torsdag 20. august 2009

Truffet av en bumerang

Kristin Halvorsen og hennes nærmeste medarbeidere må vel nå være de eneste i dette landet som ikke synes det hadde vært på sin plass med en aldri så liten innrømmelse i fattigdomssaken. Hun hadde sin store sjanse i partilederdebatten i TV2 onsdag kveld da hun ble avkledd i denne saken. Men ikke tale om. Seerne fikk se opptak av debatten med Bondevik for fire år siden. Alle kunne se og høre at hun hevet en moralsk pekefinger mot Bondevik og hevdet at avskaffelse av fattigdommen bare var et spørsmål om politisk vilje. Nå bortforklarer og tåkelegger hun det beste hun kan. I utspørringen i NRK Radios “Politisk Kvarter” i torsdag morgen, hadde hun på nytt sjansen. Men ikke tale om. Hun sender sin statssekretær ut i krigen for å servere de samme bortforklaringene uten at han lykkes noe bedre.

Frank Aarebrot mener det er en stor tabbe av Kristin Halvorsen at hun ikke framstår litt mer ydmyk om fattigdomssaken. Hun hadde helt klart stått seg på å følge KrF-leder Dagfinn Høybråtens anmodning under TV-debatten om å si at hun hadde tatt munnen for full. Hun erkjenner nå at fattigdom per definisjon ikke kan avskaffes og at grensene for fattigdom må ses i forhold til forskjellene i samfunnet til enhver tid. Hennes nye erkjennelse omtales som denne valgkampens største tilbaketog.

Som Arne Strand i Dagsavisen ganske riktig påpeker, kommer hennes gamle påstander og beskyldninger mot den forrige regjeringen tilbake som en bumerang. Den må ha truffet i hodet slik at hun har mistet vurderingsevnen. Noe annet kan ikke forklare at hun ikke skjønner at bortforklaringene ikke nytter. I likhet med Aarebrot mener også Strand at hun ville ha scoret poeng hos velgerne ved å ta selvkritikk på at hun tok munnen for full for fire år siden. Nå er det antagelig for sent. Saken vil forfølge henne gjennom valgkampen. Det er fortjent.

Oppdatering: Kristin Halvorsen hadde sjansen i TV2s partilederutspørring i går kveld til å rette opp det inntrykket forferdelige inntrykket hennes bortforklaringer av fattigdomsløftene har skapt denne uka. Hun benyttet ikke sjansen. I stedet ble hun "nesten jevnet med jorden" av utspørreren, Pål T. Jørgensen. Nå har hun rodd seg så langt ut på at et hvert forsøk på retrett ikke vil være troverdig. Jeg forstår godt at SV-ere på grasrota gremmer seg og er skuffet.

Les også:
NRK skapte et uverdig bikkjeslagsmål
Både Ap og Frp tilbake

1 kommentar:

Anonym sa...

Som SV-velger må jeg dessverre si meg enig. Det var flaut. Halvorsen burde stått rakrygget og sagt at her tok hun munnen for full. Høybråten balanserte dette godt og forklarte veldig greit hvordan Halvorsen burde opptrådt. Hadde hun gjort det hadde hun kanskje kunnet få kreditt for de gode tiltakene hun faktisk har gjennomført.
Høybråtens videre utlegning om at "nå må vi stå sammen - dere.." osv. blir likevel i grunn like meningsløs, for Halvorsen har jo faktisk rett i at Bondevik II heller ikke maktet å gjøre noe med det.
Egentlig var alle i panelet på TV2 onsdag feige, for dette var det ingen som turte å si:
Mange (slettes ikke alle!!) av de som er fattige og som i slutten av måneden får mat hos frelsesarmèen mangler på det tidspunktet mat til seg selv og ungene fordi de har disponert pengene for dårlig. Det er klart man skal hjelpe folk med gjeldsproblemer, men mange har et urealistisk syn på daglig forbruk.
Av den grunn kan selvfølgelig fattigdom ikke avskaffes HELT.