tirsdag 19. mai 2009

Regjeringen struper private barnehager

I dag aksjonerer et par tusen private (ikke-kommunale) barnehager over hele landet i protest mot regjeringens forslag om å endre § 14 i barnehageloven. Til nå har paragrafen sikret at godkjente private barnehager skal behandles likeverdig i forhold til offentlige tilskudd. Denne bestemmelsen vil SVs kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell ta ut av loven. Han vil innlemme øremerkede statstilskudd til private barnehager i rammetilskuddet til kommunene.

Forslaget betyr at statlige øremerkede tilskudd, det eneste forutsigbare tilskuddet i dagens system, forsvinner. Kommunene overtar all finansiering og kan fritt fastsette tilskuddnivået til private barnehager etter eget skjønn. De private barnehagene blir med andre ord prisgitt den kommunale velviljen. Klageretten til Fylkesmannen angående tilskudd, blir borte. Kommunen selv blir eneste klageinstans. Endelig legger regjeringen opp til at retten til offentlig tilskudd for nye private barnehageplasser skal falle bort etter 1.1.2011. Alle minimumsgarantier i forhold til offentlig støtte fjernes fra denne dato.

De private barnehagene vil dermed miste den økonomiske forutsigbarheten, støtten blir usikker og det blir en kamp år for år om å få midler. Faren er reell for at private barnehager i lengden ikke orker å leve med en slik usikkerhet og gir opp driften. Riktig nok sier statsråd Solhjell at kommunene skal ha plikt til å støtte de private barnehagene. Men denne plikten skal altså ikke være lovbasert. All erfaring tilsier at kommunene først og fremst vil sørge for de barnehagene de selv driver. De private barnehagene vil komme til å måtte leve på kommunens nåde. De private barnehagene frykter med rette at den ordningen som foreslås, vil betyr mindre tilskudd og dermed true kvaliteten i de private barnehagene. Erfaringen fra en tilsvarende omlegging i Danmark er ikke gode. I dag mottar private barnehager bare 85 prosent offentlig støtte. Snarere enn å legge opp til reduserte tilskudd, burde regjeringen ha sikret private barnehager rett til å motta samme støtte som kommunale barnehager.

Før valget for fire år siden satset SV-leder Kristin Halvorsen sin politiske karriere på løftet om full barnehagedekning. Hvis hun nå mener at løftet er oppfylt, kan hun ikke minst takke de private barnehagene for det. Omtrent halvparten av barnehagene i Norge drives i privat regi, mange av organisasjoner, institusjoner, foreldregrupper osv som driver på ikke-kommersielt grunnlag. Den behandling SV og de rødgrønne legger opp til når et gjelder de private barnehagene, er derfor utrolig smålig. Forslaget er selvsagt ideologisk motivert. Det lyder hult når Solhjell bruker store ord om hvor flotte de private barnehagene er. Hvis private barnehager hadde vært viktig for den rødgrønne regjeringen, ville den selvfølgelig ha opprettholdt et lovmessig grunnlag som sikret en likeverdig behandling av disse når det gjelder offentlige tilskudd.

Dette burde få foreldrene til å reagere. For fire år siden hanket SV og Kristin Halvorsen inn en del stemmer på sine barnehageløfter. Hvis den foreslåtte finansieringsordningen blir gjennomført, ville det være vel fortjent om SV mister mange av disse stemmene.

Les:
Foreldre slakter regjeringens barnehagepolitikk
Runar støtter barnehagestreiken

Ingen kommentarer: