tirsdag 16. september 2008

Historieløst

I Cappelen Damms nye lærebok i faget RLE (Religion, livssyn og etikk) for 7. klasse, "Vi og verden", har man innført sin egen måte å angi tid på. I stedet for å skrive e.Kr. (forkortelse for etter Kristus) bruker man e.v.t., som skal stå for "etter vanlig tidsregning". Forlagssjef Randi Farbrot i Cappelen Damm sier at forlaget bevisst ønsker å skjule at Jesu' fødsel er utgangspunktet for vår tidsregning. Med dette mener forlagssjefen at man tar det nye RLE-faget seriøst og alvorlig og viser til at det nye faget skal være nøytralt.

Forlagssjefen sier også at forlaget sammen med forfatterne har kommet til at dette er det riktige i forhold til læreplanen. Dermed dokumenterer de sin mangel på læreplankompetanse. Hvor står det i den nye læreplanen at man skal skjule det faktum at vår tidsregning baserer seg på Kristi fødsel? Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell slår da også fast at det ikke er noe i læreplanen som gir grunnlag for å tolke den på denne måten.

Snarere enn å være nøytralt røper dette en forbløffende historieløshet. Dessuten – hva skal lærerne svare når elevene spør hva som egentlig menes med ”vanlig tidsregning”? Skal læreren da si at det kan hun ikke svare på fordi skolen skal være ”nøytral”?

Vi har tenkt oss om både to og tre ganger, sier forlagssjefen. Men her burde nok både hun og lærebokforfatterne ha tenkt seg om enda en gang og satt seg bedre inn i læreplanen. En får tro at man på skolene rundt omkring i landet har bedre innsikt og vett til å velge en annen lærebok.

Ingen kommentarer: