mandag 19. mars 2007

Kongelig dilemma

Det er visst ikke måte på hvor problematisk det er at biskop Ole Chr. Kvarme holder fast på det synet i homofilispørsmålet som er kirkens tradisjonelle lære, at han handler slik han har sagt han vil handle og at han følger det regelverk som gjelder for hans stilling. Det siste er at det ifølge Aftenposten skal være et problem for mange at Kvarme er kronprinsparets prest. Det ”kan oppfattes som et dilemma at biskop Ole Christian Kvarme, som kongehusets offisielle prest, står frem i offentligheten med et helt annet syn på homofili enn dem”, sier lederen av Oslo bispedømmeråd Knut Lundby.

Mange spørsmål melder seg. Hvem er ”de mange”? Hører kronprinsparet selv til ”de mange”? Det siste blir bare en spekulasjon. De kongelige uttaler seg nemlig ikke om slikt. Og videre: Hvorfor skulle dette ”oppfattes som et dilemma?” Har ikke kravet lenge vært at vi må kunne leve med to syn i kirken? I så fall må vel også kronprinsparet kunne leve med det?

Skulle Kvarme holde munn med sitt syn? Eller skulle han skifte syn av hensyn til kronprinsparets oppfatninger? Eller skulle kanskje kronprinsparet betakke seg for Oslo-bispen og bruke en annen biskop ved de store anledninger? Det skulle i så fall ta seg ut – og representere litt av en modell for andre kirkemedlemmer. Er det slik at det nå anbefales at folk bare skal bruke prester som man er enig med i ett og alt?

Så sprikende som synet på homofilt samliv er i kirken må det bli mange etter hvert som kommer i et dilemma, skal vi følge den tenkningen som her kommer til uttrykk. For eksempel alle dem som deler Kvarmes syn i homofilispørsmålet, men som likevel må ta til takke med en homoliberal prest.

Ingen kommentarer: