fredag 29. mai 2009

Det viktigste huset

Mye kan sies om det norske folks forhold til kirken. For eksempel er ikke gudstjenestedeltagelsen spesielt høy blant Den norske kirkes medlemmer. Men når et kirkehus brenner ned, ser vi at kirken tross alt har en sterk posisjon i folks bevissthet. Kirkehuset har på en måte alltid stått der, som et viktig symbol på folks identitet og tilhørighet. Det dreier seg om ”kirka vår”. Derfor opplever alltid lokalbefolkningen en kirkebrann som noe forferdelig tungt.

Vi ser det nå igjen når Våler kirke i Solør nå har brent ned. Ordføreren i kommunen uttrykker ganske sikkert hva de aller fleste i lokalmiljøet føler når han ikke finner ord for hvor tungt det oppleves. Samlingspunktet i bygda, en praktbygning og en kulturperle fra 1805 er borte. ”Dette er en sorgens dag. Det viktigste huset både i vår kultur og historie er borte”, sier ordfører Kjell Konterud. Biskopen kaller Våler kirke en signalkirke for kirkemusikk.

Heldigvis klarte de å redde ut altertavla og døpefonten fra 1200-tallet, to klenodier som vil finne sin plass i den nye kirken som vil bli reist i Våler.

Det spekuleres i om brannen er påsatt. Vi får inderlig håpe det ikke er tilfelle. Brannen startet på utsiden av kirken. Det er unektelig litt mistenkelig. Kripos skal delta i etterforskningen.

Oppdatering fredag kveld: Politiet sier nå at brannen er påsatt og ber om tips fra publikum.
Oppdatering lørdag: En satanismeekspert antyder at vi kan få en ny bølge av kirkebranner. Dette blir bare spekulasjoner. Foreløpig vet man ingen ting om hvem som står bak brannen i Våler. Jeg tror man gjør klokt i å bevare nøkternheten og ikke hausse opp en dyster stemning som bare bidrar til på skremme folk.

Se også:
Sogneprest: Mye sinne her nå.
Ikke forhåndsdøm miljøer
Da 113 brant inne i pinsegudstjenesten.
Bryllupsdrømmen gikk i grus

13 kommentarer:

Anonym sa...

Greven har jo sluppet jo:-)

gilvam sa...

Mye sant og rett her, men sier ikke reaksjonene at tapet er mer av kulturhistorisk karakter enn åndelig?

Anonym sa...

Et fint innlegg, Oddbjørn Evenshaug. Er selv Våler-sokning, men har flyttet fra bygda for å studere. Ble døpt og konfirmert i Våler kirke, og har mange minner fra kirka ellers. Minner som betyr mye for meg, selv om jeg ikke er kristen. Kirker fungerer som et samlingspunkt, ikke bare et sted for religionsutøvelse. Folk kommer sammen for å markere store begivenheter og overgangen fra liv til død. Kirken samler sånn sett mye av essensen av det å være menneske. Ufattelig trist at min og de andre Våler-sokningenes kirke er borte. Men alt varer ikke for evig. Og minnene tar vi med oss når det skal reises en ny kirke.

Anonym sa...

Påfallende at en gammel tre kirke brenner ned kort tid etter landets farligste pyroman "Greven" har sluppet ut av fengelet.
Det er jo denne mannen som har vert kjent for nettop dette med å brenne ned kirker.
Jeg håper de kan ta ham før flere slike uerstattelige bygg må gi tapt.

bob sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Håper de bygger opp den nye kirken i den samme stilen. Disse nye moderne kirkene er stygge som juling!

Oddbjørn sa...

Til Våler-sokning: Du uttrykker bedre enn hva jeg klarte nettopp det som var mitt poeng.

Til et par av dere andre: Vi vet ingen ting om brannen er påsatt. Jeg tror vi alle skal holde oss for gode til å peke ut en bestemt ildpåsetter så lenge vi ikke vet noe som helst om den saken.

Vegar sa...

jeg tror jeg må være enig med gilvam her; det folk flest (heldigvis)reagerer mest på er det kulturhisotiske tapet.

Det åndelige kan vi jo fint klare oss uten ;)

Simon T sa...

Langesund kirke brant ned, og etter mange år ble den bygget opp igjen. Det var en gammel hvit trekirke, og det var heftige debatter om hvorvidt den skulle kopieres eller bygges en moderne kirke.
Heldigvis ble det valgt en moderne, men smakfull løsning, som er tradisjonell på en ikke-kopi måte, om jeg kan si det slik. De bygget på de maritime fargene, og nærheten til sjøen. Det ble meget godt resultat.

http://www.langesund-menighet.no

Unknown sa...

Ei av dei gamle kyrkjene i kommunen vår brann ned for over 10 år sidan. Trur ikkje ei sjel har sakna ho.

Til dagens kyrkjeaktivitet er slike bygg svært upraktisk. Og riksantikvaren passar på at det forblir sånn.

No har vi fått ei knakande god arbeidskyrkje, som rommer all kyrkjeleg aktiviteten. Gudstenester, ungdomsarbeid, konsertar, administrasjon, matservering etc.

Så Våler, kondolerer og gratulerer. Og grip høvet de no har fått!

Anonym sa...

Enig. Man så jo hva som skjedde
på 90 - tallet, da alt det der ble så voldsomt hauset opp. Tror ikke det er så lurt og gjøre så enorme overskrifter rundt det. Jeg hadde jo trodd, og tror fortsatt at Black metal er pr. dags dato mer musikk. At kirkebrannene hører mer 90 - tallet til.

Men det som er farlig med og skrive så heftig om det er jo at selv om dette mer eller mindre har gitt seg i Norge, har man sett massevis av eksempler på det i andre land.Altså; det at man skriver i store oppslag om det, har ført til at det har blitt mer av. men Black metal, i seg selv, har blitt tammere når det gjelder brudd på lovverk, fordi musikken ble mer mainstream som følge av hendelsene.

Jeg, personlig, er ikke særlig fan av dette sataniststempelet, fordi jeg mener det er enormt missbrukt, og også fordi jeg mener at ordet lett kan føre til stigmatisering av folk som hører på Heavy rock og metal, noe som jeg synes er ganske usaklig.

Anonym sa...

"Påfallende at en gammel tre kirke brenner ned kort tid etter landets farligste pyroman "Greven" har sluppet ut av fengelet.
Det er jo denne mannen som har vert kjent for nettop dette med å brenne ned kirker.
Jeg håper de kan ta ham før flere slike uerstattelige bygg må gi tapt."

Men hvordan vet de at det er ham?
Og bor ikke han på Sørlandet eller vestlandet?
Man kan hvel ikke straffe en person om man ikke har bevis, heller?

D):

Anonym sa...

Satanismeekspert Asbjørn Dyrendahl har en litt annen versjon av hva han sa om kirkebrenning og satanisme:

http://skepsis.no/blog/?p=1885