tirsdag 2. januar 2007

En ansvarlig klimapolitikk

Menneskeskapte klimaendringer er en av de største utfordringene i vår tid. Mottiltakene har vært beskjedne og ikke særlig effektive. Verken på nasjonalt eller internasjonalt plan synes våre politiske ledere å ha godt nok grep om situasjonen. Etter alt å dømme står vi igjen overfor en utfordring der vi trenger folkelige bevegelser og en sterk folkelig opinion på tvers av politiske og andre skillelinjer for at noe effektivt skal skje.

Derfor gleder jeg meg over at en del kjente personer har tatt initiativ til et opprop der man krever en troverdig klimapolitikk basert på anbefalingene fra FNs klimapanel. I oppropet etterlyses politikere fra alle partier som med mot, alvor og energi går løs på vår tids største etiske og globale utfordring. Klimaproblemet er voksende. Det haster!

Initiativtakerne er alle besteforeldre. Slik settes oppropet inn i det rette perspektiv: Det er hensynet til våre barnebarn og kommende slekter som her må være det overordnede. Oppropet et flott uttrykk for den tanke at en av de viktigste oppgavene til oss som har levd noen år, er å ta ansvar for den oppvoksende slekt. Som det heter i oppropet: ”Det kan innebære vanskelige omstillinger, inkludert restriksjoner på vårt personlige forbruk. Det vil vi selvsagt akseptere – for våre barnebarns skyld, og så lenge byrdene blir rettferdig fordelt.”

Jeg oppfordrer deg til å skrive under oppropet.

Ingen kommentarer: