er en art?

Hvis man om 50 millioner år finner et pikebarn med anencefali eller siamesiske tvillinger betyr det da at alle mennesker var slik?

Anonym sa...

Interessant at "Anonym" kl. 19:27 sier at "denne apen ER nemlig dette bindeleddet." Er det ikke nettopp det de skal finne ut? Ikke selg skinnet før bjørnen er skutt, sier nå jeg.

Anonym sa...

Anonym 19:57 sier: "Er det ikke nettopp det de skal finne ut? Ikke selg skinnet før bjørnen er skutt, sier nå jeg."

Du har forsåvidt et poeng der. Hypoteser bruker vanligvis minst 5-7 år før de blir godtatt som teorier. Vitenskap tar tid.

I dette tilfellet derimot er det ikke snakk om hypoteser da fossilet er i så god stand at man definitivt både kan plassere fysiske attrubutter som KUN finnes i trepsirrhines-primater og i tillegg kan attribbutter som KUN finnes i haplorrhines-primater i ett og samme eksemplar.. Ingen spekulasjoner eller antagelser.. Du kan se dem.. De er der.

Anonym sa...

Nå er "missing link" et uttrykk laget av kreasjonister (for de de vil ikke godta hvor godt understøttet evolusjonsteorien er, så de sier at noe mangler), og om man ser på fossilene, så finnes det egentlig ikke noe "missing link". Det er ikke "missing". Men alle fossiler er interessante, for de tetter hull i den kontinuerlige evolusjonen. Alle hull kan naturlig nok ikke tettes, men hvert eneste bidrag gir oss verdifull informasjon.

Oddbjørn sa...

For ordens skyld: Som det går fram av lenken i innlegget mitt, brukes betegnelsen "missing link" av Naturhistorisk museum i museets pressmelding om saken, endog i overskriften.

Bjørn Are sa...

Ellers er det morsomt at det brukes uttrykk som vår "formoder" om dette vesnet, som (hvis jeg oppfattet saken rett) er kun 9 måneder gammelt (hvordan man nå finner ut slik).

I såfall er det eneste vi kan si sikert at dette garantert ikke er vår formoder.

Med forbehold om en litt dårlig radio på vei hjem fra jobben i dag.

logxx sa...

1 Mos 2:7
Og Herren Gud formet mannen av jord
fra marken og blåste livspust inn
i hans nese, så mannen ble til en
levende skapning.

Det som skiller oss fra alt annet er
at Gud gav oss "liv" på en annen måte.

Evolusjonsteorien er en forklarings
modell. For min del er den mindre viktig
fordi selve "livet" kommer fra Gud.
Bibelens Gud.

Kroppen kommer til ett punkt hvor den
slutter å fungere og da returnerer
"livet" tilbake til Gud.

Anonym sa...

Alternativt returnerer "livet" til jorden, blir spist av insekter, bakterier og blir til jord. Er du heldig blir du en pen bjørk.

Men det er lov og håpe: I disse hindu, islam, kristne, jøde, snåsamann og åndenes makt tider, er håpet det viktigste vi har. For det er mange som tar feil. Eller kan alle ha riktig og leve side om side?

Vi som ikke trenger en sutteklut og tåler å bli til en velpleid(?) grassplen tett i tett på en kirkegård møter døden med viten.Velvitende om at de pårørende blir loppet for penger. Gravplass, gravsten osv. Vær hilset, døden.(kun jeg kan "svare", hvis jeg er alene da) Men hvis jeg kunne hilset på døden, så skulle han få tatt med livet på veien ut. Da har jeg snytt døden ved å gi han livet. Jeg har ikke noe åndelig liv, men puster for det.

Har kristendommen funnet ut man ikke bare kan kreve penger av folk og brenne de? Var det ikke noe med jorda i sentrum. osv os?.

Det er lite sannsynlig at vi i dag
ikke driver med nogenlunde av de samme spørsmålene.

Lykke til:=)

logxx sa...

Anonym sa ->
> tåler å bli til en velpleid(?)
> grassplen tett i tett på en
> kirkegård møter døden med
> viten.

Viten ?
Kroppens død er ikke
din endestasjon.

Anonym sa...

hvis dere har sett på skalaen så begynder det med ape åsså videre til menneske. de eneste bevisene de har er ape og menneske. og er det ikke rart att det er bare den første linken som har overlevd vist d er den gamleste?

svar finner vi i Bibelen! alt der er sant.