VG har store oppslag om at rødgrønne regjeringsmedlemmer med statsministeren i spissen har tatt imot relativt dyre gaver under besøk i land som bl a Afghanistan. Dette er naturligvis en sak som er egnet til å trigge sansen for misunnelse og politikerforakten. Med sin velutviklede sans for overdrivelser smører VG overskriften ”Fyller sine hjem med luksusgaver fra Afghanistan” ut over hele forsiden. Og et armbåndsur til ca 7.365 kroner som Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk av sin sveitsiske kollega da hun var forsvarsminister, blir karakterisert som en ”luksusklokke”.
Kanskje kan det være grunn til en viss besinnelse. Strøm-Erichsen sier at hun har holdt seg til regelverket som gjelder for politisk ledelse når det gjelder gaver, og jeg har ingen grunn til ikke å tro henne. Både Gahr Støre og Strøm-Erichsen oppgir at de har skattet av gavene de har tatt med seg hjem.
Men når det er sagt, tror jeg både statsministeren og statsrådene gjør klokt i å følge en meget streng praksis når det gjelder å motta private gaver. Selv om vi forhåpentligvis befinner oss milevis unna den korrupsjonspraksisen som er velkjent i land vi ikke ønsker å sammenligne oss med, kan politikere neppe være forsiktige nok på dette området, nettopp for å unngå at avstanden til nevnte praksis skal bli kortere. Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sier at man vil endre reglene slik at politikere på linje med statsansatte ikke skal kunne motta personlige gaver. Det er sikkert fornuftig.
Oppdatering: Støre vil sjekke om han har skattet for lite
15 kommentarer:
Jeg synes Strøm-Erichsen burde har lagt igjen klokken på kontoret når forlot stillingen.
Men jeg liker ikke måten VG griper saken an. Det er ikke sikkert de snakket om denne problematikken internt. Kongeparet mottar jo gaver fra nord og sør, øst og vest hele tiden, så kanskje man har blir blendet. Men de er jo på jobb i den jobben som de mottok tingen for.
Men som sagt, jeg liker ikke måten VG griper problemet an på og synes det er et tragisk stykke journalistikk.
Dette er bare toppen av et isfjell.
Skal vi se....
Lønnet av meg med skattemidler og hanker inn gaver til mangfoldige tusen i arbeidstiden... Det hadde fløyet som en bly balong på min arbeidsplass.
hilsen
Jan Thomas
Ser ingen problemer med at politikerne tar med seg gaver rundt disse summene. Nå må vi slutte med å være så sære her oppe i Nord, dette er standard for alle poltikere rundt om i verden og det handler stortsett om en høffelig gest. Hadde de fått olje aksjer for 2 millioner dollar fra Azerbaijans statsminister så hadde det selvfølgelig vært noe annet men å reagere på dette blir bra sært og smålig. Vinklingen og overskriften på VG idag grenser også til det latterlige, VG minner mer og mer om en Russeavis eller en eller annen britisk tulleavis som gjør alt for å tjene penger.
Til Jan Thomas.
For din informasjon så flyver ballonger laget av bly uten problemer. Som den typisk uopplyste frepper du fremstår som, kan jeg nevne at Mythbusters faktisk testet denne påstanden og lagde en Heliumballong AV BLY som fløy.
Du skal ikke tro at du er noe
Du skal ikke ta imot flere gaver enn meg.
Typisk norsk, altså.
Hvor kommer disse holdningene fra`
Politikere inngår diplomatiske forbindelser hvor de enn reiser, de får også venner i diplomatiske sirkler, vil jeg tro, venner de beholder også etter sin politiske karriere.
I mange land blir det ansett som uhøflig å ikke ta imot gaver.
Ærlig talt, syns det går for vidt med denne heksejakten.
Pippi
Derfor skattet jeg ikke av 60,000 kroner jeg fikk for å sette opp garasjen for naboen. Jeg betaler ingen skatt av pengene som jeg tjener i fritiden og ferier. Totalt vil det si rundt 400,000 kroner/året.
Så lenge politikkere snylter som de gjør, føler jeg berettiget på visse fordeler.
Meget overrasket over bloggeierens innlegg denne gangen. Har alltid likt hans kommentarer, men denne gang forstår jeg ikke hans argumentasjon. Jeg mener at dette har sikkert ikke med misunnelse å gjøre, men med hvordan politikeren mener de skal behandles annerledes enn andre mennesker. Ingen statsansatte har lov til å ta imot gaver, hvorfor da politikerne? De fleste av oss kan sikkert kjøpe en klokke til 7375 kroner uten store problemer, derfor hvorfor skulle vi være misunnelig? Dette har med politikernes arrogans å gjøre og ikke med misunnelse.
