mandag 19. mars 2007

Spilleautomater

EFTA-domstolen har gitt den norske regjering medhold i sitt vedtak om at Norsk Tipping skal få monopol på spilleautomater ikke er i strid med EØS-avtalen. Både Valgerd Svarstad Haugland, som startet prosessen med å gi Norsk Tipping enerett til å drifte spilleautomater, og Trond Giske jubler over vedtaket. ”Dommen er først og fremst en seier for de spilleavhengige og kampen mot spilleavhengighet som et folkehelseproblem, sier Giske.

Isolert sett har de rett. Men seieren har en bakside. Et tap i EFTA-domstolen kunne ha betydd at Norge hadde vedtatt et totalforbud mot spilleautomater. Tragediene som titusener av mennesker påføres ved disse skadene, er så store at et forbud hadde vært ønskelig.

En god del ordførere ønsker ikke slike automater i sine kommuner. Høyreordføreren i min hjemby, Tore Opdal Hansen, er blant dem som fronter denne holdningen og kaller det dobbeltmoral når Giske nå skal påtvinge Norsk Tippings spilleautomater på kommuner som ikke ønsker dem. All honnør til Høyreordføreren som her viser en vilje til å ta sosialt ansvar. Han fortjener støtte i sitt engasjement for kommunale myndigheters rett til selv å bestemme om de vil ha spilleautomater i sitt lokalmiljø. Dette desto mer som det er kommunene som får problemene. ”De spilleavhengige tar ikke kontakt med Giske, de tar kontakt med kommunen når de har spilt bort alt de eier,” påpeker Drammensordføreren med rette.

Saken har også en annen side. Frivillige organisasjoner som i årevis har sopt inn millioner på andres elendighet skal nå få kompensasjon fra staten i flere år framover for tapte inntekter. De organisasjoner som av etiske grunner har avstått fra inntekter fra spilleautomatene, skal ikke få noe. Her skal altså uetisk holdning belønnes.


Flere organisasjoner har fortsatt å ta inn penger på automatene selv lenge etter at de ble kjent med skadene som spilleavhengigheten skaper. På denne bakgrunn har jeg for min egen del liten sympati med de organisasjonene som nå syter over at de mister inntekter, enten det nå er Røde Kors eller idrettsorganisasjoner. Mange andre frivillige organisasjoner som har vist etisk holdning i denne saken, har vært nødt til å klare seg uten disse spillepengene. Nå skal de straffes ved at de ikke skal få del i de såkalte ”kompensasjonsmidlene”. Forstå det den som kan.

Ingen kommentarer: