mandag 7. mai 2007

Likestilling for bispinner?

Ingjerd Kvarme er en dyktig kriminolog som lenge har interessert seg for Orderud-saken. I likhet med mange andre, jussprofessorer inkludert, er hun er kritisk til etterforskningen og dommen i saken. Nylig inviterte hun det drapsdømte ekteparet Per og Veronica Orderud til middag i sitt hjem, kunne Dagbladets ”Magasinet” fortelle sist lørdag i en nøktern og saklig reportasje.

Ingjerd Kvarme er gift med biskop Ole Chr. Kvarme. Da er det svært så forutsigbart at det blir kritikk. Men at kritikken skulle komme fra en ellers så fornuftig mann som Inge Lønning, var mer overraskende. Dette er rolleblanding, lyder det fra Inge Lønning. Alle har rett til å kritisere rettsvesenet, men slik kritikk må ikke blandes sammen med rollen som biskop, sier han til Dagsrevyen.

Som ektefolk flest bor Ingjerd og Ole Chr. Kvarme i samme hus, et hus de for øvrig plikter å bo i. Dette er også Ingjerd Kvarmes hjem, ikke bare biskopens. Skulle ikke Ingjerd Kvarme ha rett til å engasjere seg i en slik sak, og invitere hvem hun vil til middag i sitt eget hjem, selv om hun er gift med en biskop? På spørsmål bekrefter Ingjerd Kvarme at hun og mannen sammen ber for ekteparet Orderud. Enkelte synes visst det er underlig.

Vanligvis er enkelte profilerte likestillingsideologer raskt ute for å arrestere en slik diskriminerende holdning som her kommer til uttrykk. Denne gangen har det vært dørgende stille fra det hold. Derimot var Presteforeningens leder, Ingebrog Midttømme og Kirkerådets leder, Nils-Tore Andersen, i kveldens Redaksjon en krystallklare i sitt forsvar for Ingjerd Kvarmes rett til å få opptre som et selvstendig menneske.

Ingen kommentarer: