onsdag 14. mars 2007

LO-kulturen

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse skrev i går en kommentar til Valla-saken som etter min mening peker på selve kjernen i saken: den dårlige LO-kulturen. Lerø skriver at Gerd Liv Valla ikke er problemet isolert sett. Det er noe galt med hele LO-kulturen, en kultur som av LO’s eget granskingsutvalg blir regelrett slaktet. Granskingen slår fast at LO er gjennomsyret av frykt og misnøye. Folk er redde for å uttale seg av frykt for sanksjoner, det skjer lite av konstruktive tilbakemelding og lederne opptrer ikke slik man forventer av profesjonelle ledere.
Den såkalte ”tøffe”, kontrollerende og til dels hensynsløse stilen som åpenbart har preget Gerd Liv Valla som leder, er ikke enestående for henne som LO-leder. Hun har stått i en ”god” tradisjon, selv om hun nærmest må ha rendyrket den. Men dette er en lederstil som er fullstendig utdatert. I dagens arbeidsliv og samfunnsliv nytter det ikke å opptre på denne måten – heldigvis. Bare spør de unge. Autoritære ledere har aldri vært noe vakkert syn. Det nye i dag er at folk – og særlig de unge – ikke lenger finner seg i det. Dette har mange i LO tydeligvis ikke skjønt.
Vi så det senest i TV's Tabloid i går. LO’s hovedvernombud og klubblederen går ut og sier at de ikke kjenner seg igjen i granskingsutvalgets beskrivelse av deres arbeidsplass. Hallo! Her har LO’s eget utvalg på en profesjonell og samvittighetsfull måte innhentet opplysninger fra denne arbeidsplassen, der alle har fått anledning til å uttale seg. Hovedvernombudet og klubblederen sitter i glasshus. De er blant dem som med rette kan anklages for at de ikke har reagert.
Den nye LO-lederen Roar Flåthen virker også kulturelt forblindet, skriver Lerø. Hans forsøk på å kvitte seg med granskingsrapporten rett etter Vallas avgang viser at han nok trenger en del tid ennå på å bli seende. ”Vi har vedtatt å legge rapporten bak oss”, sier han bare timer etter at han har fått den i hende – og på et tidspunkt da han knapt kan ha rukket å lese hele rapporten. Nå er han kommet på bedre tanker. Det gir et håp.
I NRK’s Standpunkt i går kveld fikk vi demonstrert at enkelte av Vallas våpendragere heller ikke har forstått den arbeidsmiljøloven LO selv har kjempet fram. En lokal LO-leder fra Grenland karakteriserte en av sine meddebattanters ytringer som patetiske, men tok selv prisen i patos da han brukte alle sine innlegg til å understreke hvor ille det var at Yssen har gått helt fri – ettersom hun etter hans mening må ha medvirket til krisen. Av alle burde et LO-medlem forstå at uansett hvor mye en arbeidstaker selv er årsak til en konflikt, så er det ledelsens ansvar å løse konflikten. Og under alle omstendigheter har en leder etter loven aldri rett til å trakassere og mobbe en arbeidstaker! Heller ikke LO står over loven i dette landet.

Ingen kommentarer: