fredag 18. februar 2011

Kvalitet eller fjas?

For alle ivrige lesere av papiraviser er utviklingen av avisene oppslagstall interessant lesning. Mediebebedriftenes Landsforening har nå lagt fram tallene for 2010. Disse viser det interessante faktum at VG nå er detronisert som landets største avis. Aftenposten har gjenerobret topplasseringen på lista. Men felles for alle de store riksavisene er at de opplever tilbakegang. Aftenposten inntar toppen fordi nedgangen der er atskillig mindre enn hos VG.

VG har hatt en opplagsnedgang på mer enn 29000, mot bare vel 3300 hos Aftenposten, som i 2010 solgte i snitt nærmere 240000, mot vel 233000 for VG. Dagbladet har hatt en nedgang på vel 7100. Det er mindre enn tidligere år, men avisa har nå i sin tilbakegangsutvikling duppet under 100000.

Avismarkedet er utvilsomt vanskelig. Aftenpostens sjefredaktør mener tallene tyder på at kvalitet og seriøsitet er nødvendig for å klare seg godt i dette markedet. Vi får tro hun har rett. Trenden understrekes ved at et ukeblad som Se og Hør også har nedgang. VG’s og Dagbladets kraftige tilbakegang de siste årene er i likhet med Se og Hørs nedgang etter min mening fortjent. Oppslagene i disse avisene er overraskende nok stadig preget av intetsigende fjas og uvesentligheter. VG, som erkjenner at de sliter, holder seg dessuten med en bøllete kommentator, som ødelegger for avisas mer erfarne og anstendige medarbeidere. Dagbladet ser ikke ut til å ville lære av sine tabber. Da historien i forrige uke ble forandret i Egypt, prioriterte Dagbladet Grand Prix-finalen med en TV-kjendis i spissen. Med slike redaksjonelle prioriteringer kan en bare ønske lykke til med ytterligere opplagsnedgang. Kreative måter å telle avissalg på løser ikke hovedproblemet, som har med kvalitet å gjøre.

Idebærende aviser som Vårt Land og Klassekampen har gledelig nok klart seg rimelig bra, Klassekampen faktisk med en opplagsøkning på hele 1125, som relativt sett må sies å være meget bra tatt i betraktning at det gjennomsnittlige salgstallet ligger på ca 14400. Vårt Land har en liten nedgang (774) og ender på litt under 25000. Selv om sjefredaktøren naturlig nok gjerne skulle ha holdt tallet over 25000, og helst burde ha kommet opp i 30000 igjen, er resultatet relativt sett ikke dårlig. Dagsavisen, som er omtrent jevnstor med Vårt Land, har måttet tåle en nedgang på over 2300.

Ingen kommentarer: