torsdag 2. oktober 2008

Kloke ord av Jagland

Regjeringens trontale, som Kong Harald leste ved Stortingets åpning i dag, var som den ofte bruker å være – en generell oppramsing av saksområder uten noe konkret innhold. Da var det atskillig mer interessant å høre på stortingspresident Torbjørn Jagland. I sin korte tale maktet han å minne om meget viktige prinsipper for det politiske arbeide og grunnleggende verdier for vårt samfunn. Blant annet minnet han om betydningen av at politikere tar seg tid til å sette seg inn i sakene og tenke seg om i en tid da medievirkeligheten krever kjappe svar. Noen hver av de mange utspillspolitikerne som stadig er å se og høre i mediene, burde merke seg det.

Jagland overrasket kanskje også noen med å sitere Bibelens (fjerde) bud om at vi skal hedre vår far og mor. I den forbindelse pekte han på betydningen av at generasjonene tar vare på hverandre. Han minnet oss om at de som gikk foran oss var atskillig fattigere enn det vi er, men de hadde likevel overskudd til å dele. Endelig trakk han fram en av de aller viktigste verdiene i kristendommen – nåde – gjennom et sitat fra Winston Churchill, der også verdiene frihet, rettferdighet, heder, plikt og håp er nevnt. Selv la han til ordet tillit.

Torbjørn Jagland har hatt sine nedturer som politiker. Men de siste årene – og spesielt etter han ble stortingspresident – har han framstått som den av rikspolitikerne som kanskje mer enn noen annen har vist evne og vilje til å tenke prinsipielt og være seg bevisst at politikken må bygge på visse verdier som forplikter. Han stiller ikke opp igjen ved stortingsvalget neste år. Det blir et stort tap for norsk politikk. Vi får håpe han lykkes i å få generalsekretærstillingen i Europarådet – samtidig som jeg også håper at han fortsatt vil la sin røst høre i debatten i vår egen andedam.

Ingen kommentarer: