onsdag 10. juni 2009

Så hører vi det igjen

Et utvalg ledet av fylkesmann Sigbjørn Johnsen har lagt fram et forslag for stortingsrepresentantenes og statsrådenes pensjon som er bygd på de samme prinsippene som det nye pensjonssystemet for folk flest. Den nye ordningen vil bringe til opphør et system som med rette er betegnet som urimelig gullkantet. Det er antagelig første gang at en gruppe lønnsmottakere frivillig sier fra seg et stort gode. Men så var da ordningen heller ikke til å leve med for en gruppe som til de grader er avhengig av troverdighet og folks tillit.

Men sannelig hører vi ikke også i denne saken motforestillinger, og de er velkjente. Ordningen skal også gjelde for høyesterettsdommere. Høyesterettsdommer Gunnar Aasland melder innsigelser fordi han frykter at svekking av pensjonsordningen for Høyesterett vil ramme rekrutteringen. Advokater i privat advokatvirksomhet tjener så godt at det vil bli vanskelig å rekruttere dommere fra denne gruppen hvis pensjonsordningen blir dårligere, sier han. Hørt det før? Høyesterettsdommere har lønn i millionklassen. De tjener etter det jeg vet mer enn statsministeren. Da har de også råd til å kjøpe seg private pensjonsordninger i tillegg til jobbpensjonen hvis de er redd de ikke skal få nok å leve av i alderdommen.

Det er også blitt sagt at svekkelse av pensjonsordningen for stortingsrepresentanter kan virke uheldig på rekrutteringen til politisk arbeid. Etter min mening er det helt greit at folk som ønsker et stortingsmandat av hensyn til pensjonen, avstår. Jeg tror det er folk med andre holdninger vi trenger i slike tillitsverv. Det samme kan sies om advokater som av samme grunn ønsker å bli dommere. Jeg tror neppe vi får dårligere dommere om de som ønsker jobben av hensyn til pensjonen, velger å gjøre noe annet. På samme måte som næringslivstopper som sier de heller drar til utlandet hvis ikke lederlønningene kan konkurrere med lønningene i andre land, bare kan ønskes lykke til med utvandringen.

1 kommentar:

slettet sa...

Jeg er enig i det du skriver, og særlig at Stortingspensjonene har vært altfor gode.

Samtidig tror jeg ikke man skal unnslå at (relativt) dårlige lønns-og pensjonsbetingelser også kan ha visse uheldige følger.

Når det gjelder Høyesterett har det vært en tendens lenge til at nye dommere hovedsaklig rekrutteres fra offentlig forvaltning og domstoler. Dette får i sin tur betydning for de dommer som avsis, særlig i saker der det offentlige står mot private. Gjennomgang av høyesterettsdommer hvor det var dissens viser at dommere med bakgrunn fra det offentlige er mer tilbøyelig til å dømme til fordel for staten/kommuner enn dommere med bakgrunn fra privat virksomhet.

Så privatpersoner/-bedrifter i konflikt med det offentlig kan få vanskeligere for å nå fram rettslig som følge av at lønns- og pensjonsbetingelsene for Høyesterettsdommere ikke er konkurransedyktige i forhold til det private.