Til Henriette
Mitt utgangspunkt var VGs ”krigsoppslag”, som i all sin overdrivelse (”Fyller sin hjem …” osv) er egnet til å trigge misunnelse og politikerforakt. For øvrig synes jeg innlegget til siste ”Anonym” ovenfor taler sitt tydelige språk, et innlegg jeg tar sterkt avstand fra.
Personlig oppfatter jeg ikke politikere som Gahr Støre og Strøm-Erichsen som arrogante. De har fulgt reglene. En annen sak er at de kanskje ikke har utvist det gode skjønnet som en kunne forvente i denne saken. Og – som jeg konkluderer med, jeg tror det er klokt at man får de reglene for politikere som de som gjelder for statsansatte.
Man skal ikke generalisere, hva jeg tydligvis gjorde i min siste kommentar. Jeg har alltid hatt stor respekt for Gahr Støre, som politiker og som menneske. Dette var sikkert en av grunnen for at jeg ble så sint og overrasket over at denne mannen var invovlert i dette.
Når jeg nå i dag leser at han vil undersøke om han har betalt nok skatt eller ikke, blir jeg trist til mote. For meg er det ikke skattesaken som er viktig, for meg er det prinsippet om disse gavene som er viktig. Har han missforstått hele saken? Ikke vet jeg, men jeg mister dessverre mer og mer tillit til politikerne i Norge.
Det er litt pussig at dersom man kritiserer hva som er etisk korrekt for den menige mann/kvinne i gata, blir man oppfattet som misunnelig? i denne saken handler det ikke om det. Bør ikke de folkevalgte etterleve de reglene de selv er med på å beslutte? Eller gjelder det ikke for dem? Fortell heller folket det da, så slipper vi å "bry" oss. Henviser også til pensjonsfordeler....
Helt enig med Henriette om at tillit til politikere uavhengig partier minsker dag for dag...
"Det er litt pussig at dersom man kritiserer hva som er etisk korrekt for den menige mann/kvinne i gata, blir man oppfattet som misunnelig"?
korrigerer: .... for den menige mann/kvinne i gata..
kontra politikere eller andre folkevalgte...
Man må huske på at det å ikke motta en gave kan i enkelte kulturer oppfattes som en direkte fornærmelse. Det er derimot ingenting i veien for at man burde kunne levere slike "offentlige" gaver videre til inntekt for veldedige organisasjoner eller liknende.
Å beholde slike gaver privat burde ihvertfall toppolitikere holde seg for gode til, all den tid de representerer et regime som er svært så nøye på at enhver liten mann ikke skal tilgodeses den minste lille fordel foran noen annen. De representerer den særnorske misunnelseskulturen og burde i det minste ta sin egen medisin.
Henriette: Hvordan kan du bli trist til mote av at Støre vil sjekke om han har betalt for lite skatt? VG har spurt ham om alle tepene ble taksert. Det ble de ikke. Ett ble taksert, så antok Støre at de 3 andre var omtrent like mye verdt. Dette vil han nå sjekke.
Hva skulle han ha svar VG? "Nei, jeg vil ikke sjekke om jeg har betalt for lite skatt, fordi denne saken er av prinsipiell karakter. Jeg burde kanskje aldri mottatt teppene. Derfor er det underordnet om jeg har betalt for lite eller for mye skatt.." Duh..!
Forøvrig viser det seg at han har betalt for MYE skatt for gavene. Like fullt velger VG å så tvil om taksten er riktig. Ved å referere til teppehandler Maktabi. VG skriver at Maktabi "anslår" at teppene er mer verdt. Men det er ikke riktig: Maktabi har ikke vurdert teppene. Han bare antar at siden Støre er en prominent person, så er teppene sikkert mye verdt (!).
Maktabi har en egeninteresse i at tepper skal være mye verdt. Han vil ikke ha kunder i butikken som spør etter tepper til "Størepris" (2-3000 kroner).
Ellen
Hvis dette ikke er skatteunndragelse eller forsøk på det, hva er det da? Misunnelse fra meg? Hvorfor skal i så fall disse slippe unna skatt på økonomiske fordeler, men ikke oss andre?
Jeg klarer heller ikke å se forskjell på gaver av denne størrelsen og korrupsjon.
Det er en present jeg unner disse uten skatt: enveisbillet dit peppern gror.
Legg inn en kommentar