lørdag 14. april 2007

Unødvendige øvelser

Venstres leder Lars Sponheim følte seg tydelig uvel da han på TV skulle kommentere Venstre-landsmøtets vedtak om at monarkiet i Norge skal avvikles. Det dreide seg om prinsipper, fikk vi høre. Men så kunne han berolige: En eventuell avvikling av kongedømme må avgjøres ved en folkeavstemning.

Sjelden har vi hørt om en mer unødvendig folkeavstemning. Er det noen i dette landet som er i tvil om hva resultatet av en slik folkeavstemning ville bli? Heller ikke noen på Venstres landsmøte, skulle vi tro. Dette minner om SV’s obligatoriske øvelser i samme lei. Ingen har noen tro på forslaget, men likevel gjentas øvelsen med jevne mellomrom. Man tenker jo prinsipielt, må vite. Men det er heller ikke så dumt å bevege seg litt på bakken.

Gener skal ikke bestemme om man får en posisjon i samfunnet, sier Unge Venstres leder. Jo da. Men jeg tror resten av befolkningen lever godt med den smule "diskriminering" som består i at regentjobben går i arv i familien på Slottet. Vi er mange nok som deler skjebne, slik at det klarer vi å leve med!
Det er selvfølgelig lett å være prinsipiell motstander av monarkiet. Men vårt monarki har fungert alldeles utmerket i over 100 år, og det vil vare så lenge kongehuset gjør jobben sin slik den må gjøres i et moderne demokrati. Så langt er det ingen tvil om de gjør jobben til alles tilfredshet, Venstre-folk inkludert. Derfor burde de kanskje bruke landsmøtetiden til noe nyttigere.

Ingen kommentarer: