onsdag 29. oktober 2008

Usosial avgift

Endringen i arveavgiften som regjeringen foreslår, er et skritt i riktig retning. Det såkalte fribeløpet, dvs. det beløpet som kan arves uten å måtte betale arveavgift, vil fra nyttår bli hevet fra 250 000 kroner til 470 000 kroner. Det betyr at man fra sine to foreldre kan arve inntil 940 000 kroner uten å måtte betale arveavgift. Samtidig senkes avgiftssatsene for overskytende.

Dette er et skritt i riktig retning. Arveavgiften er en de mest usosiale avgiftene vi har. Forretningsadvokater kan fortelle at folk med store formuer alltid vet hvordan de skal unngå arveavgiften. Avgiften rammer først og fremst vanlige folk med små formuer.

Nå kan det sies at nærmere 1 mill kroner ikke er noe lite beløp. Men beløpet er heller ikke stort når det gjelder fast eiendom som hus og hytte. Det er her urimeligheten kommer inn. Mange eldre mennesker sitter i dag med hus eller hytte, som ikke kostet mer da det ble anskaffet enn at de hadde råd til det. Utviklingen har ført til at både huset og hytta plutselig kan ha fått en markedsverdi som er hinsides det man noen gang kunne tenke seg. Men denne verdien har liten interesse for barn som gjerne vil overta huset eller hytta. Arveavgiften kan imidlertid gjøre det vanskelig – for ikke å si umulig – å overta, rett og slett fordi man ikke har råd til å betale arveavgiften.

I Sverige ble arveavgiften avskaffet i 1997. Vi burde gjøre det samme.

1 kommentar:

Nes Frp sa...

TUSEN TAKK TIL DEN RØD/GRØNNE REGJERINGEN !!.......
For at dere på en slik medfølelende og forståelsesfull måte kondolerer mine to sønner ved å "stjele" en del av guttenes farsarv etter at han nylig gikk bort.
Deres far var på ingen måte en formuende mann, men hadde en livsforsikring gjennom sin arbeidsgiver. Hvor smålig går det ann å være? Hvorfor unner dere ikke to unge gutter disse pengene?
Pengene var beregnet å være en kompensasjon for det å dessverre ikke ha en far lenger. En som kunne gitt dem hjelp, støtte og omsorg i mange år fremover.
Vet dere hva det gjør med en gutt på 18 år og se urettferdigheten i at dere "stjeler" en del av det eneste han har igjen etter sin far?
Tror dere det er enkelt for en mor og forklare at dere ikke bare skal ha arveavgift, men hvis han setter pengene i banken vil han få formueskatt og inntektsskatt av renteinntektene også?
Er det fortsatt misunnelses-prinsippet som rår på Stortinget? Har dere fortsatt en "kommunistisk" holdning som går ut på at ingen skal ha noe mer enn andre?
Er dere stolte av å ta fra de fattige og gi til STATEN?
Jeg glader meg til Stortingsvalg i september.
For jeg regner med at Det Norske Folk nå har fått opp øynene og sett hvor stor skade deres sosiale "regime" har påført samfunnets rettferdighetsoppfattelse.