torsdag 8. januar 2009

Fakkeltog for fred

En rekke organisasjoner, kirkesamfunn, fagbevegelsen og idrettsnorge går i kveld sammen om å arrangere fakkeltog i flere norske byer med krav om stopp av voldshandlingene i Midt-Østen og en fredelig løsning på konflikten.

Dette er en demonstrasjon alle som ønsker disse målene oppfylt, burde kunne slutte opp om – uansett hva man måtte mene om hvem som har mest skyld eller mest rett i konflikten. Som biskop Ole Chr. Kvarme uttrykte det i TV i går kveld: Hvis ikke vi her i Norge kan rekke hverandre hendene på tvers av meningsforskjeller, hvordan skal vi da kunne vente at partene i den vonde konflikten i Midt-Østen skal kunne gjøre det?

Enkelte gjør det imidlertid vanskelig for seg når de skal ri to hester samtidig. Når en som Siv Jensen stiller opp på en demonstrasjon foran Stortinget til ensidig støtte for den ene parten i konflikten tidligere på ettermiddagen, samtidig som hun vil delta i fakkeltoget senere på kvelden, får hun problemer med troverdigheten. Det samme gjelder KrF’s Ingebrigt Sørfonn, som også skal delta utenfor Stortinget – og som sier han gjerne skulle ha deltatt i fakkeltoget hvis han hadde hatt tid.

Min oppfordring til begge og til alle andre er: Dropp de ensidige demonstrasjonene som ikke fører til noe annet enn å sementere konflikten, og bidra i stedet til å bygge opp en verdensopinion som kan påvirke partene i konflikten og de statslederne i verden som har innflytelse, til å ta skjeen i en annen hånd og satse på freden i stedet for volden.

Ingen kommentarer: