onsdag 9. mai 2007

"Vrøvl" fra human-etisk leder

Lederen for Human-etisk forbund i Vadsø, brukte deler av talen sin ved den human-etiske konfirmasjonshøytideligheten i byen lørdag til å karakterisere religion som ”overtroisk vrøvl”. Et foreldrepar som var til stede, skriver i et avisinnlegg at ”talen utviklet seg til en latterliggjøring av religion – både historisk og i dagens samfunn. Følelsen av å være til stede på et propagandamøte der respekt for andres valg og meninger var fraværende, ble etter hvert påtrengende.”

Den human-etiske lederen, som er psykolog, unnskylder seg i et intervju i avisa Finnmarken med at han er ny som leder og ikke var klar over at det han sa var i strid med forbundets politikk. – Ja vel, men det er kanskje lov å tenke selv? Tar jeg ikke helt feil, har nettopp ”tenke selv” vært noe av et slagord for Human-etisk forbund i deres argumentasjon for sitt konfirmanttilbud.

Human-etikeren har i et avisinnlegg beklaget talen, men gjør det ikke lett for seg når han i det samme intervjuet sier at han mente religion generelt, og ikke kristendommen spesielt. – Som om det skulle gjøre det noe bedre! Han sier videre at da han skrev talen, henvendte han seg til en forsamling av human-etiske ungdommer. ”Jeg tenkte ikke på at det satt gjester i salen som har et annet livssyn, og som kunne reagere. Det burde jeg ha gjort, og da hadde jeg ikke brukt disse ordene.” – Med andre ord: I undervisningen av det han kaller "human-etiske ungdommer" er det altså OK å snakke respektløst om andres livssyn og tro, så lenge andre ikke hører det.

Redaktøren i Finnmarken skriver på lederplass at holdningene som lederen for Human-etisk forbund i Vadsø bringer til torgs, ikke er enestående. ”For det ser ut til å være en utbredt overtro at ungdom som velger humanistisk konfirmasjon er så mye mer reflekterte enn jevnaldringene som hevdes å gå bevisstløse inn i kirka.”

Redaktøren er nok inne på noe der.

Ingen kommentarer: