fredag 26. november 2010

Tja, hva skal en mene?

Jeg liker å ha ta stilling. Blant annet derfor skriver jeg blogg. Men noen ganger vet jeg rett og slett ikke hva jeg skal mene, eller rettere: jeg er ambivalent. Denne gangen gjelder det Pirate Bay-saken. I to rettsinstanser i Sverige er tjenesten Pirate Bay funnet skyldig i å ha understøttet ulovlig fildeling på en måte som medfører straffansvar for dem som har drevet tjenesten. De skyldige er idømt så vel fengselsstraff som en erstatningssum på hele 46 millioner svenske kroner.

Det er vel liten tvil om at Pirate Bay-gutta har begått lovbrudd. Men bør det de har gjort være ulovlig? Akkurat her vet jeg altså ikke helt hva jeg skal mene. Å lytte til dem som skulle vite mer, gjør en ikke akkurat klokere. Bare les debatten på Digitalbloggen. Bloggeren selv er åpenbart lite i tvil. Men sannelig møter hun også gode motargumenter. Debatten anbefales, (selv om språkbruken hos enkelte debattanter er lite anbefalelsesverdig).

8 kommentarer:

Anonym sa...

Selvfølgelig burde det være ulovlig. Jeg forstår jo at mange tenker at STORE artister tjener nok uansett. Men hva med de små, sjeldne skattene vi faktisk kan finne? Disse har ikke sjans til å realisere drømmene sine, man er avhenge av en kapital.

Ingen ville gått inn i en butikk for å stjele en plate, men det å laste ned musikken gratis ( og ulovlig) på nettet er helt greit. Hvor har det blitt av gleden av å eie et album til en artist/gruppe/band man virkelig elsker eller brenner for? Jeg tenker at hvis man ikke liker en artist så mye at man ønsker et helt album, kan man kjøpe de få sangene man liker. 8 kroner for en sang man kan høre resten av livet er ikke mye. Mange av sangene jeg har kjøpt, har jeg hørt over 1000 ganger. Jeg orker ikke en gang regne på hvor lite det er per avspilling av låten.

Musikksamlingen min består både av store stjerner, og små, ukjente som folk så vidt hart- eller ikke har hørt om. Jeg brenner så ekstremt for å få flere spesielle og særegne artister på markedet, men det går ikke uten at plateselskapene tjener penger.

En musikkbransje basert på frivillig dugnadsarbeid funker ikke, har aldri funket, og vil aldri funke.

Vi har gratise OG lovlige tjenester som Spotify, mot at du hører på reklame.Betaler du rundt 100 kroner i måneden, får du musikken UTEN reklame, og kan ha den med deg overalt- så sant du har en mobil som støtter det. Det er jo helt fantastisk!

Anonym sa...

Hvorfor tror du vi har fått tjenester som Spotify og muligheten til å kjøpe enkeltsanger?
Jo kun pga. fildeling...
Uten fildeling så hadde du fortsatt måtte gått i butikken og kjøpt en full cd for så senere å finne ut at du kun likte 2-3 sanger.

Og å si at det å laste ned musikk er det samme som å stjele en cd i butikken er bare tull.
Man "stjeler" bare en kopi.
Det blir det samme som om man skulle dratt på Munch museet og malt en kopi av skrik.
Så vidt jeg vet så er ikke det ulovlig så lenge du ikke prøver å selge det som ekte ;-)

Det som irriterer meg med musikk/film bransjen er at mye bra aldri blir tilgjengelig eller kommer sent til Norge.
I begynnelsen da fildeling begynte å ta av, så kunne man risikere å måtte vente ett år før en film som hadde kommet ut i USA kom til Norge
Det har heldigvis blitt bedre.

En annen ting er soneinndeling på dvd og blu-ray.
Hva er hensikten med det?
Kun for å gjøre det vanskelig for folk som faktisk vil kjøpe og spille av en utenlandsk film?
Ikke vet jeg... Men forbrukervennlig er det i hvertfall ikke.

Jeg var på jakt etter å kjøpe en Irsk tv serie på dvd.
Tror du den var lett å finne i Norge?
Selv i nettbutikker i England var det umulig å finne den.
Fant den til slutt i en nettbutikk i New Zealand (Sone 4)
Glad jeg har sonefri dvdspiller :-)

Film og musikkbransjen må gjøre film/musikk raskere, billigere og enklere tilgjengelig.
Og det har de vært motvillige til, men det begynner å bli bedre takket være fildeling.

judith sa...

Skjønner veldig godt poenget ditt, anonym, men der er flere sider av saken som vi vet...
e hører mye på musikk, nesten hele tiden faktisk. Om e kjøper musikk? ja! Men har aldri kjøpt så veldig mange plater på 1 år. Har en ganske grei samling, med kjente og ukjente her. kjøper fremdeles film og musikk når e finne nokke e lika, og når e har råd til d. Men e har ofte ikke råd til d, og d er vel derfor de fleste har gått litt "lei" av å kjøpe alt mulig. d er for dyrt. og ja, d er riktig at studio koster flesk, og samme gjør innspilling av film, men om du tenker på d på denne måten: hvis en ukjent artist gir ut et album, så kommer spesielt interesserte til å lytte til den på butikken og kanskje kjøpe den. gjennom internett får millioner hørt sangen om de vil ( ikke minst gjennom youtube, der e har funne utrolig mange nye og fantastiske artister).
Resultatet: artisten får delt musikken sin, noe som burde verdsettes høyere hos en kunstner enn penger,
men d blir nok penger og, for hvor mange flere tar ikke turen på konsert senere? jo, nettopp mange flere enn de få som tilfeldigvis skumpa borti plata på Musikkverket.

uansett, så burde ikke musikk og film- industrien straffe brukerne fordi de har klart å funnet på noe nytt. Da er d på tide å fornye seg, tenke nytt. Det er DE som henger etter.

Ikke minst syns e musikk og film-industrien har drete på draget når de fjerner videoer med deres filmklipp og musikkklipp. Aldri før har e opplevd å bli så fort knytta til sanga, pga brukere på youtube som lager fantastiske videoer.
Det var jo gratis reklame!!

Blir rett og slett for dumt at noen skal sitte i fengsel og betale millioner fordi bransjen henger fast i fortida.

Anarkist sa...

Piratkopiering i et liberalistisk samfunn medfører kun monopolisme og bidrar til økt klasseskille.

Skal en kjempe for en dele-politikk, må en kjempe for det i samfunnet i sin helhet først og fremst. Kun dele-politikk på deler av samfunnet vil medføre at noen tjener på det og andre taper på det. Med andre ord, så lenge mat, bolig og klær selges for profitt må kunst det også. Skal kunst bli gratis må mat, bolig og klær også bli det; samtidig. Skjer ikke det vil kunstnerene bli fattige og lytterene vil bli mer rike; kapitalismens fallgruver i nøtteskall.

I tillegg kommer jo debatten inn om kunstens identitet fortsatt består når en kan laste ned 20 nye låter hver dag, istede for å nyte en cd over flere måneder.

judith sa...

anarkist:
Du har nok rett i d. men du ser sikkert mine synspunkt også?
- E kjøpe jo fremdeles cd'er og hadde nok ikke kjøpt noen flere hadde ikke d vært for kopiering. har rett og slett ikke råd. Så tror ikke egentlig musikkbransjen taoer noe særlig på meg ihvertfall. Og for de som kjøper sykt mye musikk, så kommer nok ikke de til å slutte å kjøpe me d første. Da er d mer som en livsstil, og d bruker man jo penger på :)
Tror nok at de taper penger på kopiering, men tror nok også at de overdriver fordi de er redde for å tape mer.

Anonym sa...

Det er viktig å presisere at folkene bak Pirate Bay ikke har stjålet en eneste CD eller film. Det ligger ingen CD- eller filmkopier på Pirate Bays servere, og man kan ikke laste ned film/musikk fra Pirate Bay. Det PB tilbyr, er et bibliotek av elektroniske "adresser" til film/musikk og annet, som privatpersoner har kopiert, og som ligger lagret på private PC'er over hele verden.

Slike adresser (eller "torrents" som de heter) ligger også tusenvis av andre nettsteder. Men PB er det mest kjente.

PB gjør det enklere for folk flest å dele/kopiere filer med hverandre. Selve programmet man bruker for å sende filer til hverandre, her PB ingenting med å gjøre. Her har man mange alternativer. VG anbefalte nylig noen alternativer. VG publiserte altså "adresser" til programmer som er nødvendige for å dele filer. Altså begår de også et lovbrudd..?

Iflg norsk lov er det tillatt å dele musikk/film man har kjøpt, med venner. Det er også lovlig å kopiere til eget bruk. Problemet oppstår når man deler med mange.. Og når disse deler videre. Da kan den ene kopien du lagde og delte med 5 andre raskt bli til 1000 kopier.

PB legger forholdene til rette for at enkeltpersoner kan dele filer med hverandre. Både lovlig og "ulovlig kopiert" materiale. Men selve lovbruddet er det - etter mitt skjønn - ikke PB som begår. Problemet er at det er umulig å kriminalisere det enorme antall privatpersoner - heriblandt hundretusenvis av ungdom - som deler seg i mellom. Det finnes bare en god løsning: Bedre å enklere distribusjonskanaler med lavere priser. 20 kroner for en film eller musikk CD burde være passe. Dvs litt mindre enn der kostet å leie en fysisk DVD fra en fysisk utleiebutukk. Da vil kopieringen stoppe raskt.

Oddbjørn sa...

Debatten illustrerer mitt poeng - at saken er vanskelig. Det finnes åpenbart gode argumenter begge veier. Personlig har jeg et inntrykk av at platebransjen er noe bakpå når det gjelder å henge med i utviklingen.

Anarkist sa...

judith:

Hvis kunstnere ønsker å gi ut kunsten sin gratis, så er de i sin fulle rettighet til det. Har de av ulike årsaker, for eksempel at dem selv er fattig, ikke muligheten til det så må også det respekteres. Å nekte noen inntekt fordi en selv vil kose seg med kunst medfører lite rettferdighet.

Med monopolisme sikter jeg nettopp til dette med at de største plateselskapene overlever når det skjer piratkopiering. Selvstendige utgivelser og utgivelser igjennom mindre plateselskap ender opp med store tap og i flere tilfeller at driften legges død.

Innenfor programvarebransjen har jeg vært bort i små enkeltmannsforetak som har endt med at programvareskaperen har måttet pantsette huset sitt pga piratkopiering bla. Så selv om ikke de største selskapene nødvendigvis taper mye på det, så gjør mindre selskaper det.