fredag 4. januar 2008

Kirkens tilstand

Den kirkelige debatten kan gi inntrykk av at nærmest alt er bare elendighet i Den norske kirke. Spesielt etter Kirkemøtet i høst bruker mange svært så mørke farger når de maler sitt bilde av tilstanden i kirken. Sant nok har man i kirkens organer ikke lykkes å bli enige i et viktig etisk spørsmål. Kirkemøtet har gjort et forsøk på å finne en vei for hvordan man tross alt kan leve videre i en slik situasjon. Ikke alle liker den veien Kirkemøtet valgte. Men knapt noen har vært i stand til å finne noe bedre alternativ – gitt det faktum at kirken med biskopene i spissen – er splittet omtrent på midten.

Under alle omstendigheter – kirken skal leve videre, og alt er selvfølgelig ikke bare elendighet. Det er derfor meget betimelig når Den norske kirkes øverste tillitsvalgte, Kirkerådets leder, Nils-Tore Andersen, i et innlegg i Vårt Land i dag minner oss om at det skjer mye flott og bra i Den norske kirke! Ordet forkynnes i nær sagt alle landets kirker nesten hver søndag. – Barn døpes i Jesu navn og sakramentenes forvaltes. ”Dessuten opplever vi en satsning på trosopplæring som vi bare tidligere har drømt om”, skriver Andersen blant annet.

I sin åpningstale på Kirkemøtet i høst formante Nils-Tore Andersen oss alle til å begynne å snakke positivt om kirken. Disse påminnelsene er både nødvendige og nyttige. Nødvendige for at vi skal snakke sant om kirken. Nyttige for at vi skal opprettholde motivasjonen og inspirasjonen for alt det gode arbeide vi som medlemmer i av kirken er kalt til å ta del i.

Ingen kommentarer: