torsdag 28. mai 2009

Godt vi har eksperter

Alexander Rybak lanserte i dag sin debutplate. Ikke overraskende har den tittelen ”Fairytales”. Vinnerlåten ”Fairytales” er naturligvis med, sammen med åtte andre, hvorav fire lånte og omarbeidede låter.

Naturlig nok blir produktet gjenstand for anmeldelser i mediene. I VG får plata toppkarakter, en sekser. Anmelderen, Stein Østbø, beskriver plata som ”imponerende” og ”sjangeroverskridende”. Aftenpostens anmeldelse har overskriften ”En eventyrlig debut”, og karakteren er en femmer. Anmelderen, Svein Andersen, skriver at debutplata ”er blitt nesten alt vi kunne ønske”. Han tar for seg hver enkelt låt, som alle beskrives i begeistrede ordelag. ”Rybak er allerede en fullkommen artist. Det viser denne debuten”, er konklusjonen.

Så lytter man til P4, der anmelderen Tor Milde, starter med å betegne seg selv som ”en rutinert fagmann”. Hvorpå han slakter Alexander Rybaks debutplate etter alle kunstens regler: ”En forferdelig, kjedelig, dårlig plate, noe bortimot det svakeste jeg har hørt i år”. Mens Aftenpostens anmelder mener at pianoballaden Abandoned ”viser Rybaks makeløse tak på det storslagent dramatiske”, synes Milde balladen er ”den mest patetiske låt” han noensinne har hørt. Mildes konklusjon: ”Ei plate for 13 år gamle jenter og Grand Prix-entusiaster”, en karakteristikk som åpenbart ikke er ment som noe kompliment, verken for 13 år gamle jenter eller for Alexander Rybak. Milde, som selv gir plata en toer, mener hans anmelderkollega i VG ”må tas sammen med småjentene” og karakteriserer VGs sekser som ”helt uforståelig og latterlig”. Skulle vi trenge ytterligere ekspertvurdering, kan vi føye til det svenske Aftonbladet, som gir plata dårligste karakter. Anmelderen synes ifølge VG at det meste låter som om ”barneplaten Smurfehits har lært seg å spille fiolin”.

Som vi forstår – høyt saklighetsnivå blant fagfolkene. Og vi ble veldig mye klokere.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, ekspertene kunne saktens behøvd en vurdering i ny og ne de også, for å få bort tullebukkene. Eller så har kanskje alle rett, bare at de vurderer fra forskjellige kriterier. Fairytales er selvagt ikke en plate for Milde Tor, selv om han kanskje hadde håpet det. Den er mer, som han faktisk ganske riktig påpeker en plate tuftet for jenter på 13 og mødrene deres vil jeg tro. Det blir jo bare for dumt om man skal bedømme en voksen roman som barnebok eller omvendt. Kanskje burde de som lager musikk legge ved en bedømmelsesliste med målgruppe og intensjoner slik at anmelderne slipper å se ut som duster hele tiden.

Anonym sa...

Men å påstå at Rybak er en komplett ferdig utviklet artist er vel å tøye strikken veeeel langt? Greit nok han er rå på fela, men når det gjelder vokal, og spesiellt tekst (Fairytale er tross alt ikke veldig velskrevet) mener jeg han har et stykke å gå.. Tror ikke alle anmelderne vil være like overbeviste når de ser tilbake om et år eller to... Og nettopp dette mener jeg er viktig for en topp anmeldelse, den må tåle "tidens tann"....

Anonym sa...

tja.. siden når har tor milde gitt gode anmeldelser.. synes fyren bare er kvalm og usakelig.. nå synes jeg ikke selv at rybaks plate er en 6er men alikevel... tor milde er en overmodnet muggost når det gjelder musikk sans.. ironisk at han anmelder for p4.. kanalen der dårlige 80s sanger og mainstream pop går på repeat dagen lang..

Anonym sa...

Tor Milde anmeldte vel "Eva and the Heartmaker" senest denne uka, og ga den en femmer, så helt muggen er han da ikke. Syns tvert imot han er en meget ærlig og bra anmelder som tør å kalle en spade for en spade (mulig vi bare har lik samk)... Greit nok at p4 ikke akkurat utfordrer når det gjelder a-lista, men det kan vel neppe Tor Milde klandres for..

Kamerasamleren sa...

Noen ganger kan en lure på hva en har eksperter på enkelte felt for. Fullstendig enig med deg i dine betraktninger her.

Godt at noen eksperter vet hva de holder på med, så en ikke helt mister troen på denne gruppen. Det er det ingen tvil om at du gjør. Takker for fin blogg som følges med argusøyne.

stoltenberg sa...

Nå har jeg vært i utlandet i lengre tid og har ikke hørt noen låter av grand prix og jeg er svært lite interessert i dette av prinsipielle årsaker. Jeg må si at overskriftene til avisene pirret interessen fordi dette er typisk manipulering og en nyinnføring av en ny generell ortidoksi i samfunnet for å splitte og herske en bestemt folke gruppe. Agendaen er ikke kjent men det finnes alltid en logisk slutning som for de som har evnen å stille seg litt på siden av samfunnet vil kunne observere etterhvert. Jeg må poengtere med at det sjelden er så mange overskrifter om noe så lite viktig som en dette og ironien er at den heter; fairytales.
Men i nyere studier har de også konkludert med at fotball bringer verdensfred, så hva vet man egentlig om hva som kan komme ut av denne grand prix låten.
Svenskene har rett....
Man forstår jo at media er veldig manipulert (spesielt i denne forbindelse) siden ved åpningen av grand melodi prix i moskva var det nesten atomeksplosjon; en brann startet i en bygning som var lager for mengder med kobolt. DETTE BLE BARE EN UNDERTITTEL I EN ANNEN LITEN SAK I INTERNETTUTGAVEN AV DB!Les:http://www.dagbladet.no/2009/05/13/nyheter/utenriks/mgp/eurovision/rybak/6198047/

Anonym sa...

Kunst kan anmeldes av hvem som helst og flere av de nevnte anmelderne har ingen spesielle kvalifikasjoner. Men det er vel i og for seg greit. Dette er smak og behag og det er vel ingen som vurderer en anmeldelse før de evt. kjøper plata.
I dette tilfellet mener jeg bestemt at det er Tor Milde som treffer best med terningkastet. Men at plata passer MGP-entusiaster er det uansett helt på jordet å si; hele plata, bortsett fra "Fairytale" er milevis unna mainstream-eurovision-musikk.
VG sin anmelder er helt på bærtur. Det er ingen tvil om at plata er et hastverkarbeid som er kastet ut i Fairytale-virvelvinden for å holde interessen oppe. På linje med Rybaks vel-regisserte Gardermoen-stunt: å be om å bli møtt der, for så å bli "veldig overrasket" over at det kom mange folk, mens han ankommer med fire digre, skallede gorillaer av noen livvakter - alt for å skape størst mulig "hype" om seg selv. Pinlig - spør du meg!