onsdag 5. august 2009

Norsk investering i oljesøl

Det må vel bare karakteriseres som ironisk at oljefondet har investert flere hundre millioner kroner i selskapet som eier det grunnstøtte bulkskipet som har forurenset store deler av kysten i Vestfold og Telemark. Selskapet går for å være en versting og selskapet skal ha fått klare avtaler på at de bryter etiske regler når det gjelder sjøfart. En må bare si seg enig med dem som mener dette er en pinlig sak for finansdepartementet. At selveste fondsjefens hytte er blitt tilsølt av olje bare understreker det ironiske i situasjonen.

For øvrig er det ikke vanskelig å si seg enig med miljøministeren i at forbudet mot å seile med bunkersolje om bord i skip i Nordsjøen bør framskyndes. Det er bestemt at forbudet i praksis skal gjelde fra 2015. Det arbeides også med at forbudet også skal gjelde i Norskehavet og Barentshavet. Frederic Hauge i Bellona hevder imidlertid norske statsråder feilinformer det norske folk når de sier at tungolje blir forbudt, ettersom skip fortsatt vil ha anledning til å benytte tungolje dersom de monterer eksosrenseutstyr om bord, og slik oppfyller de nye svovelkravene. Dermed vil utslipp av tungolje i forbindelse med havarier fremdeles være til stede, hevder Hauge. Solheim sier til det at han har hørt fra næringen at slikt renseutstyr vil bli så dyrt at det ikke vil lønne seg. Dermed forsvinner også bruken av tungolje, mener han.

Jeg synes ikke dette er tilstrekkelig og støtter Hauge når han sier at Norge snarest bør vedta et reelt forbud mot tungolje i norske farvann. Det burde også være regjeringens politikk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hvis et skip skal ha fremdrift må det nødvendigvis ha en bunkersolje av en eller annen sort og det er det mange sorter av, Tror journalister, politikere og andre som interesserer seg for denne problemstillingen skulle kontaktet DNV Petroleum Services eller Loydds for å fått en oppdatering om hva som finns av forskjellige kvaliteter på dette verdens største uregulerte marked. Man skal ha tunga rett i munnen når man skal bestille bunkers og gjøre tingene rett når man begynner å bruke den, Det er også en fin plass å dumpe uønskede kjemikalier, smøreoljerester etc..