tirsdag 30. september 2008

Kroken på døra for Tromsø-OL

Et vinter-OL i Tromsø vil komme til å koste over dobbelt så mye som Tromsø 2018 tidligere har anslått. Det netto statlige tilskuddet vil bli på 19,1 milliarder kroner, viser tallene som kvalitetssikrerne la fram i formiddag, og som er referert i VG i dag.

Det var dystre ansikter å se i benkene der idrettstoppene og Tromsø-OL’s folk var samlet i dag. Meget dystre. De forstår vel også, vil jeg tro, at dette betyr kroken på døra for Tromsø 2018. Jeg kan aldri tenke meg at man får flertallet av folket med seg etter dette. Ganske spesielt ikke når vi nå går mot mørkere økonomiske tider. Meningsmålinger i avisene i dag viser da også at 70-80% mener kostnadene blir alt for store. Selv en avstemning i Tromsøavisa Nordlys viser et klart flertall mot OL i Tromsø fordi det blir for dyrt.

Idretten skal nå uttale seg om saken. Idrettspresidenten sier at tallene er ”noe” høyere enn antatt. Det må sies å være en forsiktig uttalelse. Idrettsstyret vedtok for halvannet år siden med knappest mulig flertall å gå for et nytt vinter-OL. Det signaliserte ikke akkurat noen stor entusiasme for prosjektet. Senere har vi sett at mange særforbund har uttalt seg sterkt imot et nytt OL. Idretten burde for lengst ha forstått at dette ikke var liv laga. En får håpe og tro at de nå manner seg opp til å si at dette prioriterer vi ikke. Dermed sparer de også Stortinget for en unødvendig debatt. Idrettens ansvarlige bør vite at de går mot et sikkert nederlag når Stortinget eventuelt skal behandle statsgarantien. SV's Inge Ryan sier riktignok til VG at han fortsatt støtter Tromsø-OL, men det er det ikke mange andre i SV som gjør, føyer han til. Det er det nok ikke så mange i de andre partiene som gjør heller.

Ingen kommentarer: