fredag 20. mars 2009

Et tydelig SV?

SV vil bli tydeligere, sier Kristin Halvorsen, men var nøye med å være utydelig nok i spørsmålet om oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen i sin tale på landsmøtet. Det samme gjaldt en av partiets kronprinser, Audun Lysbakken. Kristin Halvorsen sier at oljeutvinningssaken er en av de viktigste sakene for SV. Det går ikke an å si tydeligere enn det jeg har gjort hvor viktig denne saken er for SV, sier hun.

Jo da, det går an. For eksempel har Lars Sponheim gjort det krystallklart at Venstre ikke vil være med i en regjering som starter oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen. Det sier ikke Kristin Halvorsen. Derfor stemmer det rett og slett ikke når Stein Ørnhøi sier at Kristin Halvorsen har løst døra og kastet nøkkelen i denne saken. Hun har ikke stilt noe ufravikelig krav for fortsatt regjeringssamarbeid, men tvert imot lagt opp til en mulighet for å prioritere regjeringstaburettene framfor sakene. Hvordan Lysbakken kan si at taburettene betyr ingen ting for SV, mens resultatene betyr alt, er ikke lett å forstå.

Klimakrisen er en av vår tids aller største utfordringer, proklamerer SV – og med rette. SVs Inga Marthe Thorkildsen sier at i klimapolitikken er det er et hav av avstand mellom SV og Ap. Men nettopp Ap er det SV klamrer seg til et regjeringssamarbeid med. Thorkildsens uttalelse forsterker bildet av et SV som i praksis ikke er så tydelig som man sier at man vil være.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det eneste som er tydlig er at SV fort må finne ut om de vil være AP-puddel med et symbolske seiere som ikke har noen stor konsekvens for norsk samfunn, eller om de skal stå utenfor regjering og være "tøffe og radikale" populister utenfor.

Noen må svelge kameler her og det er ikke AP.