søndag 4. januar 2009

John Olav Larssen

Det er neppe mange unge mennesker i dag som kjenner predikanten John Olav Larssens navn. Men for oss som var unge på 1950-60-tallet, var han blant landets mest kjente vekkelsespredikanter. Sammen med sangerne Rolf Listrøm og Lage Wedin reiste John Olav landet rundt og samlet tusener av mennesker under sin talerstol, og mange mennesker kan fortelle at de kom fram til en personlig kristen tro ved hans forkynnelse. I dag får vi den triste meldingen at John Olav Larssen død.

Ikke uten grunn ble John Olav Larssen kalt Norges Billy Graham. Likheten lå i den evangeliske, enkle og folkelige forkynnelsen, som talte til hjertene. Dessuten hadde John Olav humor! Han kunne virkelig få folk til å le. Men det viktigste for ham var å peke på Jesus og det han har gjort for oss. John Olav stod i forsoningens tjeneste. Det var viktig for ham å forkynne slik at de som hørte ham, våget å ta et personlig standpunkt. Derfor var han ikke redd for å innby mennesker til å komme fram til podiet for slik å markere at de ville følge Jesus.

Mange vil i dag være fremmede for en slik type forkynnere, og fordommene mot en forkynnelse av den typen John Olav stod for, er store. Det er sterkt beklagelig hvis det ikke lenger skulle være rom for evangelister av John Olav Larssens type.

Jeg tenker i takknemlighet på John Olav og hva hans forkynnelse betydde for mange mennesker.

5 kommentarer:

Sigrid sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Sigrid sa...

Jeg har vært på jobb hele dagen, og dette var jammen en utrolig trist nyhet å komme hjem til! Samtidig er det godt å høre at han har funnet fred hos Gud.

I min oppvekst var John Olav tidvis innom min hjem-menighet Ræge i Sola som "vikarprest", og vi hadde flere ganger gleden av å ha besøk av ham og hans kone hjemme hos mine foreldre.

Jeg er nok for ung til å forstå hvilken vanvittig betydning John Olav hadde i sin "storhetstid", og jeg kjenner ham fra et ganske annet, og langt mer beskjedent fora. Jeg har ikke før i de aller seneste år forstått hvem han var for mange andre. Jeg minnes ham likevel med stor glede.

Jeg minnes hans lune humor og hans gode replikker, varme klemmer og rungende latter. Jeg minnes den slitte kofferten han brukte til albaen og diverse annet, som hadde hans initialer ved siden av håndtaket. Jeg minnes at han, som den eneste jeg vet om, sa min mors navn (Joan) med engelsk uttale ("For det er da et engelsk navn!?!") (Min mor er helnorsk, og hennes navn et eksempel på kreativ oppkalling på tvers av kjønnene).

Hjemme i himlen
skal ingen mer gråte
Herren skal selv tørke tårene av
Hjemme i himlen
skal ingen mer sørge
ingen skal dø eller legges i grav


Hvil i fred, John Olav.

Oddbjørn sa...

Takk for kommentaren, Sigrid. Din varme og gode beskrivelse av John Olav var godt å lese. Utrolig flott at yngre mennesker også fikk oppleve John Olav på denne måten. Selv hadde jeg mine møter med ham da han var vekkelsespredikant. Han var rett og slett utrolig – ikke minst hvordan han kombinerte alvor og humør i sin forkynnelse på en slik måte at mennesker både lo og gråt på samme tid. Og viktigst av alt – han fikk være et redskap til at mennesker fant fred med Gud.

Ingrid G sa...

Hei Oddbjørn :)
Jeg skriver en sak om John Olav Larssen på skolen min nå, og skulle gjerne likt å få vite mer om han, vekkelsen og alt som skjedde. Skal skrive en vekkelses-'report' på 7 sider om en vekkelsesperson og vekkelse. Det er litt begrenset med informasjon på nettet, så det hadde vært supert å få vite mer fra noen som opplevde det selv.
Jeg hadde vært kjempetakknemlig hvis du vil kontakte meg på narnialove@gmail.com :)

Hilsen Ingrid G.

Unknown sa...

Jeg kikker gjennom slektsboken etter min kjære avdøde mamma. John Olav Larsen var min bestefars fetter. Utrolig flott å ha hatt en slik Guds mann i slekten.Er selv en kristen.