torsdag 29. januar 2009

Dårlig strategi av Johannessen

Politiets Politiets fellesforbund med sin leder Arne Johannessen i spissen går til politisk streik etter at regjeringen avgjør striden om politiets hviletid uten forhandlinger. Bakgrunnen er at regjeringen vil sikre at Norge ikke står uten et velfungerende politi- og lensmannsvesen til sommeren, når særavtalen om hviletidsbestemmelser løper ut 1. juli.

Jeg har sympati med politiet som har en meget vanskelig og jobb, som er alt for dårlig betalt. Men jeg har liten tro på at aksjonsformer som arbeidsrettsekspertisen sier er ulovlige, vil føre fram. En slik måte å opptre på er å spille hazard med den goodwill politiet har i størstedelen av befolkningen. Det er ingen tvil om at det er behov for økt bemanning i politiet – stort behov. I budsjettet i høst kom det nye stillinger og i regjeringens krisepakke ligger det ytterligere 460 nye stillinger til politietaten. Det er sikkert ikke nok, men utvilsomt en god begynnelse i en nødvendig opptrapping av bemanningen.

I høst opplevde vi fra politiets side sykmeldinger, overtidsnekt, utrykningsvegring osv som gjorde det vanskelig å tro på at det ikke dreide seg om mer eller mindre organiserte aksjoner. Samtidig brukte Arne Johannessen så sterke ord i sin elendighetsbeskrivelse at det nok var flere enn jeg som syntes at han begynte å miste troverdighet. Spesielt når det ved årets slutt viste seg at politiet jobbet mindre overtid i fjor enn før og at sykefraværet var gått ned.

Arne Johannessen skal kjempe for å bedre sin medlemmers lønns- og arbeidsvilkår. Det er hans jobb. Men han velger en dårlig strategi når han bruker så sterke ord og virkemidler at han mister troverdighet. Ikke minst venter jeg av lovens håndhevere at de følger samfunnets spilleregler.

Oppdatering 8. januar 2008: Nå sier en av kongehusets livvakter at Politiets Fellesforbund ville bruke overtidsnekt til å presse frem bedre lønnsvilkår i politiet. Det føyer seg i så fall inn i rekken av strategiske feilvurderinger, som bare fører til at politiet mister sympati. Det er trist.

Ingen kommentarer: