søndag 22. mars 2009

Hva er SV redd for?

Landsmøtet i SV går inn for at pedagogiske og religiøse alternativer til den offentlige skolen skal avvikles på sikt. Partiet mener at de som ønsker et alternativt skoletilbud, skal få dette i den offentlige skolen. Kunnskapsminister Solhjell sier at SV skjerper partiets holdning til private skoler. Samtidig bedyrer han at vedtaket ikke betyr at SV sier nei til Steinerskoler og andre pedagogiske alternativ, men sier at tilbudene skal skje innenfor offentlige rammer.

Det er ikke lett å forstå hva SV og Solhjell egentlig mener. Også i dag skjer friskoledrift innenfor ”offentlige rammer” i den forstand at det legges klare pedagogiske krav til privat skoledrift. SV kan vel ikke mene at staten skal drive det som i dag kalles ”friskoler”? Det kan faktisk se sånn ut. Partiet har åpenbart ikke forstått at hele poenget med en friskole nettopp er at den ikke skal drives av det offentlige, selv om staten legger visse rammer for skolevirksomheten, noe alle aksepterer.

Hvorfor har SV så mye imot friskoler? Hva er det SV er redde for? Det er ikke grunnlag for partiets velkjente retorikk om at flere friskoler vil øke de sosiale forskjellene i samfunnet og svekke den offentlige skolen. Det pussige er at vi ikke behøver å gå lenger enn til Danmark for å finne et land som har lang tradisjon for atskillig flere friskoler enn hos oss, uten at noen der snakker om at disse skolene svekker den offentlige skolen eller skaper sosiale forskjeller. Prinsipielt er SVs syn helt forkastelig. Det hører så avgjort med til et fritt samfunn at friskoler skal ha livets rett. Dette burde være helt selvfølgelig i et demokratisk samfunn og i et samfunn som vil respektere foreldrenes førsterett når det gjelder den undervisning og oppdragelse barna deres skal få.

SVs holdning er skuffende. Jeg må gi Venstres Dørum har rett når han sier at SV med dette viser at partiet er redde for mangfold og at partiet går rett inn i en autoritær tradisjon der de som er alternativer til det bestående, skal knebles. SV sier at partiet ikke vil være noe støtteparti for Ap. Men hva vil Ap? Regjeringen har en relativt populær sjef som har gått på Steinerskolen. Kan han være med på en politikk som den SV her legger opp til?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet med SV er at de lar fornuften falle til fordel for ideologiske utopier.

Liv-Marit sa...

Veldig bra innlegg. Mindretallet skal tvinges til å sende sine barn til en skole som lærer det flertallet mener er rett. Det skal bli vanskelig å få støtte fra SP og (deler av) AP til dette i en eventuell ny rødgrønn regjering.

Anonym sa...

En liten kommentar av historisk art.

Mennesker som sto SF nært var svært så aktive for å starte opp steinerskoler i Norge midt på 60-tallet.

Men hva i all verden er det SV mener nå? Jeg er ikke i stand til å forstå det.

Anonym sa...

Nå er mitt ønske at politikerene overlater skolen til pedagogene. De kan bevilge penga, men la oss som har det som yrke og arbeidplass få styre butikken.
Blir så lei alle utspill til høyre og venstre.

Liv-Marit sa...

Enig. Som mor til en i ungdomsskolen slutter jeg aldri å forundre meg over de detaljerte læringsplanene som politikerne har bestemt, og som stadi endres i takt med nye reformer. Jeg håper på litt arbeidsro i skolen.

Annette J. Haugsgjerd sa...

Fint innlegg Oddbjørn. Ellers helt enig med Tor Amundsen.

Are Karlsen sa...

Snakk om å skyte seg selv i foten - igjen ...

Her tok delegatene på gulvet av, sannsynligvis i et forsøk på å hente ut politisk gevinst av islamfrykten på SV-måten. Og til ledelsens store fortvilelse, noe stotringen fra Solhjell og Halvorsen på TV tydelig illustrerte.

Et ekstremt vedtak som ga motstanderne akkurat det de ønsket før valgkampen.

Anonym sa...

Det er da ikke noe vanskelig å se hva SV vil ! Forslaget medfører kun den "tiende planke" i det kommunistiske manifest, dette ligger som kjent til grunn for SVs overordnede tenkning.


1. Ekspropriasjon av grunneiendommen og anvendelse av grunnrenten til statsutgifter.
2. Sterkt progressiv beskatning.
3. Avskaffelse av arveretten.
4. Konfiskasjon av alle emigranters og opprøreres eiendom.
5. Sentralisering av kreditten i statens hender gjennom en nasjonalbank med statskapital og absolutt monopol.
6. Sentralisering av transportvesenet på statens hender.
7. Økning av nasjonalfabrikkene, produksjonsredskapene, nydyrking og forbedring av jord etter en samfunnsmessig fellesplan.
8. Lik arbeidsplikt for alle, organisering av industrielle armeer, særlig for jordbruket.
9. Forening av driften i jordbruk og industri, tiltak med sikte på etter hvert å avskaffe forskjellen mellom by og land.
10. Offentlig og gratis oppdragelse av alle barn. Avskaffelse av barnearbeid i fabrikker i detsnåværende form. Sammenknytting av oppdragelsen med den materielle produksjon osv.


http://www.marxists.org/norsk/marx-engels/1848/01/manifestet/mani2.htm

SV gjør de de alltid gjør, de forsøker å gjennomføre sine valgtrusler.

Anonym sa...

Alle skoler bør være relgions nøytrale. En skole sponset av kristne/muslimer m.m. Er privat fordi noen (Foreldre)ønsker å forme den unge til å tolke livet på en på forhånds bestemt måte. Relgion er mentalt latskap og ønsketenkning. Det vil alltid måtte bli OSS & DEM. Man kan pakke det inn og si att vår Gud er snill og boken er ment å gjøre godt. Hvordan er det mulig å si noe slikt? Relgion bygger ikke broer eller forener mennesker. For det vil alltid være noen som dyrker feil Gud. Relgion hører ikke hjemme i undervisning annet enn i historien. Barn er ikke kommunister eller kristne før noen forteller de det. Gi barn valg ikke inndoktrinering så kan de be så mye de vil på fritiden.

Mvh

Tore

Odd-Arne Riise sa...

Her viser SV sitt sanne ansikt: ENSRETTING AV DET NORSKE SAMFUNN. Her nytter det ikke å be: FAR, FORLAT DEM FOR DET VET IKKE HVA DE GJØR. For det vet de så innerlig godt.