tirsdag 13. januar 2009

Normisjon og kirken

Normisjons landsstyreleder, Kurt Hjemdal, korrigerer i Vårt Land i dag sin generalsekretær, Rolf Kjøde, som i går kom med uttalelser som kunne forstås i retning av at Normisjon vurderer å løsrive seg fra Den norske kirke. Hjemdal slår fast at noe i retning av løsrivelse over hodet ikke har vært på tale i landsstyret.

Uttalelsene viser at det nok gjør seg gjeldende visse meningsforskjeller i Normisjons ledelse når det gjelder organisasjonens kirkelige profil. Da er det viktig, som Hjemdal her gjør, å sette tingene på plass. Samtidig må han leve med at det er viktige meningsforskjeller innad i Normisjons landsstyre når det gjelder vurderingen av Kirkemøtets homofilivedtak i fjor. I et leserinnlegg i Vårt Land i dag kommer ett av landsstyremedlemmene med en sterk kritikk av det hun kaller generalsekretær Kjødes ”hardtslående retorikk”, som hun ikke kan stille seg bak.

Når det gjelder spørsmålet om Normisjons kirkelige posisjon, er jeg glad for at Hjemdal er så tydelig. Men Hjemdal og organisasjonen har et problem når den daglige lederen uttrykker seg slik at man får en forståelse av at han helst ser at Normisjon bryter med Den norske kirke. Det ser ut til at både Kristelig Pressekontor, DagenMagazinet og Vårt Land har lest hans pressemelding slik. Etter min mening gjør Hjemdal rett i å videreføre den kirkelige holdning Indremisjonsselskapet stod for gjennom sin mer enn 130-årige historie, i motsetning til den Indremisjonsforbundet representerer og som det ser ut til at Kjøde kjenner seg mer hjemme i.

Jeg skulle også ønske at Hjemdal kunne avvise all tale om å skulle tilby det man kaller ”en alternativ kirkerettslig plattform” for medlemmer som melder seg ut av Den norske kirke. Jeg har respekt for folk som melder seg ut, selv om jeg uenig med dem. Men jeg regner med at når noen melder seg ut, har de tenkt nøye igjennom saken, også spørsmålet om de vil bli stående utenfor et hvert kirkesamfunn eller om de vil melde seg inn i et annet. Alternativene finnes.

Jeg kan ikke se at det skulle være Normisjons oppgave å løse dette problemet for voksne, ansvarlige mennesker – så lenge organisasjonen holder fast ved sin identitet som en organisasjon som vil være i – men ikke under Den norske kirke. Normisjon er etter sin uttalte selvforståelse en frivillig organisasjon med et spesialoppdrag som en evangeliserings- og misjonsbevegelse i kirken. Man forskyver dette perspektivet og bruker tid og krefter på feil sted når man begynner å snakke om å etablere alternative kirkerettslige løsninger for medlemmene.

Ingen kommentarer: