mandag 20. oktober 2008

Nordhaug blir biskop i Bjørgvin

Resultatet av bispevoteringen i Bjørgvin viser at Halvor Nordhaug er den suverene vinner. Han har fått 250 førstestemmer. Det er flere førstestemmer enn alle de andre kandidatene til sammen, og det er nesten fem ganger så mange førstestemmer som nr 2 i avstemningen, som var domprost Ørnulf Elseth, med 54 førstestemmer. Nordhaug fikk flest stemmer i alle kategorier stemmeberettigede, og han har også suverent flest stemmer totalt, dvs når man legger sammen stemmer som nr 1, 2 og 3. Jeg er rimelig sikker på at flertallet av biskopene, kanskje alle, vil innstille Nordhaug først. Hva Kirkerådet vil gjøre er mer usikkert. For alt det jeg vet vil Kirkerådet også denne gangen dele seg på midten, slik rådet gjorde ved Møre-voteringen tidligere i år (se bloggen 17. februar 2008), og dermed stille seg på sidelinjen som kirkelig stemme.

Nordhaug vant også bispevoteringen i Møre. Også der fikk han flere førstestemmer enn alle de andre kandidatene til sammen, og han fikk flest stemmer totalt. Likevel ble han ikke utnevnt. Det viser at den nåværende regjeringens tale om å styrke demokratiet i kirken, kanskje først og fremst bør rettes til regjeringen selv.

Giske og andre bruker å vise til det faktum at vi ikke har bispevalg i Den norske kirke, men at biskoper utnevnes. Det blir også pekt på at Kirkemøtet har sagt at regjeringen bør føle seg forpliktet til å utnevne en av de tre som har fått flest stemmer. Men som jeg har skrevet tidligere (15. mai 2008) har Kirkemøtet sagt dette for å unngå de aller verste forbigåelsene, at en kandidat kommer på siste plass i voteringen og blir utnevnt nesten uten førstestemmer. Så lenge vi ikke har regler som gjør det mulig å kåre en formell vinner av voteringen, gir det ikke mening å lage en formell regel om at vinneren skal utnevnes. Men det går an å ha to tanker i hodet samtidig. Når en votering utpeker en udiskutabel vinner, uansett hvordan man regner, slik vi nå har sett i Bjørgvin, burde saken være enkel for en statsråd som sier han er opptatt av demokrati i kirken.

I Møre var begrunnelsen for å forbigå Nordhaug utvilsomt at regjeringen ønsket å styrke kvinneandelen i bispekollegiet. Det ble mulig ved at nr 2 i voteringen var en kvinne. Denne gangen lar det seg ikke gjøre, ettersom den eneste kvinnen på listen, kom på femte og sisteplass av de nominerte. Nordhaug deler ikke statsrådens ”lære” i homofilispørsmålet. Han står på kirkens tradisjonelle syn. Hvis han ikke blir utnevnt, har regjeringen gjort det klart for alle at folk med et slikt syn, ikke lenger kan ha plass i bispekollegiet – uansett hva kirken måtte mene.

Selv om regjeringen sikkert kunne ha lyst til å forbigå Nordhaug, tror jeg tross alt ikke det vil skje. Halvor Nordhaug blir ganske sikkert ny biskop i Bjørgvin.

Ingen kommentarer: