torsdag 4. juni 2009

Et historisk bilde - og et trist minne

Enkelte bilder blir en del av vår felles hukommelse. Fotoet av kolonnen med tanks på Beijings Chang’an avenue i retning Den himmelske freds plass , er et slikt bilde. Det ble tatt 5. juni 1989 fra sjette etasje i Beijing hotell 800 meter unna av Jeff Widener fra Associated Press. Den ensomme opprøreren (også kalt ”the tank man”) som har stilt seg opp i protest foran de fryktinngytende krigsmaskinene, er et vitnesbyrd om folkets motstand mot undertrykkelse og at det finnes mennesker i alle land som våger å stå opp for det de tror på.

Dagen før beordret kinesiske myndigheter at demonstrasjonene på Den himmelske freds plass skulle slås ned. Mange hundre, kanskje flere tusen demonstranter ble drept. I flere uker hadde hundretusener av studenter og arbeidere strømmet til det kinesiske folkets storstue i Beijing for å fremme sine rettmessige krav om at de økonomiske reformene som var på gang, måtte følges opp av politiske reformer. Men det ville ikke det kommunistiske diktaturet ha noe av. Etter å ha tolerert demonstrasjonene noen uker, ble de slått brutalt ned.

Beijingsmassakren minnes i dag i mange land. Men ikke i Kina. Der er demonstrasjonen et tabutema. Det er lagt lokk på all informasjon. I dag blir alle som vil inn på Den himmelske freds plass, nøye undersøkt før de slipper inn. Det er bare 3-4 meters mellomrom mellom politifolk i sivil og i uniform på plassen for å kunne slå ned på et hvert forsøk på å heise et banner el. l. for å vise at man husker hva som skjedde for 20 år siden.

De fleste unge kinesere vet lite eller ikke noe om hva som skjedde. Den økonomiske utviklingen i Kina har vært utrolig. Stadig flere unge mennesker får utdannelse og muligheter for å kjøpe Nikesko og andre symboler for en vestlig livsstil, som ungdommen drømmer om. Derfor kan vi neppe vente noen tilsvarende aksjon for demokrati og menneskerettigheter i Kina med det første. Skjønt, frustrasjonen blant millionene av studenter som jobber hardt for å lykkes ved universitetene kan fort blusse opp igjen når finanskrisen slår ut for fullt også i Kina, og hundretusener av nyutdannede kinesiske ungdommer ikke får jobb.

Ingen kommentarer: